بهشت گم نشده............!!؟
در همین ابتدا باید عنوان شود - اشکورات، منطقه ای خاص تنها در شهرستان رودسر نیست بلکه امتداد آن از سمت غرب به شهرستان های رامسر و تنکابن در استان مازندران و از شرق گیلان به شهرستان های املش و لنگرود و تا مرز شهرستانهای سیاهکل، لاهیجان و رودبار کشیده شده است که شرایطی به نسبت مشابه از لحاظ استعدادها و برکات را دارند.
می توان ادعا کرد، قلب اشکورات در شهرستان رودسر - بخش رحیم آباد می تپد و این ناحیه بسیار زیبا با چشمه سارها ، جنگلهای انبوه هیرکانی و باغات، فروانی آب و برف در ارتفاعات، و به موازات آن دارا بودن جغرافیایی گسترده از پوشش گیاهان دارویی ، گل ها و انواع جانداران وحشی - در گیلان، شمال کشور، در ایران پهناور و شاید هم در اغلب نقاط جهانی حتما کم نظیر و شاید هم بی مانند است.
وقتی در قلب جنگل های سحر آمیز اشکور برای مدتی اقامت داشته باشید ، صدای پرندگان و دیگر جانداران با چشم اندازهای بی نظیرش به گونه ای است که تصور می شود - خداوند این ناحیه را به تازگی آفریده است ..
باغ های بسیار وسیع فندق با کیفیت بالا ، گل گاوزبان، مرکبات و چای کوهستان در ارتفاعات و تولید برنج در پایین دست "در جلگه "تنها بخشی از استعدادهای این ناحیه از سرزمین ایران عزیز است.
مردمانی بسیار مهربان ، سخت کوش و از نظر بدنی بسیار تنومند و قوی که در این نواحی با کشاورزی ، تولیدات زراعی و دامداری روزگار می گذارنند.
از دست اندازی های مداوم سودجویان بی رحم و چپاولگران بومی و غیر بومی جنگل و کوهستان و ساحل رودخانه که در پنجاه سال گذشته ادامه داشته و دارد - باید گفت ، اشکورات شهرستان رودسر از نظر تولید فندق در کشور مقام اول و از لحاظ تولید گل گاوزبان " گیاه دارویی" مقام دوم را دارد.
***
نویسنده به عنوان بومی همین منطقه " بخش جلگه ای " اعتقاد دارد - اشکورات به تنهایی همه فراوانی ها و تولیدات طبیعی و غیر طبیعی " دست کاشت انسان" را داراست و حلقه مفقوده در این ناحیه خیلی زیبا ، متاسفانه نبود برنامه ، مدیریت و سرمایه گذاری ها مناسب و مدون تا کنون بوده است، ولی ......
گیاهان دارویی ، فندق، چای ، مرکبات ، حتی گردو و کیوی در این جغرافیا در همین تاریخ که یادداشت تقدیم تان می شود کاملا بکر و دست نخورده باقی مانده و هیچ نگاه و برنامه ای برای برند سازی و بسته بندی و صادرات آن انجام نشده و اگر هم اقدام اندک شده باشد - اطلا ع رسانی نشده است.!؟.
بیشتر محصول فندق منطقه اشکورات و گل گاوزبان و گیاهان دارویی از گیلان به استان قزوین و دیگر مناطق همجوار گیلان انتقال و در آن مناطق اغلب به صورت نا مناسب به نام خود استان یا بدون آدرس بسته بندی می شود که باید در این راستا چاره اندیشی سریع ، مدیریت قوی انجام شود.
الحمدالله به تازگی یک فرماندار بومی از اهالی همین منطقه در شهرستان رودسر سکان مدیریت را در دست گرفته و تحرکات زیادی هم دارد و انرژی و کار شبانه روزی اش نشانگر آن است که ، تدابیرو برنامه هایی در دست اجرا دارد.
هنوز اطلاعاتی در این راستا در دست نیست و امید وارم در اینده نزدیک در دیداری حضوری از این برنامه ها و مدیریت برای مردم منطقه و استان گیلان و سراسر ایران و سرمایه گذاران پرده برداری کنیم.
