کد : 5571 ۱۱مهر ۱۴۰۴ ساعت 23:10
مدیرانی که تمام این سالها راه را اشتباه رفتند!؟

گیلان تنها استانی که بارندگی اش بیش از حد نیاز است!

پایگاه خبری، رسمی گیلان ۲۴: براساس بررسی های میدانی و اظهار کارشناس های محیط زیست و هواشناسی، میزان بارندگی در گیلان چهار برابر نیاز مردم منطقه با ۲.۵ میلیون نفر جمعیت است.www.gilan۲۴.ir
گیلان تنها  استانی که بارندگی اش بیش از حد نیاز است!


بارندگیها در شرق گیلان یعنی شهرستان های استانه اشرفیه، لاهیجان، سیاهکل، لاهیجان، لنگرود، املش و رودسر سالانه بیش از 800 میلی متر و در غرب استان شامل شهرستان انزلی، رضوانشهر، فومن، صومعه سرا، تالش و استارا نزدیک به دو متر است.
همین امروز جمعه یازدهم مهر ماه که این تحلیل تقدیرم تان می شود ، در شهر ساحلی بندر انزلی طبق گزارش اداره هواشناسی از عصرسه شنبه تا غروب پنج شنبه دهم مهر افزون بر330 میلی متر باران باریده است.
این مقدار بارندگی برابر با باران 10 و 15 سال در بسیاری از مناطق کشور است ، البته شهرستان رودبار و شهرهای منجیل و لوشان  از توابع استان گیلاندر همسایگی استان قزوین میزان بارندگی خیلی کمتر است.
در گیلان و سراسر ایران بسیار مشهور است ، اگر در استان گیلان دو تا سه متر زمین را حفر کنید " بکنید" آب دارد و به خاطر دارم، در حیاط منزل پدری در شرق گیلان بخش  کلاچای سه دهه پیشتر با حفر سه متر چاه به آب پر حجمی رسیدیم و این عمق در سال 1400 به شش متر رسیده است. البته بعضی سالها در فصول پاییز و زمستان که بارندگیها زیادتر می شود ، اب چاه تا سه ، چهار متری سطح زمین بالا می آید.
در این موقعیت جغرافیایی خاص در تمام چهار دهه گذشته همه مدیران اجرایی " استانداران و فرماندارها و ...." ، سازمان آب منطقه ای ، مهندسان ، کارشناسان ، مسئولان پایتخت نشین و نماینده های مردم استان در مجلس که آمدند و رفتند به جای آنکه از این نعمت فوق العاده خدادادی به خوبی استفاده کنند – بدون توجه به آینده این خطه زیبا به سمت احداث انواع سد های بتنی ، خاکی، لاستیکی رفتند.
سد سازی که بیشتر از دولت اول مرحوم هاشمی رفسنجانی استارات خورد برای استان های کم آب اندیشه و اقدام درستی بود ، اما برای گیلان نامناسب و شاید با توجه به هم خوردن محیط زیست استان و نابودی نسبی منابع شاید سمی مهلک بود و این رویه خواه ، نا خواه ادامه دارد.
در همین راستا سد پلرود در منطقه طول لات بخش رحیم اباد شهرستان رودسر  که از سال 1356 مطالعاتش آغاز و از سال 1389 عملیات اجرایی آن شروع شد تا اکنون در مهر 1404 گفته می شود که این سد حدود 90 درصد پیشرفت فیزیکی ساخت داشته و با توجه به تورم و نرخ ارز و قیمت مصالح  و گرانی تجهیزات مربوطه ساخت داخل و وارداتی، هم چنین احداث جاده کنار سد شاید یک هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

کاش به جای ساخت سدها ، اعتبارات هزینه زیر بناهای زیست محیطی می شد!

شاید باورتان نشود ، در همین سرزمین و جغرافیای بی نظیر مردم با کمبود آب اشامیدنی و گاهی آب کشاورزی مواجه هستند و آب های جاری در شبکه ها به اظهار کارشناس های بی طرف بهداشتی و محیط زیست مطلوبیت لازم را ندارد.
در سالهای اخیر که کشور با خشکسالی جدی مواجه است، در تابستان ها مزارع شالیزاری مناطقی از استان از جمله در شرق و در شهرستان های لنگرود، رودسر و سیاهکل با تنش آب و مشکلاتی رو به رو بوده اند که مدیران حوزه جهاد کشاورزی و ستاد بحران استان این مشکل را ناشی از عدم لایروبی انهار و انجام نشدن درست آبخیزداری می دانند که این لایروبی نکردن ها هم بر مشکلات دامن زده است.!
مهم ترین دلیل عدم مطلوبیت آب آشامیدنی بخش هایی از گیلان  ناشی از تخریب منابع آبی همچون رودخانه ها و چشمه ها که نمونه آن در اشکورات رودسر به روشنی قابل مشاهده است . ورود پر حجم فاضلاب های صنعتی و خانگی و حتی بیمارستانی که منابع رسانه ای بارها در این خصوص گزارش ها و مطالب مشروحی منتشر کرده اند ، انباشت غیر معمول و غیر اصولی زباله در همه شهرها و روستاها ، ریختن زباله در حاشیه جنگل و ساحل دریا و روان شدن شیرابه های سمی زباله به سمت سفره های زیر زمینی و آب های سطحی  و .... است.
به عنوان یک نمونه و مصداق زنده که همه دردمندان گیلان و ایران می توانند هفت روز هفته  از آن دیدن کنند، جاری بودن حجم ناباورانه فاضلاب های به رودخانه های زرجوب و گوهر رود است که از قلب شهر رشت عبور می کنند

