چرا در بیان دستاوردها عاجزیم؟

چرا در بیان دستاوردها عاجزیم؟
بر اساس شواهد میدانی و مستندات متقن می توان ادعا کرد، رسانه های داخلی اعم از صدا و سیما، " خبرگزاری ها، مطبوعات سراسری ، سایت ها و پایگاه های خبری"، و به خصوص روابط عمومی ها و مراکز اطلاع رسانی پایتخت و استانهای سراسر کشور در سالهای اخیر به ویژه طی دو تا سه سال گذشته نسبت به بیان دستاوردهای نظام بسیار ضعیف عمل کرده اند.


اطلاع رسانی دقیق، صحیح ، شفاف و اقناع گر افکار عمومی - علم و هنر است

متاسفانه در همین سالهای مورد نظر رسانه های بیگانه با بهره مندی از همین فضای غیر فعال یا کم تحرک داخلی رسانه ای  در بسیاری زمینه ها در تخریب و سیاه نمایی ها علیه دولت و نظام موفق عمل کرده اند – به راستی چرا؟.

دراین راستا آماده مناظره منطقی و موثر برای شفاف سازی افکار عمومی جامعه  با هر فرد منتقد و معترض و مدعی از اقشار و طبقات اجتماعی و رسانه ای کشور هستیم ، به ویژه آنکه ضعف شدید عملکردی ، عدم هماهنگی ، همپوشانی نکردن و عدم تمرکز برای  بیان درست  دستاوردهای نظام  را می توان با شفافیت از کلام رهبر معظم  انقلاب و بسیاری از مسئولان دولتی ، نهادها و فرماندهان نظامی و انتظامی در تمام این سالها شنید.

واقعا چرا هیچ یک از این توصیه ها  در رسانه های سراسری و استانی موثر نبود؟


مقصود این نیست که رسانه های کشور طی چهار دهه گذشته در ابعاد گوناگون هیچ اقدام عملی و موثری انجام نداده اند، بلکه سخن این است که همه رسانه ها از نظر شیوه ی عملکردی، سیاست ها، اطلاع رسانی علمی ، جهاد تبیین، شفافیت و شفاف سازی  به زبان هنر و جذابیت های رسانه ای و اقناع گری ."کارنامه قابل قبولی ندارند.

 بررسی های میدانی و مشاهدات  نشانگر آن است که این نقیصه بسیار بزرگ ، متاسفانه ریشه  درعدم آگاهی بسیاری از مدیران کشور" در تهران و استان ها" ، کم اهمیت جلوه دادن مساله اطلاع رسانی و و در عین حال به کارگیری افرادی فاقد  تخصص ، اغلب  فامیلی ، حزبی و سفارشی وبعضا ناآگاه در حوزه رسانه و به ویژه  در روابط عمومی ها " و ،نداشتن اراده برای تحقق این امر مهم و در بسیاری موارد بی تفاوتی  و سهل انگاری ها دارد.

در کشاکش این خواست مستمر افکار عمومی ، مقامات کشور و مدیران استان ها متاسفانه بسیاری از رسانه ها برای حفظ منافع حزبی و و جناحی و منفعت های کوچک و کوتاه سازمانی  با انتقادها " به معنای انتشار نا  ثواب نکات منفی فاقد سند" و سیاه نمایی ها و به موازات آنها، روابط عمومی ها در بی تفاوت و عدم احساس مسئولیت فوق العاده منفی عمل کرده اند

به راستی نقش رسانه ها و روابط عمومی در این حوزه چیست ؟.

حیرت انگیز آنکه در تمام 44 سال گذشته از سوی بسیاری از مدیران فرهنگی و رسانه ای سراسر کشور متاسفانه هیچ گونه برنامه ریزی مدون و درستی  در این عرصه مشاهده نشده و همان روند نادرست ادامه دارد و گاهی با وجود جذب نیروهای تحصیل کرده و آگاه  در عرصه رسانه به دلیل ضعف مدیران رسانه و اجرایی و روابط عمومی ها بدتر از  گذشته عمل می کنند که باید در این راستا حرکتی، اقدامی و نهضتی صورت گیرد..!
به زبان ساده تر در بیش از 95 درصد وزارتخانه ها، سازمان ها، حوزه های اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی اراده ی درستی برای تحقق خواست رهبر معظم ، مردم و مسئولان وجود ندارد . به عنوان نمونه چند روز قبل " اردیبهشت ماه" به دو خبر از دو وزارتخانه برخورد کردم که از نظر تدوین ، محتوا و حتی درست نویسی مشکلات جدی داشتند و آنها را با حضور فراگیران در یک دوره آموزش توضیح دادیم.!؟


براساس بررسی های انجام شده  محیطی  در تهران، گیلان و چند استان دیگر بخش قابل توجهی از حوزه های دولتی، اقتصاد خصولتی و خصوصی، اجتماعی و فرهنگی  در پایتخت و استان ها  متاسفانه اساسا واحدی  مستقل به نام روابط  وجود ندارد و یا در حد تشریفات است که پرتال این روابط عمومی گاه تا یک هفته با یک خبر کوتاه هم تازه نمی شوند.

به راستی با این شیوه عملکرد نامطلوب و شاید هم " خودزنی ها" ،  چگونه باید بیان دستاوردها و جهاد تبیین را جامه عمل پوشاند، ضمن آنکه رسانه های معاند به صورت انبوه و در حجم وسیع علیه نظام سیاه نمایی می کنند.!؟

شورای عالی اطلاع رسانی کشور و شوراهای استانی باید با جدیت ، برنامه ریزی ، مدیریت دقیق  در این باره چاره اندیشی کرده و بازرسانی را مامور اجرای درست و دقیق حوزه اطلاع رسانی  حداقل استان های کشور کنند.
به عنوان  نمونه در استان گیلان در بخش صنعت و حوزه های وابسته ، در بخش های مهم کشاورزی ،  دانشگاه ها ، در بخش تعاونی ها  و به صورت کلی  در شهرداری های شهرستان های استان به غیر از رشت و لاهیجان و در تمام فرمانداری ها  طی یک دهه اخیر توجهی نشده و حتی اگر نیرو و امکاناتی در اختیار داشته  باشند، عملکردهایشان  اغلب خاموش ، بی انگیزه ، ضعیف و ناتوان بوده است

پرسش جدی این است که، " ایا به این شیوه و سیاست های غیر اصولی می توان بیان دستاوردها را محقق ساخت؟ ".

نویسنده  در چند اداره کل ، شهرداری ، ارگان و نهاد انقلابی  و سازمان  سراسر استان گیلان حتی مدیر روابط عمومی  اتاق مستقلی ندارد و با این شرایط امکان ارایه خدمت هم میسر نبوده و هیچ کسی هم  این معضل را رصد نمی کند.

 باید اعتراف کرد،  به علت همین بی برنامگی برای اطلاع رسانی و اقناع افکار عمومی و  نارسایی ها و کارهای باری به هر جهت"  و عدم احساس مسئولیت ، میزان فعالیت های مدیران " مدیر کل و معاونان" ، با آنچه  منتشر می شود هماهنگی و تناسبی ندارد واغلب اخبار فرمایشی و نمایشی و آمار سازی به خورد افکار عمومی داده می شود.

 این نوع مدیریت بر روابط عمومی و حضور افرادی فاقد دانش ارتباطات در روابط عمومی ها یک فاجعه است و البته اعتماد عمومی را نابود می سازد.

تردیدی هم نیست که وقتی یک روابط عمومی یا رسانه ای نمی تواند یک خبر درست و علمی تهیه و تولید و منتشر کند، نباید از آنها انتظار تولید محتوا، گزارش نویسی، سر مقاله ، مقاله و یادداشت ، تولید فیلم کوتاه ، پادکست" صوت" ، موشن و امثال آن ها را داشت.
بی تعارف  از دیدگاه نویسنده بسیاری از روابط عمومی های سازمان ها به کلی در خواب ناز هستند و از


در این شرایط بحرانی  و بی انگیزگی و  اشراف نداشتن به جایگاه و اهمیت مساله ، متاسفانه مدیران کل و روسای سازمان ها به این جایگاه هیچ آگاهی ندارند ( و صد افسوس حاضر به آموزش هم نیستند و بسیاری هم در این خصوص مدعی اند)، و عده ای از مدیران هر سال فقط در مناسبت هایی مانند روز خبرنگار  یا عید نوروز یک پیام و کارت هدیه ای برای چند رسانه آماده می کنند و برای خودشان  آرزوی توقیق دارند.!! ..

