کد : 1936 ۴آبان ۱۴۰۳ ساعت 20:53
واردکندگان برنج همچنان ارز ۲۸هزار تومانی دارند!؟

نمایندگان گیلان و سراسر شمال ایران ساز و کار عملی بدهند!

تولید غذا برای جمعیت بیش از ۹۰ میلیون نفری رو به افزایش کشورمان یکی از بزرگترین و مهم ترین شاخصه های استقلال سرزمینی است و چنانچه این تولید و دیگر تولیدات مهم بخش غذایی مردم از جمله گندم و چای و دانه های روغنی و شکر به هر دلیلی دچار آسیب ، ضعف و خدشه شوند بی شک استقلال دستخوش تزلزل خواهد شد.
نمایندگان گیلان و سراسر شمال ایران ساز و کار عملی بدهند!
.
نمایندگان گیلان و سراسر شمال ایران ساز و کار عملی بدهند!

براساس آمارهای اعلام شده وزارت جهاد کشاورزی ، خدا را هزار مرتبه شکر که امسال در تولید برنج و گندم کشور به خودکفایی رسیده است ، بنابراین نمایندگان خانه ملت در همه ی استان های برنج خیز، وزارتخانه های مسئولی و در نهایت دولت باید با همتی و جدیتی تام و تمام به این بخش از تولید کشور توجه عملی بیشتری کند.
دستکم چهل سال است که دولت ها، وزارت خانه های جهاد کشاورزی و بازرگانی ( مسئولان تولید و تنظیم بازار برنج)، اتحادیه ها مربوطه ، نمایندگان مجالس " ناظران امور کشور" به صورت عام و گاهی با تاکید و نامه نگاری ها و به موازات آن  توصیه های ویژه  نمایندگان مردم شمال ایران در خانه ملت این آسیب و اختلال را متذکر می شوند، ولی گوش شنوایی  و عزمی برای اصلاح وجود ندارد.
در همه چهار دهه گذشته دستگاههای مسئولی کشوری و استانی و نمایندگان مردم در مجلس در حوزه های صنعت به ویژه صنعت خودرو، سیستم بانکی، تولید نان مردم، محصولات راهبردی مانند گندم و برنج، چای، شایسته عمل نکردند و گویی نوعی ترک فعل در  این حوزه ها مشهود است – به راستی چرا و تا چه زمانی این بی انگیزگی و ناتوانی در کنترل و نظارت و اجرا بر امور ادامه داشته باشد.
چهل سال و اندی مردم ایران و تولید کنندگان بسیار پرتلاش برنج و چای این دو محصول بسیار مهم به علت ضعف مدیریت ها و شاید هم دلایلی دیگری از جمله  منفعت طلبی های وارد کنندگان که آدرس و شیوه عملکردشان  هم چنین وابستگی های آنها اشکار است ، زیان های مادی و معنوی زیادی را به تولید و مصرف کنندگان وارد کنند و در همچنان بر همین پاشنه می پرخد.؟!
به دلیل همین ضررو زیان های مداوم و ندانم کاری های مسئولان دست اندر کار از دولت ها گرفته  تا سطوح استانی و نمایندگان مجلس -  شالیکار " کشاورز تولید کننده برنج یا شالی" ، زمین های حاصل خیز خود  را در شمال به افراد غیر بومی و اغلب انبوه ساز و  بساز بفروش ها واگذارو با رابطه ها و تبانی ها و پرداخت های ویژه  فروخته و روانه شهرها یا حاشیه شهری شده اند.!
این تراژدی تاسف بار هنوز هم با وجود اصلاحات برخی قوانین و سخنرانی ها روسای قوا و مدیران اجرایی جریان دارد و نمی توان دور نمایی برایش متصور بود.!

