اگر سرزمینی ، جامعه ای و قومی در یک جغرافیا به موفقیت های چشمگیری دست می یابند، بدون شک این توفیق ریشه در حفظ نسل، تربیت نیروهای کارآمد و مجهز بودن به دانش روز " فن آوری های نوین" ، دارد.
استان گیلان و قوم گیلک نیز مستثنای از این شاخصه های مهم و ارزشمند نیست و برای بقا و دوام نسل و اثر گذاری باید در راستای حفظ زاد آوری و توجه به جمعیت با کیفیت دقت و حراست کند، که این تولید مثل و فرزند آوری یک ارزش فاخر است.
نگاهی گذرا به نسل کنونی گیلانیان در استان ، کشور و در مجامع بین المللی نشان از جایگاه، دانش، اثر گذاری و نقش آفرینی این قوم دارد و گیلانیها در بسیاری از عرصه های فرهنگی، هنری، ورزشی، علمی، اقتصادی و اجتماعی در جهان امروز می درخشند..
خانواده های گیلانی حتی آنهایی که زندگی های به اصطلاح لاکچری و مرفهی را تجربه می کنند، نباید فراموش کنند که زایش و ازدیاد نسل یک وظیفه قومی، ملی و انسانی است و سستی در این عرصه موجب انقراض نسل و تاسف هزاران هزار باره در آینده نه چندان دور بر جای می گذارد که شاید دیگر امکان جبرانش نباشد.!
گیلان طی چند دهه اخیر با شتابی حیرت آور به سمت کاهش فرزند آوری، انقراض نسل و سیاهچاله جمعیتی پیش می رود و شکی نیست که باید گیلانی ها با کار فرهنگی و یادآوری به یکدیگر، مساله مهم جمعیتی را از نظر دور ندارند.!
به راستی زمانی که خانواده ای و قومی و نسلی نباشد ، ما و شما باید به چه چیز افتخار کنیم.
اینکه گفته می شود، یک اروپایی یا آمریکایی در حوزه ی خاصی درسطح جهانی موفقیت کسب کرده است، " جایزه نوبل و امثال آن را دریافت کرده"، افتخار و سربلندی بزرگ برای آن مردم و کشور ، آن شهر و روستا است و ما مردم گیلان از این چهره ها همچون پروفسور مجید سمعیی رئیس فدراسیون جراحان مغز و اعصاب جهان و افرادی در همین تراز کم نداریم گرچه بسیاری شان شاید دوست ندارند در محافل مختلف مطرح شوند.
چقدر شیرین و دلگرمی است ، وقتی از دانشمندان گیلان و ایرانی نامی به میان می آید و همه ملت به آن مباهات می ورزند و این حلاوت از مسیر زاد آوری و بقا و تربیت درست نسل امکان پذیر می شود و کوتاهی در این راستا ظلم به آن مردم و آن جامعه است .
خانواده های گیلانی هشیار باشند که، رشد جمعیت در استان روند منفی دارد در حالی که میزان تولید مثل در استان های جنوبی که از کمترین امکانات زیستی محرومند، در حال افزایش است و گرانی و مشکلات معیشتی نباید بهانه ای برای کاهش شدید فرزند آوری باشد.
باید بپذریریم ، این شرایط گیلان را به سمتی می برد که امروز جوامعی مانند آلمان و ژاپن و دیگر کشورها به علت معضل کاهش جمعیت ناچار به مهاجر پذیری شده اند و تداوم این وضعیت موجب تغییرات کامل جمعیتی ، فرهنگی و حفظ نسل ها خواهد شد.
دکتر آشوبی رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان می گوید نسبت سالمندی در کشور 1.3 درصد و در گیلان 15 درصد است و در مقابل نرخ رشد جمعیت در استان گیلان یک صدم در صد و رتبه کشوری حداقل 1.03درصد است که آمارها برای استان سرسبز و زیبای گیلان هشداری جدی است .