 

رودخانه هایی که از زلالی آب به فاضلاب صد درصدی و آلودگی مطلق رسیدند- ؟

.
آب این دو رودخانه تا چهار دهه پیش زلال و برای شنا ، صید و شستشوی ظروف و لباس خانواده های اطراف دو سوی رودخانه استفاده می شد ، اما امروز حتی در فصل سرد سال هم بوی تعفن فاضلاب وسط شهر رشت به مشام می رسد و تابستان ها بوی نامطبوع در این نواحی غیر قابل تحمل می شود.
از سوی دیگر میلیون ها تن زباله به ارتفاع 130 متر و به وسعت چندین هکتاردر سطح  در قلب جنگلهای هیرکانی منطقه سراوان نزدیک شهر رشت  تراژدی بی پایانی است که شرح آن قلب هر انسان فهیمده ، دردمند و دوستدار محیط زیست را به شدت به درد می آورد.
در همین زمان که این تحلیل نوشته می شود، از ریختن زباله در این منطقه بسیار زیبا جلوگیری شده و طی سه چهار سال اخیر اقداماتی برای مهار رانش کوه زباله و کاشت درخت در تاج زباله ها صورت گرفته اسن، اما از انتها " ته " این کوه زباله شیرابه های بسیار متعفن و سیاه رنگ به صورت یک نهر به سمت پایین  دست جاری است.
اقداماتی برای یک ساخت تصفیه خانه در مسیر این شیرابه ها انجام شده است که در حال تکمیل و تجهیز می باشد، اما شیرابه هایی که در ته زباله ها به مساحت حداقل 12 هکتار در زمین فرو می رود ، غیر قابل مهار بوده و وارد سفره های آب زیر زمینی می شود.!!
اعتفاد دارم، همه مدیران اجرایی ، شهری، محیط زیستی و آنهایی که فاضلاب ها و زباله های شهرهای دیگر را در تمام این 39 تا 40 ساله در این منطقه فوق العاده رها کردند و اقدامی انجام ندادند "، باید فراخوان و در یک دادگاه صالحه پاسخگو باشند، مدیرانی که در تمام این سالها با بی تدبیری و ندانم کاری راهی طولانی را اشتباه رفتند.

گفته شده در دوره آیت الله احسانبخش امام جمعه رشت ، از روی ناچاری اجازه گرفتند، چند ماه زباله ها را در سراوان " وسط جنگل" دپو کنند و این چند ماه به چندین سال و چهار دهه به طول انجامید و امروز به یک فاجعه زیست محیطی تبدیل شده است.
امروز عده ای از  مردم ناحیه مرکزی گیلان به علت آلودگی های زیست محیطی ناشی از آلودگی دو رودخانه فاضلابی و زباله های سراوان و دیگر شهرهای در شرق و غرب گیلان دچار بیماری های گوارشی ، پوستی و ریه ای شده اند- به راستی چرا؟
برای حمل ، ریختن و انباشت زباله ها در سراوان و هزینه هایی که برای دو رودخانه رشت " از آلوده ترین رودخانه های جهان " شده است ، در تمام این سالها چند هزار میلیارد تومان اعتبار به هدر رفت در حالی که می توانستند به جای ساختن سه سد بزرگ  نا تمام و احداث سد های کوچک و خشک شدن رودخانه ها و چشمه ها این بودجه را صرف خرید امکانات و تجهیزات مدیریت زباله و پیشگیری از آلایندگی رودهای پر از زلال آّ ب می شدند.!؟

 

کاش اعتبارات استانی و ملی به جای سد سازی متوجه پسماند و فاضلاب ها می شد!


