یکی از مهم ترین دلایل این ادعا هم با وجود تامین اعتبارات از منابع بین المللی در سالهای گذشته و عامل دوم یعنی جزیره ای عمل کردن دستگاههای مسئول و عدم ثبات مدیریت در گیلان و صد در صد ندانم کاریها است که بحران ها هر روز گسترده تر شد و این عوامل هنوز هم به قوت خود باقی هستند.!؟
امشب چهارشنبه 28 آذرماه علیرضا غیاثی مدیر عامل شرکت آبفا به صورت حضوری و اقایان کوچکی نژاد و معصومی نماینده های رشت و فومن در مجلس شورای اسلامی ، مدیران محیط زیست ، شهر صنعتی رشت و شرکت شهرکهای صنعتی تلفنی مهمان برنامه پاسخ شبکه باران بودند.
به نظر نویسنده ، در میان همه اظهار نظرها و محکوم کردن مدیران سابق و فعلی و در صدر آنها مدیر ابفای گیلان، مجری برنامه بهترین و شاید درست ترین پیشنهاد را ارایه کرد.
آنچه اقای عزتی عنوان کرد، برای حل مشکل فاضلاب و تصفیه خانه ها و زباله ها و امثال آن بهتر است براساس تجربیات دیگر نقاط کشور مانند زاینده رود در اهواز یک سازمان ویژه و تخصصی این مسائل را با جدیت در استان دنبال کنند.
غیاثی مدیر عامل آبفا هم متذکر شد: در باره دریاچه ارومیه همین سیاست اجرا شد و مشکل این دریاچه تا حدود زیادی حل شده است.
پیشنهاد می شود – استاندار با تجربه ی گیلان در عرصه مدیریت از همین فردا دستور دهند یک سازمان ( کارگروه و کمیته و امثالهم منظور نیست) در استان تشکیل شود و همه ی این مدیران و معاون مربوطه استاندار و کارشناس های خبره و نمایندگانی از رسانه ها از جمله صدا و سیما در این سازمان عضویت دائم با حق عضویت و حق جلسه داشته باشند.
به این سازمان تفویض اختیار شود - همه امور مربوط به آلودگیهای بی حد و پر حجم دو رودخانه زرجوب و گوهر رود که از آلوده ترین رودهای کشور و جهان به شمار می روند، تالاب انزلی که هزاران افسوس به رو احتضار است ، رودخانه های دیگر استان و پسماند را مستمر و مجدانه پیگیری و براساس اولویت ها این مسائل رفع و رجوع شود.
سالهاست که در صدا و سیما و خبرگزاری ها و نشریات و پایگاههای خبری در باره فاجعه فاضلاب و انبوه زباله های گیلان گفت و گو و نشست های گوناگون برگزار می شود و متاسفانه تاکنون ثمره و حاصلی نداشته است و حتی گفته م شود بودجه های اختصاصی برای این حوزه مهم در جاهای دیگری هزینه می شود؟!.
آنچه مدیر شرکت آبفای گیلان به درستی مطرح کرد این بود که، مثلا برای فاصلاب یک شهرستان براساس مطالعات و برنامه ریزی ها بیش از 1200 میلیارد تومان اعتبار در خواست شده که در سالهای اخیر هر سال هم 15 تا 20 میلیارد تومان بودجه اختصاص می یابد که عملا دست برای کارهای عملیاتی بزرگ بسته است.
پیش از این هم استاندار کنونی گیلان گفته بود، برای اصلاح دو رودخانه زرجوب و گوهر رود بیش از یک هزار میلیارد تومان بودجه تقاضا شد اما برای امسال 350 میلیارد تومان تصویب شده و اینکه چه میزان تخصیص یافته باشد – مشخص نیست.
**** پیشنهاد و خواست نویسنده این است ، وقتی فاضلاب شهر منجیل وارد سد سفید رود میشود که آب این سد بزرگ وارد مزارع برنج شده و غذای مردم را آلوده می سازد یا زباله بسیاری از مراکز درمانی و بیمارستانی به صورت آزاد در فضای باز دور ریخته می شود یا حجم زیاد آب های دو رودخانه رشت از آلوده ترین رودهای جهان به مزارع پایین دست کشاورزی و در نهایت متاسفانه روزانه به تالاب انزلی و دریای خزر و ..... سرریز می شود - نزدیک به نیم قرن برای این مشکلات عظیم کار چندانی نشده است و دستگاههای نظارتی وقت این همه مدیر بومی و غیر یومی زیر تیغ نظارت نبرد تا برای ایندگان عبرتی باشد.....!
زمانی که برای حل معضل و بحران پسماند چندین سال است که از یک کارخانه زباله سوز فقط سوله آن در حاشیه شهر رشت احداث و منتظر تامین ارزی برای ورود دستگاههای تخصصی از خارج است و تامین نمی شود، چگونه باید معصل چندین میلیون تن زباله در سال حل شود.!
