از یک سو فروشندگان زمین های کشاورزی - روستا نشین ها یا حاشیه نشینان شهرها در سراسر گیلان هستند که به علت خرده مالکی بودن اراضی در سراسر استان و از سوی دیگر مقرون به صرفه نبودن اقتصاد تولیدات زراعی در قطعات کوچک، زمین شان را به نرخ پایین می فروشند و در همین حال خریداران اغلب متمول یا واسطه ها و انبوه سازان آپارتمان و شهرکهای ویلایی هستند که از همه جای ایران به سمت گیلان سرازیر شده اند!
یکی از دلایل بسیار پیش پا افتاده و شفاف خرید زمین های از سوی غیر بومی منهای خانواده هایی که برای همیشه به شمال مهاجرت می کنند - کمبود شدید آب طی سالهای اخیر در دیگر استان های به ویژه استان های مرکزی و جنوبی ایران و پیر شدن جمعیت ایران و مهاجرت سالمندان به مناطق خوش آب و هوا است که هر سال بیشتر و بیشتر می شود..
خریداران ( " متجاوزان به زمین های زراعی " ) ،بسیاری شان کسانی هستند که متاسفانه هیچ درک و حسی از سرسبزی شمال و گیلان و فرهنگ مردم و زمین های زراعی و جنگلهای انبوه هیرکانی ندارند و به سادگی به سنگ و بلوک و اجر تبدیل می شود، و برای اغلب آنها فقط سودهای کلان باد آورده مطرح است.
برخی از این خریداران کسانی هستند که علیه محیط زیست و منابع آبی و خاکی شمال بالاخص گیلان بپا خواسته اند و گویی کمر به نابودی شمال و گیلان زیبا بسته اند و باید مسئولان قانون گذاری از شمال و دیگر مناطق و مدیران کاری کنند که اغلب خیلی زود - دیر می شود..
یکی از دوستان عنوان می کند، در یک روستا اطراف شهر رشت یا شهر شفت یک فرد غیر بومی قطعه زمین بزرگی را خریداری کرده و در آن یک ویلای لاکچری بنا کرده است و این زمین دارای یک چاه آب سنتی مناسب است .
وی با بی رحمی و عدم درک لازم این چاه آب را به سیستم فاضلاب تبدیل کرده و زمانی که از او سئوال شد، اب خوردن را از کجا تامین خواهد کرد، پاسخ داد ،- از اب معدنی استفاده می کند تا لوله کشی آب به محله ای که وی خانه سازی کرده است ، بیاید.!؟
نویسنده شخصا در شرق گیلان " شهرستان های رودسر، املش، لنگرود و لاهیجان شاهد است که بسیاری از افراد به خصوص از اصفهان و کرمان و استان مرکزی وارد منطقه شمال و در چند سال اخیر وارد گیلان شده و باغات و مزارع برنج را به سادگی و گاهی با همکاری مسئولان هر منطقه و دفاتر ثبت اسناد خریداری و پس از قطعه بندی به چندین برابر به همشهریان خود می فروشند.
این افراد غیر بومی با این سیاست خواسته یا ناخواسته ، جمعیت بعضی روستا را دچار تغییرات اساسی کرده و فرهنگ منطقه را بر هم زده اند و زمین های زراعی را به ساختمان تبدیل می کنند و همه ی این کارها جلوی چشمان دهیارها، بخشدارها و فرمانداران - محیط زیست و جهاد کشاورزی و دیگر سازمان های انجام می شود و کسی هم به آنها شاید هم اعتراضی ندارد.!
به علت شتاب تخریب مزارع برنج و باغ های چای و میوه و صیفی و بادام و مرکبات به ویلا و آپارتمان زمان آن رسیده تا سازمان های مسئول در این راستا اقدام موثری انجام دهند.
دستگاه قصایی ، بازرسی کل استان، استاندار گیلان و دستگاههای حوزه کشاورزی به همراه زیر مجموعه ها یعنی بخشداران و دهیاران و حتی مردم روستاها باید در این باره حساسیت نشان دهند و نگذارند به همین سادگی زمین ها نابود شود.
راهکار موثر در این راستا حمایت از کشاورزان ، اختصاص یارانه های قوی به نهاده های زراعی مانند کود، سم ، بذر و ماشین الات هم چنین پرداخت وام های مناسب منطبق با تورم و گرانی های چند سال اخیر و در نهایت خرید محصول با قیمت های مناسب و زمینه سازی برای صادرات با برند سازی باشد و البته رسانه ها در این خصوص همت، دغدغه و حساسیت داشته باشند که رسالت شان همین است..
حل این بحران عظیم که جنگل ، ساحل دریا، رودخانه ها، حاشیه تالاب ها و زمین های کشاورزی را به سرعت به نابودی می برد، در اقدام عملی نخست حمایت از تولید کننده - پشتیبانی از اقتصاد خانوارهای کشاورز- نظارت بر خرید و فروش های اراضی زراعی و برخورد با مشاوران و مسئولانی است که خارج از چارچوب های قانونی برای در آمد بیشتر با خریداران زمین های همکاری می کنند
در آخرین لحظه انتشار این گزارش تحلیلی ، یک از اهالی حومه شهر رشت تماس گرفت و اظهار کرد: باید سری به منطقه روستایی و گردشگری سقالکسار" بزنید که غیر بومی با پول و نفوذ با این ناحیه جنگلی زیبا چه کرده اند.
وی افزود: این منطقه جنگلی که در مرکز آن یک استخر بزرگ طبیعی وجود دارد و حتی چند فیلم سینمایی در این ناحیه تهیه شده است، در دو سه سال اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته و ساخت و سازهای در منطقه رو به افزایش است.
بخشی بزرگی از مزارع برنج سفالکسار هم به شدت دستخوش ساخت و سازها شده و چهره روستا به شدت در حال تغییر است .
این روستایی گفت: اگر دستگاههای مسئول و دستگاه قضایی و بازرسی به سرعت ورود نکنند دیگر از منطقه چیزی به نام زمین کشاورزی و جنگل باقی نمی ماند.!!
مردم روستاها و حاشیه شهرهای گیلان به ویژه در مرکزاستان چنانچه در این باره آگاهی های دقیق و درستی در اختیار دارند با ما با اشتراک بگذارند تا مسئولان آگاهتر و نسبت به تخریب و تغییر کاربری ها اقدامی کنند.
انشاالل]ه
نویسنده: مجید محمدپور - مدیر مسئول