 گفته می شود  - برای حل بحران پسماند و شیرابه ها  هم چنین فاضلاب ها در استان گیلان مطابق نرخ سال 1398 معادل 1000 میلیارد تومان اعتبار نیاز بود و مسئولان در همه این سالها  گفتند و می گویند ، اعتبار کافی در اختیار نیست در حالی است که به جای رفع این مشکل  رفتند به دنبال سد سازی " سد پلرود، شفا رود، شهر بیجار، لاسک" و تصور کنید که به نرخ همان دوره برای ساخت این سدها  6500 میلیارد تومان باید هزینه شود که بخش قابل توجهی از آن هم هزینه شده است.!
علاوه بر این ساخت این سدها که بعضی شان در مراحل پایانی قرار دارند تا چه حد درختان جنگلی قطع ، جنگل ها  نابود و میزان فرسایش خاک در گیلان افزایش یافت  و شاید به این مهم هرگز توجهی نشد یا کمتر توجه شد.
واقعیت این است که وقتی یک سیستمی در جایی بد عمل می کند ، عده ای نفع شان در این است که اتفاق بد عمل کند تا آنها منافع شان را ببرند.
گفته می شود، خانم هایده شیرازی فعال حوزه محیط زیست  آمده و اعلام می کند که تمام زباله و نخاله ها و امثال آن را به سیمان و بتن تبدیل می کند ، اما از ایده و  اقدام و همت این  خانم ایرانی دلسوز و متعهد حداقل استفاده نمی شود.
در روستایی در شهرستان استانه اشرفیه به همت یک خیر دلسوز، همه زباله این روستا به خوبی فرآوری و روستا کاملا پاک است و می تواناز  این فن آوری  در سراسر استان بهره برد ، اما باید با قطع دست سود جویان و داشتن همت و انگیزه این مهم دنبال شود.
خوشبختانه در حال حاضر استانداری برای گیلان منصوب شده است که سابقه نمایندگی مجلس، استاندار بودن و مسئولیت هایی در سازمان بنادر و .... را دارد و بومی منطقه هم هست که بسیار هم دغدغه محیط زیستی دارد. 
به نظر می رسد ، اگر فشارهای مافیاهای تخریب رودخانه " شن و ماسه " و مافیای زباله و هدر دادن بودجه عمومی و امثال آن نباشد – هادی حق شناس استاندار با مشورت صاحب نظران و دلسوزان استان بتواند این معضل و بحران را به جایی برساند.
این روزها استاندار وارد پایان اولین سال مسئولیتش در استان شده است و اگر نتواند تا شش ماه  در این خصوص اقدام موثری " حتی با وجود تحریم ها، تورم و نظایر آن را به انجام برساند، اسفند ماه امسال در این باره تحلیل جامع دیگر را تقدیم افکار عمومی خواهم کرد.
نویسنده اعتقاد دارد، در حال حاضر دو مساله عمده خواست و نیاز استان گیلان است که حل مشکل زیست محیطی در اولویت نخست بوده و  به اعتبارات ملی نیاز دارد که مدیران و نمایندگان باید همت مضاعفی در این خصوص بکنند.
در مرحله دوم ، نیازمند زمینه  سازی سرمایه گذاری های مناسب در بخش های مختلف از جمله در حوزه های بهداشت و درمان، کشاورزی و تولیدات زراعی، گردشگری با فراهم کردن زیر ساخت های مناسب است.
برای تحقق این هدف ها ، پیگیری های مستمر، برنامه ریزی ها علمی و متقن، داشتن چشم انداز و بسیار مهم تر از همه اطلاع رسانی گسترده نیاز است که  رسانه های معتبر و با شخصیت و  با دانش بدون نگاه های حزبی و جریانی هدف باشند.
مسئولان استان  در بخش های مختلف به ویژه شخص استاندار به همراه رئیس دستگاه قضایی و نمایندگان مجلس به خصوص رئیس مجمع نمایندگان با هم  اندیشی نخبگان و دانشگاهیان صاحب نظر و اندیشه شایسته است برای این امور همه توان، دانش و حتی  عمرشان را بگذارند و از خود باقیات الصالحات به جا بگذارند.

مجید محمدپور – نویسنده و مدرس دانشگاه 
مدیر مسئول شبکه خبری گیلان 24 و واکنش خبر
گروه رسانه ای با مردم ........


 

پایگاه خبری، رسمی گیلان 24
نظر شما
تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است
رشت، سه راه سردار جنگل، قاسم زاده اصل
کمک به انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی گیلان
زیباترین جلوه نوع دوستی، کمک به بیماران نیازمند است. بیماران دیالیزی و پیوند کلیه منتظر کمکهای کوچک و بزرگ شما هموطنان هستند. انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی استان گیلان
چاپ سوم اصول علمی روزنامه نگاری منتشر شد
کتاب اصول علمی روزنامه نگاری " روزنامه نگاری سایبری" در 300 صفحه قطع وزیری " چاپ سوم " منتشر شد. اصول علمی مصاحبه ، گزارش نویسی ، خبر نویسی ، تاریخ روزنامه نگاری ایران، مبانی ارتباطات،سیاست های خبری، سواد رسانه ای، خبرنگاری بحران، روشهای سوژه یابی و یافته های نو در حوزه روزنامه نگاری سایبری" از فصل های کتاب است. فروش کتاب برای حوزه فرهنگ و رسانه 25 درصد تخفیف دارد. ایمیل " mohammadpour3650@yaho.com