نویسنده در یک سال اخیر به صورت میدانی در بازدید ها از روابط عمومی ها در چند استان از جمله در گیلان و از  بخش های دولتی، سیستم بانکی ، نهادهای انقلابی متوجه این مهم شد که همان یک نفری را هم که برای روابط عمومی در نظر می گیرند و حداقل یک یا دو مسئولیت دیگر بر عهده اش گذاشته شده و این فرد به هیچ کدام از وظایف اشراف ندارد و امکان انجام و اجرا را ندارد...

مستند زنده این سخن، بررسی روزانه پرتال های اطلاع رسانی مراکز آموزشی، سازمان ها ، نهادها و ادارات کل  است..

بی شک بدون امکانات، نیروی مناسب و مورد نیاز ، عدم فراگیری آموزش های مرتبط ، عدم شناخت سازمان و وظایف محوله و نداشتن انگیزه و انرژی لازم به طور طبیعی روشن است که دستاوردهای مجموعه مرتبط به شیوه علمی و هنری امکان بیان ندارد و تجدید نظر در این عرصه یک واجب کفایی است.

 

رسانه ها و بازتاب عملکردی آنها

خروجی های بیشتر رسانه های داخلی نشانگر آن است که این رسانه ها به  شدت درطول سال و به خصوص در  بحران های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی و سیاست خارجی و امور مربوط  به حوزه دفاعی ، امنیتی خیلی ضعیف عمل می کنند و  در جریان سازی ها بدتر از بد نشان می دهند.!

 در این راستا " هدایت ، آموزش ، روشنگری ها و  جهاد تبیین " ، وزارت ارشاد اسلامی و ادارات کل ارشاد در استان ها و اداره های شهرستانی نقش و رسالت پر رنگی دارند و بی شک باید با اقتدار و  به صورت  تهاجمی و منطقی و البته عملی بدون شعار با عقلانیت و برنامه ریزی های اصولی عمل کنند ..

واقعیت این است که، بیان دستاوردهای کشور یک وظیفه ، رسالتی فاخر، ارادهی  و فوق العاده مهم است  و به یقین باید برای انجام آن ابتدا روابط عمومی های سازمان ها، ارگان ها، نهادهای انقلاب ، شرکت ها و موسسه های وابسته و غیر وابسته  را با نیروهای متبحر ، دانش آموخته مرتبط و کارآمد، تامین اعتبار لازم به همراه توجیح و توجه مدیران و مسئولان کشوری و استانی و آموزش های مکرر با جدیت و مداومت تقویت کرد.( راهکار)

واقعیت این است که بیان دستاوردها و جهاد تبیین در کشور یک رسالت، وظیفه انسانی و ملی ، مذهبی است  و اجرای این مهم باید طبق برنامه و سیاست های  مشخص انجام و هر مسئول فعلی یا سابق از هر گوشه جهانی هر طور دلش بخواهد ، اظهار نظر کرده و با منافع ملی و سرنوشت یک سرزمین بازی کنند.


 این معضل و کوتاهی همان دغدغه های مستمر و به حقی است که رهبرمعظم انقلاب بارها نسبت به آن  واکنش  داشته اند ، ولی عدم توجه به این دغدغه موجب سوء استفاده گسترده رسانه های بیگانه شده است.

در این باره قوانین کشور کاملا شفاف و روشنگر است، در عین حال نیازمند اصلاحاتی است، ولی در بخش تامین بودجه و نیرو برای روابط عمومی ها در سطوح کشوری، استانی و شهرستان ها نیاز به اصلاحات جدی است و متاسفانه در شرایط خاص کشور و با وجود تحریم های ناجوانمردانه که تبعات ناخوشایندی را به مردم تحمیل کرده است، همه رسانه های دارای وجدان ، شرافت ،اعتقاد و ایرانی بودن شایسته است، از اخبار و مطالب کم ارزش ، شعاری، تکراری و کپی کردن دوری کرده و تولید محتواها ، خبرهای تحلیلی ، نقدهای دلسوزانه و گزارش های مستند و موثر را بر پایه ارزش ها هدف قرار دهند.

در جهان پیشرفت علم و فن آوری های نوین ، روابط عمومی ها و رسانه ها  رسالت بسیار مهمی دارند و باید همه تمرکز خود را بر روی اطلاع رسانی عالمانه و هوشمندانه استوار کرده  و نخستین گام در این راه معرفی خود و جایگاه معتبرشان در سازمان مبتوع شان است.

برای تبیین این  مهم وارد جزییات و مصداق ها و نمونه ها نمی شویم چرا که در این باره بهترین تحلیل ها را رهبر معظم انقلاب اسلامی داشته اند و به یقین خواهند داشت، لکن سخن اینجاست وقتی ما و شما بعنوان مدیران کشور و رسانه ها بعلاوه روابط عمومی ها  در هر شکل و قالبی به وظایف ، رسالت ، مسئولیت و نقش مان درست عمل نمی کنیم ، دیگران سوء استفاده و سیاه نمایی می کنند.!

کسی منکر برخی تخلفات مالی ، اقتصادی ، رانت و رشوه و  دیگر انواع آن  و ضعف  و ناتوانی عده ای از مدیران در تهران و مراکز استان ها  نیست ولی کمتر رسانه ای در جهان پیدا می شود که برای حفظ منافع شخصی و گروهی علیه منافع ملی و مسائل درون خانواده ای خود سیاه نمایی کند و متاسفانه این عمل ناپسند در جامعه ما به وفور وجود دارد – به راستی چرا؟!.

بسیاری از رسانه های  مشهور کشور و استان ها هم برای حفظ منافع حزبی و سازمانی خود  بدون دور اندیشی و آینده نگری آمادگی دارند تا قیصریه ای را به آتش بکشند و برای پشتیبانی از این منافع به هر اقدامی متوسل می شوند که نمونه های قابل انتشاری از آنها را هر روز در مطبوعات و فضای مجازی شاهد هستیم.!

 
نظارت ها را باید تقویت کرد

تکرار این نکته مهم الزام آور است که نظارت بر همه امور به خصوص آن بخش که با زندگی و معیشت مردم ارتباط دارد یک اصل مهم است و ما در این مقوله هم نیاز به تلاش بیشتری داریم و هم آنکه  شایسته است ضعف ها در این عرصه  به سرعت جبران شود.

برای نمونه ، در قانون از کجا آورده ای ؟ تکلیف دستگاههای نظارتی و حتی اجرایی کاملا روشن است و باید به جای برخورد بعد از وقوع جرم به یقین نظارت را یک اصل پیش دستانه اجرایی کنند -  آیا چنین اقدامی  دشوارتر از برخورد بعد از ارتکاب جرم است.؟

بدون شک در فضای رسانه ها با هر گونه اطلاع رسانی آزاد قانونی " مدیران کشور و استان ها باید پاسخ دقیق و منطقی ارایه کنند در حالی که در همه این سالها مدیران و همه افراد حقوقی و حقیقی با انتشار هرمطلبی با شتاب به دستگاه قضایی متوسل می شوند که  این روش  ضد مردم، آگاهی رسانی  و مذموم است.

رسانه ها نیز باید طبق قوانین مصرح در کشور جایگاه خود و اصول علمی روزنامه نگاری را به درستی بشناسند و هر شنیده و مطلب فاقد سندی را منتشر نکنند.

