بازار مسکن یکی از بزرگترین بازارهای جهان است و تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. عواملی مانند نرخ بهره، تورم، درآمد مردم، تغییرات جمعیتی، تغییرات قوانین و مقررات، تغییرات در بازار سرمایه و سیاستهای دولتی میتوانند بر بازار مسکن تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، افزایش نرخ بهره میتواند باعث کاهش تقاضا برای خرید مسکن شود، در حالی که کاهش نرخ بهره میتواند باعث افزایش تقاضا و قیمت مسکن شود. همچنین، تورم میتواند باعث افزایش قیمت مسکن شود و درآمد مردم نیز میتواند بر توانایی آنها در خرید مسکن تأثیر بگذارد. در نهایت، تغییرات در قوانین و مقررات میتواند باعث تغییرات در بازار مسکن شود، به عنوان مثال، تغییرات در مالیات مسکن میتواند باعث کاهش یا افزایش تقاضا و قیمت مسکن شود.
عضو هیات رئیسه اتحادیه مشاوران املاک ضمن پیشبینی بازار مسکن در ماههای آینده گفت: در سالهای اخیر برخی واحدهای مسکونی ظاهرا برای فروش با چندین برابر نرخ متعارف آگهی میشد. با بررسی موضوع متوجه شدیم واحدهای مدنظر متعلق به بانکها است که صرفا برای آلارم افزایش قیمت بود، نه برای فروختن. البته در دو سال اخیر که دولت بانکها را از بنگاهداری منع کرده تا حدودی دست بانکها از خرید و فروش ملک کوتاه شد.
مهدی کرباسیان اظهار کرد: بررسی روند بازار مسکن در چهار دهه اخیر نشان میدهد که تحرکات بازارهای طلا و ارز بر بازار مسکن تاثیر زیادی دارد. اگر فردا قیمت دلار کاهش یابد قیمت مسکن نیز متعاقبا پایین میآید. اگر هم بیان شود که دلار روند رو به بالایی را طی میکند، فعالان بازار ملک به این نتیجه میرسند که قرار است بازار راه بیفتد و این اصلا خوب نیست.درمان قطعی مشکلات زناشویی بدون قرص های شیمیایی !!
وی افزود: عامل دیگر به عدم تعادل بین عرضه و تقاضا بر میگردد. یکی از دلایل نوسان شدید بازار مسکن از سال ۱۳۹۷ به بعد کمبود ساختوساز است که من اعتقاد به ترک فعل دولت قبل دارم.
عضو هیات رئیسه اتحادیه مشاوران املاک، احتکار مسکن را از دیگر عوامل به هم خوردن تناسب عرضه و تقاضا دانست و گفت: درحالحاضر تعداد قابل توجهی واحد مسکونی توسط بانکها احتکار شده است. بانکها اقدام به بنگاهداری میکنند که این مسئله اثرات مخربی بر اقتصاد مسکن دارد.
اگر بانکها آپارتمانهای خود را عرضه کنند بازار مسکن راه میافتد
وی توضیح داد: درحالحاضر در شهر تهران چندین هزار آپارتمان در اختیار بانکها است که اگر این واحدها را عرضه کنند بازار مسکن راه میافتد. این قیمتهای نجومی و کذایی مسکن که بعضا در سایتها مشاهده میشود مربوط به واحدهای متعلق به بانکها است. اگر متعلق به شخص حقیقی و فروشنده واقعی باشد بالاخره آن فرد مجبور است با نرخ عرف منطقه واحد خود را بفروشد. اما میبینیم که آگهی برخی واحدهای مسکونی چندین برابر قیمت منطقه مدام تکرار میشود. وقتی قضیه را پرسوجو میکنیم متوجه میشویم واحد مدنظر متعلق به یکی از بانکها است که آن را برای نفروختن آگهی کرده و صرفا قصد قیمتسازی دارد. البته در دو سال اخیر که دولت بانکها را از بنگاهداری منع کرده تا حدودی دست بانکها از بخش مسکن، ساختوساز و بخر و بفروشی کوتاه شد است.
در سایتهای فروش مسکن قیمتسازی میشود
کرباسیان، قیمتسازی در سایتها و پلتفرمهای فروش ملک را از دیگر عوامل افزایش قیمت مسکن دانست و گفت: زمانی در سراسر کشور مشاوران املاک مبنای تعیین قیمت بودند. کسی که میخواست خانهای بخرد یا بفروشد از مشاور املاک محله قیمت میگرفت. اما درحالحاضر به این صورت است که فروشنده به سایت نگاه میکند که عمدتا قیمتسازی شده است. بعد از روی قیمتسازی سایتها نرخ درمیآورد و مقداری هم خودش اضافه میکند.
زمانی در سراسر کشور مشاوران املاک مبنای تعیین قیمت بودند. کسی که میخواست خانهای بخرد یا بفروشد از مشاور املاک محله قیمت میگرفت. اما درحالحاضر به این صورت است که فروشنده به سایت نگاه میکند که عمدتا قیمتسازی شده است. بعد از روی قیمتسازی سایتها نرخ درمیآورد و مقداری هم خودش اضافه میکند.
وی اظهار کرد: الان شرایط به گونهای است که فروشنده به بنگاه قیمت میدهد و از بنگاه قیمت نمیخواهد. وقتی مشاور املاک، قیمت اعلامی فروشنده را به خریدار میگوید میشود مقصر تلاطمات بازار مسکن. بعد به ذهنشان میرسد که کمیسیون مشاوران املاک را کم کنند.
نائب رئیس کمیسیون تخصصی مشاوران املاک اتاق اصناف ایران یادآور شد: ممکن است گفته شود که آگهیهای درج شده در سایتها توسط مشاوران املاک ارائه میشود. راهحل این است که اتحادیه املاک در این فرآیند مداخله کند. مثلا در فلان اپلیکیشن به اتحادیه دسترسی داده شود تا قیمتگذاری مسکن را متناسب با موقعیت، امکانات و دیگر مولفهها انجام دهد. در واقع اتحادیه نرخ را تعیین کند و به متعاملین یا مشاوران املاک اجازه دهد با همان نرخ بر روی فایل مورد نظر کار کنند.