بعنوان یک مصرف کننده و به اظهار گردشگران و مردم منطقه طعم و مزه چای و مرکبات و کیفیت گل گاوزبان اشکورات بسیار عالی است و برخی سازمان ها از جمله اداره کل پست استان گیلان با تاسیس دفتر پست چای در واجارگاه و گسترش چنین اقدام های " تجارت الکترونیک " تلاش دارد حوزه اقتصاد، اشتغال و مبادلات تولیدی استان و اشکورات و شهرستان را ارتقاء دهد.
به زودی برای شما مردم شریف و عزیز ایران و گیلان اطلاعات مهمی از این منطقه قشنگ و طبیعی و تولیدات آن و شیوه دسترسی به تولیدات اطلاع رسانی خواهیم کرد.
فرماندار پر تلاش شهرستان رودسر" دکتر مرادی" و بخشداران خوب چابکسر، واجارگاه، کلاچای ، رحیم آباد و پس از آن فرماندار املش و بخش های تابعه آماده حضور مدیر مسئول این رسانه " گیلان 24" باشند.
.www.gilan24.ir
مجید محمدپور - نویسنده، روزنامه نگار و مدرس دانشگاه
25 فروردین 1404
****
اشاره: در تمام سال های گذشته یکی از اشکالات عمده شهرستان های رودسر و املش و به خصوص رودسر:
1. عدم ثبات مدیریت ها
2.انتصاب مدیرانی غیر بومی و نا اشنا به مسائل منطقه
بوده است و همین امر موجب شد که اقتصاد و معیشت مردمان منطقه در مرحله نزدیک به صفر متوقف بماند. اتفاقا دو تن از مدیران شهرستان از دوستان دانشگاهی نویسنده بودند که در دولت های قبل به من گفتند ، هیچ اشنایی به مسائل و فرهنگ و تولیدات شهرستان و منطقه اشکورات ندارند و بدتر ا ز آن اینکه این مدیران یک سال و شاید کمی بیشتر مسئولیت داشتند و تا در این مدت به برخی امور اشنایی پیدا کنند - جایگزین شدند؟؟.
از سوی دیگر شهرستان های یاد شده درحوزه اقتصاد بر محور کشاورزی و صید و پرورش گل و گیاه تکیه دارند و نظر به اینکه کشاورزی در این جغرافیای به شدت خرده مالکی " میانگین کمتراز هفت هزار مترمربع زمین " است ، صرف تولید با توجه به عدم فروش به موقع محصول صرفه اقتصادی ندارد.
به همین سبب بیشتر مردم منطقه به خصوص در ارتفاعات و اشکورات شرایط اقتصادی خوبی ندارند و متاسفانه بسیاری شان وابسته به سازمان های امدادی هستند.!؟
به نظر نویسنده با دور اندیشی، مدیریت و داشتن برنامه مدون کوتاه و میان مدت و با تقویت سطح بالای صنعت گردشگری - هدایت استعدادها به سمت قطب سلامت " ایجاد مراکز درمانی پیشرفته و اطلاع رسانی در این حوزه - ایجاد زیر ساخت های مناسب برای گردشگران داخلی و خارجی - افزایش صنعت گردشگری بومی - برند سازی و شناساندن محصولات و ایجاد زمینه صادرات می توان این دو شهرستان عقب نگه داشته شده را به شدت متحول کرد.
شمال ایران و استان گیلان و شرق این استان به صنعت و یا فروش زمین و ساخت ویلا و آپارتمان و امثال آن نیازی ندارد و با دارا بودن جوان هایی تحصیلکرده " نیروی با دانش و کارآمد و بسیار با هوش می تواند ، چیزی شبیه کشورهای کوچک ولی پیشرفته خاورمیانه شود که از اقتصادهای برتر جهان به شما می روند.
متاسفانه به دلیل نبود زیر ساخت ها و تقویت حوزه های گردشگری به خصوص گردشگری طبیعی و سلامت و برند سازی تولیدات کنونی هم چنین صادرات آن و عدم برنامه ریزی ، عدم سرمایه گذاری ، هدایت و اختصاص اراضی منطقه به کشت گل و گیاه و .... نوعی فقر و محرومیت بالایی در این ناحیه از ایران اسلامی مشاهده می شود.!؟.
در این باره در آینده به کمک دوستان اهل قلم و تحصیلکرده منطقه با خبر، گزارش، تحلیل و ویدیو و فیلم های مستند اطلاع رسانی بیشتری خواهیم کرد.