آنها وظیفه دارند براساس قانون عمل کرده و آبروی افراد چه مسئول یا غیر مسئول را نریزند که تعدادی به خاطر منافع گروهی و حزبی و جناحی و گاه فردی در تمام طول سال به خصوص در استانه برگزاری هر انتخاباتی چنین عملکردی را در دستور کارشان قرار داشته و  برای رسانه های بیگانه آتش تهیه فراهم می سازند.!.

در حقیقت نقش رسانه ها در همین بخش ها و حوزه ها باید بسیار پر رنگ باشد به این ترتیب که موضوع  طبق قانون به صورت رسمی بیان شود  تا از یک طرف متخلفان حواس شان را جمع کنند و از سوی دیگر افکار عمومی به شفافیت و اعتماد به حاکمیت و دولت ها برسند ..

 
نقش روابط عمومی ها و ناظران در سازمان ها چیست؟

رهبر معظم انقلاب با تاکید بر اینکه بنده در این سی و چند سال از همه‌ دولت ها با گرایش‌ها و توان‌های مختلف حمایت کردم، عنوان می کنند:

همه‌ دولت‌ها مستحق این کمک همه‌جانبه هستند وما به همه‌ دولت‌ها کمک کردیم، ولی  در مورد این دولت " دولت سیزدهم" علاوه‌ بر کمک، بنده با نگاه به اقدام های  این دو ساله، عملکردها و تلاش ها را تمجید هم می کنم.

ایشان به مناسبت هفته دولت سال 1402 در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیأت وزیران  با تقدیر و تمجید از عملکرد خوب و قوی دولت در بعضی بخش‌ها از جمله «کارهای زیربنایی»، «رشد شاخص‌های کلان اقتصادی» و «سیاست خارجی»، گفتند: با وجود کارهای اساسی تحسین‌ برانگیز دولت، متأسفانه مسائل معیشتی مانند غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت است؛  و لازم است تورم نامطلوب دو رقمی، هرچه ممکن است کاهش یابد و عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم ، ثبات نرخ ارز ورشد تولید؛ به عنوان شاخص‌ های مهم در همه تصمیمات و اقدامات دولت از جمله در برنامه هفتم توسعه، مورد توجه کامل قرار داشته باشد.
رهبر انقلاب در این دیدار که در سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر انجام شد، جلب رضای الهی و کار برای مردم را دو ویژگی اساسی این دو شهید بزرگوار برشمردند و بیان کردند: رجایی و باهنر با جهت‌گیری‌های الهی و انقلابی، کار برای مردم را هم باعث جلب رضای الهی می‌دانستند و این هدف اساسی بر همه فعالیت‌ها، انتصابات و کارکردهای آنان سایه‌افکن بود؛ بنابراین اسم رمز همه دولت‌های نظام اسلامی باید کسب رضای الهی و کار برای مردم باشد.

ایشان با اشاره به حمایت رهبری از همه دولت‌ها با گرایش‌ها و توانمندی‌های مختلف، کمک به قوه مجریه را وظیفه‌ای همگانی برشمردند و افزودند: عملکرد دو ساله این دولت، موجب تقدیر و تمجید است اما متأسفانه به علت نارسایی در زبان رسانه‌ای دولت، فعالیت‌های خوب آن، به اندازه لازم و شایسته به اذهان مردم منعکس نشده است

 

رهبر انقلاب در تشریح برخی کارهای قوی دولت در بخش اقتصاد به رشد شاخص‌های کلان از جمله رشد اقتصادی به خصوص در بخش صنعت، افزایش رشد سرمایه‌گذاری، کاهش رشد نقدینگی، کاهش بیکاری، کاهش ضریب جینی و افزایش صادرات اشاره کردند و افزودند: تقویت نظام مالیاتی، افزایش محصولات پتروشیمی و کارهای ارزنده در زمینه نفت و گاز و راه‌اندازی چند هزار کارگاه تعطیل یا نیمه ‌تعطیل از دیگر اقدامات قابل تقدیر دولت است که البته اثرگذاری افزایش شاخص‌های کلان اقتصادی و اقدامات زیربنایی در زندگی مردم، نیاز به گذشت زمان دارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در علت‌یابی انعکاس ضعیف اقدامات خوب دولت در جامعه، دو نکته را بیان کردند:

 اول؛ ضعف اطلاع‌رسانی هنرمندانه دولت و دوم؛ مشکلات معیشتی از جمله گرانی شدید برخی مواد غذایی و گرانی مستأصل‌کننده در بخش مسکن که باعث شده همچون غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت شود.
رهبر انقلاب کارهای دولت در بخش‌های مدیریتی را هم مهم دانستند و گفتند: حضور در بین مردم و مواجهه مستقیم و صمیمی و متواضعانه با آن‌ها، بسیار با ارزش است.
ایشان افزودند: ما حق نداریم از جایگاه بالا و متکبرانه با مردم حرف بزنیم؛ زیرا ما اصلا کسی نیستیم و آنچه هست متعلق به مردم است و اگر مسئولیتی هم به ما داده شده، اولا مردم داده‌اند و ثانیا برای خدمت به مردم است.

رهبر انقلاب،‌ ساده‌زیستی،‌ مواضع انقلابی، روحیه جهادی و بکارگیری جوانان در رده‌های گوناگون مدیریتی را از دیگر کارهای تحسین برانگیز دولت خواندند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فعالیت‌های دولت در بخش سیاست خارجی از جمله سیاست ارتباط با همسایگان را بسیار خوب خواندند و گفتند: باید با هیچ همسایه‌ای مناقشه‌ای نداشته باشیم و اگر مناقشه‌ای هم هست،‌ تبدیل به همکاری شود که گام‌هایی در این زمینه برداشته شده که باید ادامه یابد.

ایشان ارتباط با همه دولت‌هایی که مایل به ارتباط با ایران هستند (به جز استثنائاتی معدود) را از دیگر سیاست‌های درست دولت سیزدهم برشمردند و گفتند: عضویت در دو پیمان بین‌المللی نیز کار بسیار مهمی بود که نشان می‌دهد کشور در وضعی قرار دارد که مؤسسان پیمان‌های بین‌المللی راغب و گاهی مُصرّ به ارتباط با ایران هستند و بر اساس محاسبات خود و با توجه به واقعیات ایران، ارتباط با کشورمان را لازم می‌دانند.

ایشان با اشاره به ضرورت افزایش کمّی و کیفی کارهای خوب دولت در بخش فرهنگی، با اشاره به یک نکته مهم گفتند: فاصله بین واقعیت‌های کشور و عملکرد دولت و تلقّی مردم از واقعیت‌ها، خیلی زیاد است که باید با استفاده از کارشناسان خبره، این فاصله را کم کنید.بخش سوم سخنان رهبر انقلاب در دیدار با رئیس جمهور و هیأت دولت به بیان تذکراتی مهم اختصاص داشت.

رهبر انقلاب بار دیگر اولویت اصلی کشور را اقتصاد و فرهنگ خواندنند و درباره شعار سال گفتند: مهار تورم هم با رشد تولید حاصل می‌شود بنابراین رشد تولید مهمترین کار است و باید در صدر توجهات باشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حمایت از تولید و برداشتن موانع سر راه تولیدکنندگان را دو راهکار اساسی برای رشد تولید بیان کردند و افزودند: حمایت‌های قانونی، سهل شدن فعالیت‌های تولیدی، حمایت‌های مالی و تأمین منابع در حدی که وظیفه دولت است و حمایت فرهنگی یعنی ترغیب مردم به استفاده از محصولات داخلی مهمترین راههای رشد تولید است.

ایشان افزودند: البته باید مراقب بود که بر خلاف برخی دوره‌های گذشته، منابع ارزی و ریالی اختصاص داده شده به تولید سر از کارهای دیگر درنیاورد و برخی اشخاص "بازیگر با مسائل و اطلاعات اقتصادی" با استفاده از گریزگاه‌ها، سودهای کلان نامشروع به جیب نزنند.