این یعنی در آینده، نسل و قومی به نام گیلک در فرهنگ و تمدن ایرانی وجود نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه به تازگی با ارایه آموزش هنگام ازدواج در استان - اقداماتی نظیر انجام مصاحبه های تخصصی، آموزش به مربیان و ماماها و هم چنین بحث بهداشت و سلامت جنسی در نظام شبکه برای تغییر نگرش و رفتار در جهت فرزندآوری و افزایش نرخ باروری در حال انجام است.
آشوبی با اشاره به تسهیلات زایمان و ارائه خدمات آموزشی و مشاوره مادران باردار اعتقاد دارد، یکی از توانمندیهای موفق جمهوری اسلامی ایران که استان گیلان هم از آن بهخوبی بهرهمند شده، نظام شبکه گسترده است.
وی با اشاره به برنامه دانشگاه علوم پزشکی گیلان بعد از شناسایی و مشاوره ناباروری درزمینه " درمان " ناباروری بیان کرد: زوجهای نابارور به مراکز تخصصی ناباروری ارجاع و یک مرکز درمان ناباروری دولتی در مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) مستقر و ۲ مرکز درمان ناباروری خصوصی هم در مرکز استان فعال هستند.
آشوبی با اشاره به اینکه مراجعین به این مراکز، در سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۹ هزار و ۶۷۰ نفر بودند، افزود: تمامی اقدامات درمان ناباروری در مراکز دولتی، تحت پوشش بیمه قرار دارند و در بخش خصوصی نیز جهت در نظر گرفتن تخفیفات، هماهنگی هایی انجام شده است.
آشوبی هم چنین کمبود فلوشیپ ناباروری زن و مرد، کمبود اعتبارات جهت برنامههای آموزشی و تبلیغاتی از دیگر موانع رشد جمعیت در گیلان دانست و افزود: کمبود اعتبارات جهت پروژههای تحقیقاتی، کمبود متخصص بیهوشی برای زایمان بدون درد ، همچنین در راستای اختیاری بودن نوبتکاری شب برای کارکنان زن باردار و دارای کودک زیر ۲ سال، دانشگاه با تأمین نیروی جایگزین مواجه است و یک چالش بزرگ بهحساب میآید.
اطلاعات و آمار موجود در گیلان حکایت از آن دارد که -متاسفانه در این استان تعداد ازدواج رو به کاهش، طلاق افزایش و فرزند آوری به شدت قطره چکانی است!!؟
مدیرکل ثبت احوال گیلان در خصوص شرایط جمعیتی استان می گوید : بر اساس آمار مرکز رصد جمعیت استان در نیمه اول سال 1403 هشت هزار و ۵۱۷ واقعه ولادت در استان ثبت شد، که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۰ درصدی دارد.
امیر حسن زاد اظهار کرد: از این تعداد ۶ هزار و ۷۲۲ ولادت در مناطق شهری و هزار و ۷۹۵ تولد در مناطق روستایی بوده و میانگین سن مادران در ولادتهای ثبت شده، ۳۱.۰۲ سالاست.
وی با بیان اینکه بیشترین آمار افزایش تولدها درشش ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال با ۹.۳ درصد مربوط به شهرستان املش بوده و بیشترین کاهش ولادت نیز با ۲۱.۳ درصد مربوط به شهرستان رودبار است. ü
وی عنوان کرد: در کل تولدهای ۶ ماهه نخست امسال ۱۴۰ مورد تولد چند قلو در استان ثبت شده است که ۱۳۵ واقعه ۲ قلوزایی و پنج مورد ولادت هم سه قلو بوده اند
بسیاری از خانواده های گیلانی گاهی از شرایط اقتصادی و تورم و مشکلات مشابه ای سخن به میان می آورند که باید به خاطر داشته باشند، این امور برای استان های جنوبی به مراتب حادتر است اما میزان زاد آوری در آن مناطق 6 تا 10 برابر استان گیلان است..
مردم و خانواده های گیلانی و دستگاه های مسئول به ویژه رسانه های و سازمان های فرهنگی حواس شان باشد - گیلان جزو پیرترین استان های کشور است.
زهرا رضائی – جانشین پایگاه خبری، رسمی گیلان 24