تولیدات زراعی سالجاری عالی است – یک کیلو برنج وارداتی نیاز نداریم
مدیران و دست اندرکارهای وزارت جهاد کشاورزی  در رسانه ملی و دیگر رسانه ها بارها و بارها  به صورت رسمی اعلام کرده اند : امسال به علت شرایط جوی مناسب و بازندگی های به هنگام میزان تولید برنج کشور افزایش محسوسی داشته و دیگر نیازی به واردات حتی یک کیلوگرم برنج خارجی نداریم.
در همین حال اخبار رسمی و غیر رسمی حکایت از آن دارد ، از نیمه سال گذشته تا کنون بیش از یک میلیون و 200 تن برنج با ارز نیمایی 28 هزار و 500 تومانی وارد کشور شده است ( اظهارات رسمی چند نفر ازز نمایندگان مجلس) ، که وارد کنندگان این واردات  ارز 28 هزار تومانی را با ارز 60  تا 63 هزار تومانی به مصرف کننده می فروشند و مصرف کنندگان این بلا را از چشم کشاورز می بینند.!
سود کلانی که بسیاری در مسیر این واردات از آن منتفع هستند و جالب آنکه براساس شایعات همه دست در دست هم اجازه ورود مجلس و دولت و دیگران را نمی دهند، همان بلایی است که صنعت خودرو سالهاست  بر سر مردم و کشور آورده است و متاسفانه حامیان بسیاری هم  دارد.!
مدیران وزارت جهاد گفته اند، امسال 2 میلیون 700 هزار تن برنج در کشور  به خصوص در گیلان و مازندران تولید شده است و نیاز جمعیت کشور برای یک سال کافی است و نباید دیگر واراتی صورت گیرد ، اما یکی از نمایندگان " تنها یک نماینده" در مجلس فریاد بر آورده که چرا طی دو سه ماه اخیردر سال 1403 بیش از 400 هزار تن برنج وارد کشور کرده اید و چرا به جای برنج محصول دیگری که نیاز کشور است ، تهاتر نمی کنید؟
برخی از وارد کنندگان عنوان می دارند، چون امکان انتقال ارز از دیگر کشورها به ایران را نداریم ، برنج وارد می کنیم و کسی نیست به این آقایان و خانم های منفعت طلب بگوید -  برای استقلال غذایی کشور حداقل محصولاتی که در آن ها خود کفا هستیم، وارد نکنید.!

دولت جدید مقتدرانه وارد عمل شود
دولتی ها به درستی می دانند که انبارهای برنج در سراسر کشور، در تهران و البرز ، تبریز، اصفهان و کرمان و حتی در گیلان و مازندران قطب تولید برنج کشور انباشته از برنج وارداتی و تولید داخلی  است.
دولت چهاردهم  در همین آغاز کارش باید با جدیت در میدان حاضر باشد و نگذارد چنانچه از مبادی غیر رسمی و اسکله های خاصی برنج  در تناژهای بالا وارد می شود حداقل ارز نیمایی " دلار 28 هزار تومانی" به وارد کننده ها تعلق نگیرد .
 به خدای احدا ، واحد این کار بسیار ساده است و اجازه ندهید تولید کننده و مصرف کننده در این چرخه متحمل زیان ها و خسارت های جبران ناپذیری شوند .
در تمام این سالهای گذشته هر دولتی آمد ، رئیس دولت و معاونان اول و وزرای مربوطه و کمیسیون های مرتبط در مجلس و دیگران  شعار دادند که نمی گذارند برنج وارد شود، ولی حتی در همان زمانی وارداتی که  در مجلس و دولت محدود کردند ، آمارهای رسمی و فیلم و ویدیوهایی در فضاهای مجازی منتشر شده که در همین دوره زمانی واردات بسیاری صورت گرفت و چند نماینده مجلس آن را در صحنه علنی  عنوان کردند – به راستی چرا؟؟؟
طبیعی است، وقتی مدیران  کشور در هر سطح و مقامی قادر نیستند  در یک بخش  خاص اقتصادی مساله ساده ای مانند جلوگیری از واردات بی رویه  برنج  از بنادر، اسکله های ، مرزهای زمینی  به نفع مصرف کننده و تولید کننده " یعنی 99 درصد مردم "  سد کنند ، چگونه باید سایر مشکلات و معضلات موجود در حوزه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی به سامان برسد.
رئیس دولت  با قاطعیت مدیرانی را در این مسیر انتصاب می کند ،  باید از نظر دانش و آگاهی های لازم داخلی و جهانی و قدرت مدیریتی لایق، شجاعت  و شایسته باشند و شایسته سالاری فقط یک شعار بر زمین نباشد که مردم خوب و متدین ما سالهاست با آن دست به  گریبان هستند.!