رهبر انقلاب، پشتیبانی تجارت خارجی از تولید داخلی را از دیگر راههای مهم رشد تولید دانستند و گفتند: یک بخش تجارت خارجی به تنظیم بازار مربوط می‌شود اما در بخش دیگر باید کاری کرد که تفاهم‌ها و قراردادها با کشورها در نهایت، باعث صادرات تولیدات داخلی و واردات سرمایه یا کالاهای اساسی به کشور سرمایه‌ای شود.

ایشان تشخیص بموقع نیازهای کشور را هم کاملاً ضروری خواندند و گفتند: اگر نیاز کشور به یک کالا بموقع تشخیص داده نشود و نزدیک مرحله بحرانی به ناچار و دستپاچه شروع به واردات کنیم، طبعاً دچار مشکل می‌شویم.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با ابراز خرسندی از خرید بیش از ۱۰ میلیون تن گندم در سال جاری افزودند: اگر از تولیدکنندگان دیگر اقلام کشاورزی و تولیدکنندگان صنعتی- معدنی و خدماتی هم حمایت شود، قادرند نیازهای کشور را تا حد فراوانی تأمین کنند.

رهبر انقلاب در تذکر بعدی با اشاره به تکالیف دولت در برنامه هفتم، از دولت خواستند در همه کارها و تصمیم‌های اقتصادی چند نقطه مهم و قابل سنجش مانند عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم، ثبات نرخ ارز و رشد تولید را مراقبت و رعایت کند و تصمیم‌های اقتصادی با توجه به تأثیر آنها بر روی این شاخص‌ها گرفته شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای مساله معیشت مردم را مساله‌ای بسیار مهم برشمردند و افزودند: مشکلات معیشتی مانند گرانی مسکن و اجاره‌خانه باعث می‌شود همه کارهای خوب و پر زحمت دولت تحت‌الشعاع قرار گرفته و از چشم‌ها دور بماند.

ایشان هدف اصلی از تحریم‌ها را معیشت مردم و گروگان گرفتن آن دانستند و گفتند: در زمینه رفع تحریم‌ها کارها و مذاکراتی در حال انجام است که در جای خود درست و محفوظ است اما به موازات آن باید خط خنثی کردن تحریم‌ها دنبال شود که مهم‌ترین شاخص آن، کاهش تورم است

*****

با این بیانات روشنگر، محکم، دلسوزانه، بسیار عالمانه و راهگشا و پدرانه رهبری به یقین وظیفه رسانه ها و روابط عمومی ها بسیار سنگین تر شده  است و باید قدرت درک و اجرای آن را داشته و همه موارد را با جان و دل عملیاتی سازند. !

روابط عمومی های سراسر کشور به جای اخبار تشریفاتی، دید و بازدیدها، آمار سازی های واهی و ضد اعتماد عمومی ، شعارها و پیام ها و بیانیه ها  و انتشار اخبار و گزارش های دستوری برخی مدیران که متاسفانه تعداد زیادی از رسانه ها  و پرتال روابط عمومی همه موارد  را برای هدف خاصی از جمله تملق و در آمد زایی ناصواب منتشر می کنند – باید همت و تلاش و انرژی خود را با چشمانی باز و در راستای منافع ملت  و به صرف بیان علمی و دقیق دستاوردهای مهم نظام در هر منطقه ای  کنند.

در این مسیر حتی روستاها نیز نباید از نظر دور نگه داشته شوند و دهیاران و بخشداران  وارد عرصه اطلاع رسانی اصولی شده و از برنامه های توسعه ای ، سرمایه گذاری ها و پیشرفت محله ها و بخش ها " به وسیله رسانه ها"به مردم اعلام دارند و در این انتشار عملکرد و دستاوردها مردم را به مشارکت دعوت کنند. ( مردم را به مشارکت در امور دعوت کنید تا احساس مالکیت بر سرزمین و ادامه حیات داشته باشند).

همه ما از سرزمین عزیز ایرانیم و وطن دوستی و حفظ منافع ملی، بر خورد و افشای هر گونه نارسایی و یا تخلفات مورد توجه باشد و بیش از آن به دستاوردها متمرکز شویم و بر روی این دستاوردهای دولتی و نظام، محتواهای مناسب تولید و منتشر کنیم.

مدیران متوجه باشند ، تهیه و تولید محتواها، گزارش ها و یادداشت ها و بیان دستاوردها به زبان علمی بسیار ارزشمند است و باید ارزش گذاری  و تولید کنندگان را مورد توجه قرار دهند و آگاه باشند که از مسیر این گونه اطلاع رسانی دقیق است که امکان بازتاب دستاوردهای کشور ممکن می شود.

هرگاه مدیران اجرایی، مجلس و قضایی به این مهم نرسند و قدرت و  جایگاه قلم و اندیشه نویسندگان و تولید کنندگان را ندانند، افراد اهل قلم و اندیشه و صاحبان ایده به یقین صحنه را ترک می کنند، افراد غیر حرفه ای وارد صحنه شده که هزاران افسوس در موارد بسیاری  چنین بوده است.!

 
واقعیتی انکار ناپذیر،

اغلب روابط عمومی ها در تهران واستان ها باید  بازسازی کامل شوند

باورش بسیار سخت و تاسف بار است که در سرزمین گهر بار و پر از ثروت و توانایی ایران زمین با وجود همه نارسایی ها، مشکلات، تحریم ها، محرومیت ها، رانت خواری ها و ضعف ها در بعضی بخش ها، بیان صحیح و گسترده خدمات قابل توجه نظام و دولت مغفول مانده و این درد کهنه به مرحله ای  رسیده که رهبر معظم انقلاب مشروح به این مهم اشاره صریح و به حق تاکید موکد داشتند.

نظر به اینکه روابط عمومی ها قلب ارتباط میان سازمان و افکار عمومی هستند و از مسیر رسانه ها با مردم ارتباط برقرار می کنند، بسیار ضروری است برای روابط عمومی های کشور یک برنامه مدون اتخاذ و این حوزه ها به درستی احیا و بازسازی شوند.

مگر می شود که یک اداره کل و یک بانک و  شهر و  شهرک صنعتی  و یک منطقه آزاد و نهاد و ارگان انقلابی بدون روابط عمومی با روابط عمومی بسیار ناکارآمد مواجه باشد  و انتظار  بیان دستاورد آن مجموعه را هم داشته باشیم.؟

 

اطلاع رسانی علمی و اصولی دشوار است؟


گرچه اغلب مدیران کشوری و استانی از اهمیت و جایگاه اطلاع رسانی، بیان دستاوردها، پیشرفت های کشور، ضرورت گزارش دادن به افکار عمومی  زمانی که از اهمیت مساله توضیح داده می شود، حداقل در ظاهر آگاهند ولی خلاف تایید هایی که دارند و گاهی قول و تعهداتی که می دهند اراده ای برای اصلاح این شرایط نداشته و یا به کلی  به آن باوری ندارند.

مساله روابط عمومی ها در جامعه ما مصداق این بیت شعر است که ،

 " شیر بی یال و دم اشکم که دید                                    این چنین شیری خدا کی آفرید؟

 

به عنوان فردی که در طول سالهای خدمت در رسانه های رسمی و معتبر کشور و در حوزه ریاست دستگاه قضایی ، رسانه ملی ، چندین خبرگزاری و روزنامه های معتبر خدمت کرده  و بارها در باره ( نظارت دقیق بر امور جامعه ، گزارش دهی شفاف و مستمر  به مردم که صاحبان اصلی انقلابند، رصد ماهانه و سالانه ثروت و املاک مدیران در همه سطوح ) در یادداشت ها ، تحلیل ها و گزارش ها تاکید  داشته ام ، در این مسیر با دقت نظر در امور روابط عمومی های کشوری و استانی  به جرائت می توان اعلام کرد،   در امر اطلاع رسانی و شفافیت ها و بیان دستاوردهای نظام به کارآمدی و تربیت نیروهای حرفه ای  نیاز داریم.