سال 1401 یکی از معاونان استاندار وقت اعلام کرد: برای احداث این کارخانه زباله سوز حداقل به 40 میلیون پوند بودجه نیاز است که پوند در آن دوره نزدیک به 45 هزار تومان و اکنون به یکصد هزار تومان رسیده است.؟
وقتی مردم استان گیلان براساس آمارهای دستگاههای مربوطه بالاترین و بیشترین تولید زباله و فاضلاب را در مقایسه با سایر استان های کشور دارد و هیچکس هم رعایت نمی کند و از سوی دیگر دستگاههای مربوطه در راستای فرهنگ سازی، کاهش تولید زباله و فاضلاب، و .... دقیقا کاری انجام نمی دهند به راستی چه انتظار از حل این معضلات بزرگ دارید.؟
سه ، چهار سالی است که زباله های " تر" رشت و 11 شهر حومه در سه یا چهار واحد تبدیل زباله به کود آلی کارسازی و برای این کود هم به اظهار مسئولان امر مشتریانی خوبی وجود دارد و باید برای زباله خشک و فاضلاب تدبیر و برنامه ریزی شود. کارهای مشابه ای صورت گیرد.
مدیران عنوان می کنند ، نمایندهای گیلان در مجلس و مرکز استان باید در تهران از مدیران کشور اعتبارات لازم را درخواست و تامین کنند ، مانند آنچه نمایندگان دیگر استان ها انجام می دهند و در همین حال نمایندگان بعضا مدیران استانی را به کم کاری ، بی انگیزگی و ترک فعل یا هزینه کردهای نادرست متهم می کنند – این مشکلات و بحران هر روز و هر سال بزرگ و بزرگتر می شود.
به همین علت هم تاسیس یک سازمان منسجم و مستقل و متعهد برای حل این معضلات بزرگ در گیلان ضروری است .
واقعیت این است که مردم و رسانه ها از دست هر دو گروه خسته شده اند ، زیرا حدود 45 سال است که با وجود بی ثباتی مدیریتی و مدیران توصیه ای و سفارشی و نمایندگانی که به اظهار مردم شهر و روستا اغلب به وظایف خود درست عمل نمی کنند- چشم انداز و امیدی به حل مشکل نیست - اما همه بزرگواران در اظهار نظر ها و سخنرانی ها همچون بلبلان گیلان چهچه می زنند.
اقایان مدیران دستگاههای اجرایی و نمایندگان مردم استان در خانه ملت باید با تشکیل یک سازمان مخصوص رودخانه های زرجوب و گوهر رود و پسماند گیلان موافقت و حمایت کنند و در ارتباط و نفوذ قانونی در پایتخت این امور پیگیری مستمر بشود.
باید از دستگاههای فرهنگی و اطلاع رسانی با تشکیل یک مجموعه متخصصان بخواهید تا نسبت به کاهش تولید زباله و کاهش تولید فاضلاب اقدام های بایسته انجام داده و هر روز و هر ماه به مردم در گیلان و سراسر کشور گزارش دهید.
همه چیز را در سالهای گذشته برای مردم محرمانه کرده ایم و اکنون که فاجعه به زیست و زندگی مردم رسیده است در اندیشه درمان گیلانی ها هستید.!؟
آمارهای مرتبط با گسترش بیماری سرطان به خصوص سرطان دستگاه گوارش و بیماریهای تنفسی و ریوی ، ضایعات پوستی و حتی چشمی و .... ناشی از الاینده ها به ویژه الودگی آب های سطحی و زیر زمینی گیلان زیبا عرصه را بر خانواده تنگ کرده است ( مردم ناخواسته بها و هزینه های سنگینی در این راستا می پردازند) ، و نباید به مشکلات زیست محیطی و آلاینده به صورت ظاهری نگاه شود.
از این رو پیشنهاد می شود در این حوزه ها با جدیت عمل کنید......
1.تشکیل سازمانی برای رودهای آلوده استان گیلان با اولویت زرجوب و گوهر رود رشت
2.فرهنگی سازی در جامعه برای کاهش حجم فاضلاب و زباله و دفع زباله ها در هر شهر
3.بالا بردن فرهنگ تشویق و مجازات مدیران استان در خصوص ایجاد تصفیه خانه ها و اهمیت دادن به امر بسیار مهم محیط زیست
مجید محمدپور – نویسنده، روزنامه نگار و مدرس علوم ارتباطات
گروه رسانه ای ایران " گرا" - ( گفتمان سازی، روشنگری، امید آفرینی)
نظر و دیدگاههای شما دلسوزان محیط زیست ، گیلانیان شریف با ارایه راهکار ها ی موثر و ارتباط با رسانه ها از جمله گیلان 24 و واکنش خبر خواست ما است. موید باشید.