نقش نمایندگان مجلس به خصوص نمایندگان شمال و گیلان چیست؟
نمایندگان دوره های قبل در مجلس چه در استان های برنج خیز و چه در شمال کشور قطب تولید این محصول  فقط به سخنرانی های آتشین و نامه نگاری برای حل این مشکل اساسی بسنده کرده اند و شرایط همچنان تداوم یافت.
نویسنده پیشنهاد دارد، نماینده های شمال ایران و استان گیلان با هم اندیشی و همفکری موثر و فشار مستمر بیشتر در باب جلوگیری از برنج با کمک دستگاه قضایی و ضابطین مربوطه ، اگر دولت نتوانست مستقیم وارد صحنه شود - جلوی این بحران دامنه دار را  بگیرند.
شعار و سخنرانی را همه بلدند ، اما مردم با گذشت 44 سال از انقلاب اسلامی به عمل نیاز دارند و نمایندگان با شناختی که  از وارد کنندگان و مجاری وارات دارند – این مهم را به سامان برسانند ، گرچه رسالت و وظیفه آنها نظارت بر امور است اما  وقتی مدیران اجرایی در همه این سالها نتوانسته اند کاری صورت دهند – بخش دیگری از کشور باید وارد میدان شود.

شرایط کنونی تولید کننده در شمال ایران و استان گیلان
در حال حاضر هزاران تن برنج تولیدی و حتی بهترین چای ایران در انبارها مانده است " ، برای آنکه در هر دو زمینه واردات بیداد می کند ، سرمایه گذاری وجود ندارد، برند سازی و تبلیغ و بسته بندی درست و علمی انجام نمی شود و " جالب آنکه مسئولان اعلام می دارند، با مشکل نقدینگی مواجه هستند  
وزیر اقتصاد می گوید " 850هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم" – در این وضعیت بودجه و اقتصادی باید مردم از تولیدات با کیفیت داخلی استفاده کنند و نیازی به خروج ارز  و واردات نباشد.
هم اکنون برنج با کیفیت و درجه یک هاشمی در بازارهای استان گیلان کیلویی 90 تا 120 هزار تومان به تناسب درجه مرغوبیت است و شالیکاران اظهار می کنند ، بیش از این مبلغ هزینه کرده اند و تولید محصول صرفه اقتصادی ندارد.
دولت به جای اختصاص ارز نیمایی یا آزاد ، این ارز و کمکها را روانه مزارع برنج کند و با تثبیت قیمت نهادهای کشاورزی  مانند " کود و سم و بذر و ماشین آلات زراعی" در عمل و به صورت واقعی به کمک تولید کننده بیاید و این امر فوق العاده حائز اهمیت است.
هشدار:
اگر دولت و مجلس  با قدرت وارد عمل نشوند و به داد تولید کنندگان برنج و چای  کشور، براساس شرایط تدریجی جاری ، حذف و تبدیل اراضی زراعی به شهرک سازی و ویلا سازی و امثال آن به گمان نویسنده تا 1450 در گیلان که استان کوچکی از نظر مساحت  به شمار می رود ، دیگر از مزرعه برنج و باغ چای خبری نخواهد بود.
اقایان مدیران و مسئولان ، نسل امروز و آیندگان از یکا یک شما ها انتظار دارند ، به گونه ای بی تفاوت نباشید که در آینده به جای تجلیل و تشکر، عبارت های دیگری نصیب تان شود.
امروز را با چشم باز در یابید که فردا بسیار دیر است.

مجید محمدپور – " نویسنده و استاد علوم ارتباطات"
گروه رسانه ای ایران " گرا" – ( گفتمان سازی، روشنگری، امید آفرینی)
 مهر 1403

 

شبکه خبری رسمی گیلان 24
نظر شما
 
 
تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است
آقای من ..... تو روزی خواهی آمد عشق را تقسیم خواهی کرد تو معنای قشنگ عشق را تفهیم خواهی کرد
با مصرف بهینه 300 خودرو اتومات جایزه بگیرید