بسیاری از مقام های کشوری و استانها تصور می کنند اگر به عنوان مثال دو دقیقه در اخبار شبانگاهی یک شبکه تلویزیونی  و یا شبکه استانی در طی هفته و طول ماه  ظاهر شوند و یا اخبار مربوط به  نشست های را منعکس کنند به بیان دستاوردهای نظام  و دولت عمل کرده است!!.

آنها  توجه ندارند که جهان امروز ، جهان پیشرفت فن آوری ها نوین است و بیشتر جمعیت هر جامعه در همین فضاهای مجازی و فن آوریها با اخبار و اطلاعات  " به شکل خبر، فیلم، ویدیو، پادکست، موشن ، نقد و تحلیل، گزارش و مصاحبه های فراوان " ، مرتبط هستند و به موازات حضور در صدا و سیما ، به صورت روزانه و هفتگی فعالیت ها مهم و تاثیر گذاری و امید بخش را از طریق ابزار نوین به آگاهی جامعه برسانند و مدیران و کارکنان روابط عمومی برای تحقق این مقوله فوق العاده مهم ایفاگر نقش اصلی هستند، مشروط بر آنکه خود شان حرفه ای و متبحر بوده و با کاربرد ابزار فن آوری و تنوع آنها آگاه داشته باشند و برای بیان دستاوردها علم و انرژی لازم را اعمال کنند..!

 شکی نیست ، برگزاری جشنواره های کیفی موثر است  ولی  کاربردی کردن و پیگیری خروجی این جشنواره ها و برگزاری دوره های آموزشی موثر و کاربردی به جا و شایسته است، به شرط آنکه برگزارکنندگان چنین خواست و توانایی را داشته و خود به آن عامل  باشند.

ادعا نمی کنیم ، دولت کنونی مشکلات انبوه برجای مانده از  دولت های  پیشین را به طور کامل مرتفع ساخته ، اما این موضوع برای همه آشکار است که دولت سیزدهم بخشی از آن مشکلات به ویژه پدید آمده از دوران دولت تدبیر! را به درستی مدیریت و حل کرده است .

در دو سال و چند ماه گذشته احیای بیش از چهار هزار واحد تولیدی تعطیل شده ، نیمه راکد و راکد، بازپرداخت انبوه بدهی های دولت یازده و دوازده،  فراهم کردن زمینه های لازم برای رشد اقتصادی، تعامل با جهان خارج به خصوص با کشورهای همسایه،  رشد تولیدات در بخش های صنعتی و کشاورزی و خدمات، رشد فوق العاده دانش بنیان ها، فعالیت های عظیم در حوزه های هسته ای ، هوا فضا ، پرتاب ماهواره ها، بخش های دفاعی ، گسترش قابل توجه زیر ساخت ها در سراسر کشور از جمله در روستاها، تحولات بزرگ  در حوزه دارو و درمان ، صنعت و صدها زمینه دیگر، بخشی از این خدمات و دستاوردها به شمار می رود.

آیا سزاوار است که رسانه ها با هر نوع تفکر و گرایشی برای سهم خواهی یا کج اندیشی ناشی از دریافت شایعات و اطلاعات نادرست بعضا ساخته ذهن خودشان از درون یا اغلب خارج از کشور و بازنشر آنها فقط به نقاط منفی و انجام نشده توجه کنند و همنوا با تعدادی از چهره های خبری و دانشگاهی نوکر صفت  حاضر درشبکه های ماهواره ای  برای رسانه های بیگانه آتش تهیه فراهم کرده و آنها را تغذیه کنند.؟

رسانه های ایران براساس شرافت و حیثیت  و نگاه حرفه ای باید در خط مقدم مقابله با رسانه های معاند مشهور آمریکایی و اروپایی و فارسی زبان ها به جای پراکندن بذر ناامیدی، منفی بافی ها، اخبار مایوس کننده در فضایی که گرانی و تورم و بیکاری جامعه را دچار فشار و استرس کرده ، به خاطر وجود تحریم های ناجوانمزدانه و برخی بی مدیریتی ها  آب به آسیاب شان نریزند.

 

نقش صدا و سیما در این راستا چیست؟

بدون تعصب باید اذعان کرد، صدا و سیما نقش بزرگی در اطلاع رسانی کشور به خصوص در مناطق روستایی بیش از شهرها ایفا می کند و این اطلاع رسانی و بیان دستاوردها زمانی حرفه ای و علمی می شود که این سازمان بتواند از همه ی دیدگاههای مثبت و خیراندیش  حتی اگر نقدی بر عملکرد مدیران و مسئولان در تهران و استان ها دارند، بهره بگیرد.

خبرهای بسته بندی شده فرمایشی، دستوری، روزمره و اخباری که در زندگی روزمره مردم نقش چندانی ندارند، به یقین نباید هدف این سازمان عریض و طویل با بودجه های کلان باشد.

صدا و سیما باید پس از گذشت 44 سال از پیروزی انقلاب اسلامی یک پوست اندازی جدی را در دستورکار قرار دهد به این معنا که ، با بهره مندی از نیروهای تحصلکرده و کارآمد جوان متعهد همچون دیگر رسانه های معتبر خارجی اخبار و گزارش ها و مستند های تحلیلی و محتوایی را مورد توجه قرار داده  و در هر بخش از این نوع اطلاع رسانی از دیدگاه های صاحب نظران، کارشناسان، اهل فن و عالمان به درستی استفاده کند.

از سویی ، آنچه صدا و سیما باید در این ارتباط جدیت فراوانی کند، ساختن فیلم ها و سریال های امید بخش به جای صرفا سریالهای سرگرم کننده  با هدف خنداندن مخاطبان ، توجه به اطلاع رسانی دقیق تر و حرفه ای تر، ارتقاء سطح فرهنگی عمومی باحضور کارشناس های دانشگاهی و رسانه ای و چهره های شاخص جامعه در برنامه های گوناگون است که در بیان دستاوردها و جهاد تبیین راهگشاست..

در این شرایط خاص در انتخاب چهره ها هم باید با دست باز اقدام شود، چرا که این سازمان بنا ندارد این چهره ها و کارشناس ها  را در درون مجموعه خود استخدام کنند و سخت گیری هایی در این مقوله توجیه چندانی ندارد، بلکه فقط باید در قبال پرسش هایی مرتبط پاسخ های مناسب دریافت و پخش شود..

اگر قرار باشد صدا و سیما از بین یک هزار چهره ی دانشگاهی ، رسانه ای و هنری به فرض 10 نفر را در تهران یا هر یک از استان ها هدف قرار دهد، تردیدی نیست که در این مسیر هرگز موفق نخواهد بود و افکار عمومی به برنامه ها اقبال نشان نمی دهند، ضمن آنکه آمارهای درصد بینندگان هم باید واقعی و از طریق یک مجموعه در بیرون این سازمان رصد و اعلام شود.

به قول  حاج آقا قرائتی مهم این است که فرد چه سخنی می گوید و اگر این سخن موجب افزایش امید درجامعه و اصلاح امور و برطرف کردن ناپاکی ها باشد ، باید اجازه گفتن و مجوز پخش داشته باشد.

وقتی در تهران و استان ها هر روز مانند دیگر رسانه های جهانی و حتی فارسی زبان ها در هر زمینه ای از کارشناس های مرتبط استفاده شود، برنامه متنوع شده، سطح آگاهی افکار عمومی ارتقاء یافته، دستاوردهای بیان و در واقع بخشی از جهاد تبیین به درستی صورت می گیرد و جامعه با راهنمایی ها شایسته به سمت آگاهی سوق پیدا می کند.

 
نقش دانشگاه ها در اطلاع رسانی و روشنگری افکار عمومی

در جامعه ما  در دانشگاه های کشور میزان اطلاع رسانی محدود، ضعیف ، سطحی و دچار روزمرگی است و بخش های دانشگاهی و در صدر آنها وزارت علوم با یک انقلاب در عرصه اطلاع رسانی ،می تواند این ضعف بزرگ را تقویت کند.

نگاهی به پرتال های دانشگاه های بخش دولتی و خصوصی در کشور و استان ها گواه این ادعا است که آنها بیشتر اخبار تشریفاتی، بازدید ها ، شرکت در مراسم ها و جلسات قانونی و موظفی آن هم بدون ارایه اطلاعات درست و کامل توجه دارند که به واقع هیچ چیزی دستگیر افکارعمومی نمی شود ( بیان دستاوردها و جهاد تبیین صورت نمی گیرد).

به عنوان مثال در شمال ایران که دانشگاه های  بزرگ و معتبر باید در موضوع اشتغال، محیط زیست ، تالاب ها، دانش بنیان ها، ارتباط با صنایع و دستاوردها در این عرصه ، سرمایه گذاری،  پیشرفت های علمی و کاربردی در بخش غذایی، خدماتی، دفاعی ، فرهنگی ، بهداشت و درمان و سلامت مردم، تغذیه سالم و مقابله با انواع بیماری ها و ...حضور در فعالیت های اجتماعی ، ارتباط بین سنت و فرهنگ و فن آوری تلاش و اطلاع رسانی کنند ، کمتر در این بخش های با جامعه ارتباط دارند.

 از سویی برخی دانشگاههای بزرگ شاید در روز یک یا دو خبر و در هفته چند خبر تشریفاتی و موظفی را بازتاب  دهند که هرگز این گونه اخبار نخ نما برای رسانه ها قابل بازنشر نیست و اگر رسانه ای بازنشر کند، رسانه نیست و افکار عمومی به این گونه خبرها اعتنایی ندارند..!

به عبارتی می توان این گونه بیان کرد ، متاسفانه معلوم هم نیست  بخش های علمی ، دانش بنیان ها، دانشگاههای معتبر ، بخش صنعت و شهرها و شهرکهای صنعتی  و ....  آیا سکوت و عدم بیان دستاوردهای را ترجیح می دهند.

به اظهار یکی از کارشناس های رسانه، گویا با اجرای این سیاست ها هم خودشان راحت تر هستند و عواقب و تبعات بعد از انتشار اخبار حرفه ای و موثر برای افکار عمومی را ندارند و از سوی دیگر مدیران اداره های دولتی ، نهادها، روسای دانشگاه ها و بخش صنعت و ..... انتظاری ندارند و در حقیقت موافق این سیر حرکتی هستند.

 دو تن از مدیران در یک استان می گفتند: واقعا شما خبرنگارها چرا این قدر به دنبال چالش و مطالبه گری و فضا سازی هستید ، بگذارید ما کارمان را بکنیم و مردم هم  به یک طریقی متوجه کارها و تلاش ها می شوند.!!

به راستی این گونه است ؟

بازنشر مطلب فوق بدون ذکر منبع مانعی ندارد..

مجید محمدپور- نویسنده ، کارشناس ارشد رسانه و استاد علوم ارتباطات


سرمقاله "


برای مدیران کشور و استانها، روابط عمومیها و رسانه ها ،

وقتی در بیان دستاوردها عاجزیم

بر اساس شواهد میدانی و مستندات متقن می توان ادعا کرد، رسانه های داخلی اعم از صدا و سیما، " خبرگزاری ها، مطبوعات سراسری ، سایت ها و پایگاه های خبری"، و  به خصوص روابط

عمومی ها و مراکز اطلاع رسانی پایتخت و استانهای سراسر کشور در سالهای  اخیر به ویژه طی دو تا سه سال گذشته نسبت به بیان دستاوردهای نظام بسیار ضعیف عمل کرده اند.




اطلاع رسانی دقیق، صحیح ، شفاف و اقناع گر افکار عمومی - علم و هنر است

متاسفانه در همین سالهای مورد نظر رسانه های بیگانه با بهره مندی از همین فضای غیر فعال یا کم تحرک داخلی رسانه ای  در بسیاری زمینه ها در تخریب و سیاه نمایی ها علیه دولت و نظام موفق عمل کرده اند – به راستی چرا؟.

دراین راستا آماده مناظره منطقی و موثر برای شفاف سازی افکار عمومی جامعه  با هر فرد منتقد و معترض و مدعی از اقشار و طبقات اجتماعی و رسانه ای کشور هستیم ، به ویژه آنکه ضعف شدید عملکردی ، عدم هماهنگی ، همپوشانی نکردن و عدم تمرکز برای  بیان درست  دستاوردهای نظام  را می توان با شفافیت از کلام رهبر معظم  انقلاب و بسیاری از مسئولان دولتی ، نهادها و فرماندهان نظامی و انتظامی در تمام این سالها شنید.

واقعا چرا هیچ یک از این توصیه ها  در رسانه های سراسری و استانی موثر نبود؟


مقصود این نیست که رسانه های کشور طی چهار دهه گذشته در ابعاد گوناگون هیچ اقدام عملی و موثری انجام نداده اند، بلکه سخن این است که همه رسانه ها از نظر شیوه ی عملکردی، سیاست ها، اطلاع رسانی علمی ، جهاد تبیین، شفافیت و شفاف سازی  به زبان هنر و جذابیت های رسانه ای و اقناع گری ."کارنامه قابل قبولی ندارند.

 بررسی های میدانی و مشاهدات  نشانگر آن است که این نقیصه بسیار بزرگ ، متاسفانه ریشه  درعدم آگاهی بسیاری از مدیران کشور" در تهران و استان ها" ، کم اهمیت جلوه دادن مساله اطلاع رسانی و و در عین حال به کارگیری افرادی فاقد  تخصص ، اغلب  فامیلی ، حزبی و سفارشی وبعضا ناآگاه در حوزه رسانه و به ویژه  در روابط عمومی ها " و ،نداشتن اراده برای تحقق این امر مهم و در بسیاری موارد بی تفاوتی  و سهل انگاری ها دارد.

در کشاکش این خواست مستمر افکار عمومی ، مقامات کشور و مدیران استان ها متاسفانه بسیاری از رسانه ها برای حفظ منافع حزبی و و جناحی و منفعت های کوچک و کوتاه سازمانی  با انتقادها " به معنای انتشار نا  ثواب نکات منفی فاقد سند" و سیاه نمایی ها و به موازات آنها، روابط عمومی ها در بی تفاوت و عدم احساس مسئولیت فوق العاده منفی عمل کرده اند

به راستی نقش رسانه ها و روابط عمومی در این حوزه چیست ؟.

حیرت انگیز آنکه در تمام 44 سال گذشته از سوی بسیاری از مدیران فرهنگی و رسانه ای سراسر کشور متاسفانه هیچ گونه برنامه ریزی مدون و درستی  در این عرصه مشاهده نشده و همان روند نادرست ادامه دارد و گاهی با وجود جذب نیروهای تحصیل کرده و آگاه  در عرصه رسانه به دلیل ضعف مدیران رسانه و اجرایی و روابط عمومی ها بدتر از  گذشته عمل می کنند که باید در این راستا حرکتی، اقدامی و نهضتی صورت گیرد..!
به زبان ساده تر در بیش از 95 درصد وزارتخانه ها، سازمان ها، حوزه های اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی اراده ی درستی برای تحقق خواست رهبر معظم ، مردم و مسئولان وجود ندارد . به عنوان نمونه چند روز قبل " اردیبهشت ماه" به دو خبر از دو وزارتخانه برخورد کردم که از نظر تدوین ، محتوا و حتی درست نویسی مشکلات جدی داشتند و آنها را با حضور فراگیران در یک دوره آموزش توضیح دادیم.!؟


براساس بررسی های انجام شده  محیطی  در تهران، گیلان و چند استان دیگر بخش قابل توجهی از حوزه های دولتی، اقتصاد خصولتی و خصوصی، اجتماعی و فرهنگی  در پایتخت و استان ها  متاسفانه اساسا واحدی  مستقل به نام روابط  وجود ندارد و یا در حد تشریفات است که پرتال این روابط عمومی گاه تا یک هفته با یک خبر کوتاه هم تازه نمی شوند.

به راستی با این شیوه عملکرد نامطلوب و شاید هم " خودزنی ها" ،  چگونه باید بیان دستاوردها و جهاد تبیین را جامه عمل پوشاند، ضمن آنکه رسانه های معاند به صورت انبوه و در حجم وسیع علیه نظام سیاه نمایی می کنند.!؟

شورای عالی اطلاع رسانی کشور و شوراهای استانی باید با جدیت ، برنامه ریزی ، مدیریت دقیق  در این باره چاره اندیشی کرده و بازرسانی را مامور اجرای درست و دقیق حوزه اطلاع رسانی  حداقل استان های کشور کنند.
به عنوان  نمونه در استان گیلان در بخش صنعت و حوزه های وابسته ، در بخش های مهم کشاورزی ،  دانشگاه ها ، در بخش تعاونی ها  و به صورت کلی  در شهرداری های شهرستان های استان به غیر از رشت و لاهیجان و در تمام فرمانداری ها  طی یک دهه اخیر توجهی نشده و حتی اگر نیرو و امکاناتی در اختیار داشته  باشند، عملکردهایشان  اغلب خاموش ، بی انگیزه ، ضعیف و ناتوان بوده است

پرسش جدی این است که، " ایا به این شیوه و سیاست های غیر اصولی می توان بیان دستاوردها را محقق ساخت؟ ".

نویسنده  در چند اداره کل ، شهرداری ، ارگان و نهاد انقلابی  و سازمان  سراسر استان گیلان حتی مدیر روابط عمومی  اتاق مستقلی ندارد و با این شرایط امکان ارایه خدمت هم میسر نبوده و هیچ کسی هم  این معضل را رصد نمی کند.

 باید اعتراف کرد،  به علت همین بی برنامگی برای اطلاع رسانی و اقناع افکار عمومی و  نارسایی ها و کارهای باری به هر جهت"  و عدم احساس مسئولیت ، میزان فعالیت های مدیران " مدیر کل و معاونان" ، با آنچه  منتشر می شود هماهنگی و تناسبی ندارد واغلب اخبار فرمایشی و نمایشی و آمار سازی به خورد افکار عمومی داده می شود.

 این نوع مدیریت بر روابط عمومی و حضور افرادی فاقد دانش ارتباطات در روابط عمومی ها یک فاجعه است و البته اعتماد عمومی را نابود می سازد.

تردیدی هم نیست که وقتی یک روابط عمومی یا رسانه ای نمی تواند یک خبر درست و علمی تهیه و تولید و منتشر کند، نباید از آنها انتظار تولید محتوا، گزارش نویسی، سر مقاله ، مقاله و یادداشت ، تولید فیلم کوتاه ، پادکست" صوت" ، موشن و امثال آن ها را داشت.
بی تعارف  از دیدگاه نویسنده بسیاری از روابط عمومی های سازمان ها به کلی در خواب ناز هستند و از


در این شرایط بحرانی  و بی انگیزگی و  اشراف نداشتن به جایگاه و اهمیت مساله ، متاسفانه مدیران کل و روسای سازمان ها به این جایگاه هیچ آگاهی ندارند ( و صد افسوس حاضر به آموزش هم نیستند و بسیاری هم در این خصوص مدعی اند)، و عده ای از مدیران هر سال فقط در مناسبت هایی مانند روز خبرنگار  یا عید نوروز یک پیام و کارت هدیه ای برای چند رسانه آماده می کنند و برای خودشان  آرزوی توقیق دارند.!! ..

نویسنده در یک سال اخیر به صورت میدانی در بازدید ها از روابط عمومی ها در چند استان از جمله در گیلان و از  بخش های دولتی، سیستم بانکی ، نهادهای انقلابی متوجه این مهم شد که همان یک نفری را هم که برای روابط عمومی در نظر می گیرند و حداقل یک یا دو مسئولیت دیگر بر عهده اش گذاشته شده و این فرد به هیچ کدام از وظایف اشراف ندارد و امکان انجام و اجرا را ندارد...

مستند زنده این سخن، بررسی روزانه پرتال های اطلاع رسانی مراکز آموزشی، سازمان ها ، نهادها و ادارات کل  است..

بی شک بدون امکانات، نیروی مناسب و مورد نیاز ، عدم فراگیری آموزش های مرتبط ، عدم شناخت سازمان و وظایف محوله و نداشتن انگیزه و انرژی لازم به طور طبیعی روشن است که دستاوردهای مجموعه مرتبط به شیوه علمی و هنری امکان بیان ندارد و تجدید نظر در این عرصه یک واجب کفایی است.

 

رسانه ها و بازتاب عملکردی آنها

خروجی های بیشتر رسانه های داخلی نشانگر آن است که این رسانه ها به  شدت درطول سال و به خصوص در  بحران های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی و سیاست خارجی و امور مربوط  به حوزه دفاعی ، امنیتی خیلی ضعیف عمل می کنند و  در جریان سازی ها بدتر از بد نشان می دهند.!

 در این راستا " هدایت ، آموزش ، روشنگری ها و  جهاد تبیین " ، وزارت ارشاد اسلامی و ادارات کل ارشاد در استان ها و اداره های شهرستانی نقش و رسالت پر رنگی دارند و بی شک باید با اقتدار و  به صورت  تهاجمی و منطقی و البته عملی بدون شعار با عقلانیت و برنامه ریزی های اصولی عمل کنند ..

واقعیت این است که، بیان دستاوردهای کشور یک وظیفه ، رسالتی فاخر، ارادهی  و فوق العاده مهم است  و به یقین باید برای انجام آن ابتدا روابط عمومی های سازمان ها، ارگان ها، نهادهای انقلاب ، شرکت ها و موسسه های وابسته و غیر وابسته  را با نیروهای متبحر ، دانش آموخته مرتبط و کارآمد، تامین اعتبار لازم به همراه توجیح و توجه مدیران و مسئولان کشوری و استانی و آموزش های مکرر با جدیت و مداومت تقویت کرد.( راهکار)

واقعیت این است که بیان دستاوردها و جهاد تبیین در کشور یک رسالت، وظیفه انسانی و ملی ، مذهبی است  و اجرای این مهم باید طبق برنامه و سیاست های  مشخص انجام و هر مسئول فعلی یا سابق از هر گوشه جهانی هر طور دلش بخواهد ، اظهار نظر کرده و با منافع ملی و سرنوشت یک سرزمین بازی کنند.


 این معضل و کوتاهی همان دغدغه های مستمر و به حقی است که رهبرمعظم انقلاب بارها نسبت به آن  واکنش  داشته اند ، ولی عدم توجه به این دغدغه موجب سوء استفاده گسترده رسانه های بیگانه شده است.

در این باره قوانین کشور کاملا شفاف و روشنگر است، در عین حال نیازمند اصلاحاتی است، ولی در بخش تامین بودجه و نیرو برای روابط عمومی ها در سطوح کشوری، استانی و شهرستان ها نیاز به اصلاحات جدی است و متاسفانه در شرایط خاص کشور و با وجود تحریم های ناجوانمردانه که تبعات ناخوشایندی را به مردم تحمیل کرده است، همه رسانه های دارای وجدان ، شرافت ،اعتقاد و ایرانی بودن شایسته است، از اخبار و مطالب کم ارزش ، شعاری، تکراری و کپی کردن دوری کرده و تولید محتواها ، خبرهای تحلیلی ، نقدهای دلسوزانه و گزارش های مستند و موثر را بر پایه ارزش ها هدف قرار دهند.

در جهان پیشرفت علم و فن آوری های نوین ، روابط عمومی ها و رسانه ها  رسالت بسیار مهمی دارند و باید همه تمرکز خود را بر روی اطلاع رسانی عالمانه و هوشمندانه استوار کرده  و نخستین گام در این راه معرفی خود و جایگاه معتبرشان در سازمان مبتوع شان است.

برای تبیین این  مهم وارد جزییات و مصداق ها و نمونه ها نمی شویم چرا که در این باره بهترین تحلیل ها را رهبر معظم انقلاب اسلامی داشته اند و به یقین خواهند داشت، لکن سخن اینجاست وقتی ما و شما بعنوان مدیران کشور و رسانه ها بعلاوه روابط عمومی ها  در هر شکل و قالبی به وظایف ، رسالت ، مسئولیت و نقش مان درست عمل نمی کنیم ، دیگران سوء استفاده و سیاه نمایی می کنند.!

کسی منکر برخی تخلفات مالی ، اقتصادی ، رانت و رشوه و  دیگر انواع آن  و ضعف  و ناتوانی عده ای از مدیران در تهران و مراکز استان ها  نیست ولی کمتر رسانه ای در جهان پیدا می شود که برای حفظ منافع شخصی و گروهی علیه منافع ملی و مسائل درون خانواده ای خود سیاه نمایی کند و متاسفانه این عمل ناپسند در جامعه ما به وفور وجود دارد – به راستی چرا؟!.

بسیاری از رسانه های  مشهور کشور و استان ها هم برای حفظ منافع حزبی و سازمانی خود  بدون دور اندیشی و آینده نگری آمادگی دارند تا قیصریه ای را به آتش بکشند و برای پشتیبانی از این منافع به هر اقدامی متوسل می شوند که نمونه های قابل انتشاری از آنها را هر روز در مطبوعات و فضای مجازی شاهد هستیم.!

 
نظارت ها را باید تقویت کرد

تکرار این نکته مهم الزام آور است که نظارت بر همه امور به خصوص آن بخش که با زندگی و معیشت مردم ارتباط دارد یک اصل مهم است و ما در این مقوله هم نیاز به تلاش بیشتری داریم و هم آنکه  شایسته است ضعف ها در این عرصه  به سرعت جبران شود.

برای نمونه ، در قانون از کجا آورده ای ؟ تکلیف دستگاههای نظارتی و حتی اجرایی کاملا روشن است و باید به جای برخورد بعد از وقوع جرم به یقین نظارت را یک اصل پیش دستانه اجرایی کنند -  آیا چنین اقدامی  دشوارتر از برخورد بعد از ارتکاب جرم است.؟

بدون شک در فضای رسانه ها با هر گونه اطلاع رسانی آزاد قانونی " مدیران کشور و استان ها باید پاسخ دقیق و منطقی ارایه کنند در حالی که در همه این سالها مدیران و همه افراد حقوقی و حقیقی با انتشار هرمطلبی با شتاب به دستگاه قضایی متوسل می شوند که  این روش  ضد مردم، آگاهی رسانی  و مذموم است.

رسانه ها نیز باید طبق قوانین مصرح در کشور جایگاه خود و اصول علمی روزنامه نگاری را به درستی بشناسند و هر شنیده و مطلب فاقد سندی را منتشر نکنند.

آنها وظیفه دارند براساس قانون عمل کرده و آبروی افراد چه مسئول یا غیر مسئول را نریزند که تعدادی به خاطر منافع گروهی و حزبی و جناحی و گاه فردی در تمام طول سال به خصوص در استانه برگزاری هر انتخاباتی چنین عملکردی را در دستور کارشان قرار داشته و  برای رسانه های بیگانه آتش تهیه فراهم می سازند.!.

در حقیقت نقش رسانه ها در همین بخش ها و حوزه ها باید بسیار پر رنگ باشد به این ترتیب که موضوع  طبق قانون به صورت رسمی بیان شود  تا از یک طرف متخلفان حواس شان را جمع کنند و از سوی دیگر افکار عمومی به شفافیت و اعتماد به حاکمیت و دولت ها برسند ..

 
نقش روابط عمومی ها و ناظران در سازمان ها چیست؟

رهبر معظم انقلاب با تاکید بر اینکه بنده در این سی و چند سال از همه‌ دولت ها با گرایش‌ها و توان‌های مختلف حمایت کردم، عنوان می کنند:

همه‌ دولت‌ها مستحق این کمک همه‌جانبه هستند وما به همه‌ دولت‌ها کمک کردیم، ولی  در مورد این دولت " دولت سیزدهم" علاوه‌ بر کمک، بنده با نگاه به اقدام های  این دو ساله، عملکردها و تلاش ها را تمجید هم می کنم.

ایشان به مناسبت هفته دولت سال 1402 در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیأت وزیران  با تقدیر و تمجید از عملکرد خوب و قوی دولت در بعضی بخش‌ها از جمله «کارهای زیربنایی»، «رشد شاخص‌های کلان اقتصادی» و «سیاست خارجی»، گفتند: با وجود کارهای اساسی تحسین‌ برانگیز دولت، متأسفانه مسائل معیشتی مانند غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت است؛  و لازم است تورم نامطلوب دو رقمی، هرچه ممکن است کاهش یابد و عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم ، ثبات نرخ ارز ورشد تولید؛ به عنوان شاخص‌ های مهم در همه تصمیمات و اقدامات دولت از جمله در برنامه هفتم توسعه، مورد توجه کامل قرار داشته باشد.
رهبر انقلاب در این دیدار که در سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر انجام شد، جلب رضای الهی و کار برای مردم را دو ویژگی اساسی این دو شهید بزرگوار برشمردند و بیان کردند: رجایی و باهنر با جهت‌گیری‌های الهی و انقلابی، کار برای مردم را هم باعث جلب رضای الهی می‌دانستند و این هدف اساسی بر همه فعالیت‌ها، انتصابات و کارکردهای آنان سایه‌افکن بود؛ بنابراین اسم رمز همه دولت‌های نظام اسلامی باید کسب رضای الهی و کار برای مردم باشد.

ایشان با اشاره به حمایت رهبری از همه دولت‌ها با گرایش‌ها و توانمندی‌های مختلف، کمک به قوه مجریه را وظیفه‌ای همگانی برشمردند و افزودند: عملکرد دو ساله این دولت، موجب تقدیر و تمجید است اما متأسفانه به علت نارسایی در زبان رسانه‌ای دولت، فعالیت‌های خوب آن، به اندازه لازم و شایسته به اذهان مردم منعکس نشده است

 

رهبر انقلاب در تشریح برخی کارهای قوی دولت در بخش اقتصاد به رشد شاخص‌های کلان از جمله رشد اقتصادی به خصوص در بخش صنعت، افزایش رشد سرمایه‌گذاری، کاهش رشد نقدینگی، کاهش بیکاری، کاهش ضریب جینی و افزایش صادرات اشاره کردند و افزودند: تقویت نظام مالیاتی، افزایش محصولات پتروشیمی و کارهای ارزنده در زمینه نفت و گاز و راه‌اندازی چند هزار کارگاه تعطیل یا نیمه ‌تعطیل از دیگر اقدامات قابل تقدیر دولت است که البته اثرگذاری افزایش شاخص‌های کلان اقتصادی و اقدامات زیربنایی در زندگی مردم، نیاز به گذشت زمان دارد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در علت‌یابی انعکاس ضعیف اقدامات خوب دولت در جامعه، دو نکته را بیان کردند:

 اول؛ ضعف اطلاع‌رسانی هنرمندانه دولت و دوم؛ مشکلات معیشتی از جمله گرانی شدید برخی مواد غذایی و گرانی مستأصل‌کننده در بخش مسکن که باعث شده همچون غبار مانع دیدن کارهای اساسی دولت شود.
رهبر انقلاب کارهای دولت در بخش‌های مدیریتی را هم مهم دانستند و گفتند: حضور در بین مردم و مواجهه مستقیم و صمیمی و متواضعانه با آن‌ها، بسیار با ارزش است.
ایشان افزودند: ما حق نداریم از جایگاه بالا و متکبرانه با مردم حرف بزنیم؛ زیرا ما اصلا کسی نیستیم و آنچه هست متعلق به مردم است و اگر مسئولیتی هم به ما داده شده، اولا مردم داده‌اند و ثانیا برای خدمت به مردم است.

رهبر انقلاب،‌ ساده‌زیستی،‌ مواضع انقلابی، روحیه جهادی و بکارگیری جوانان در رده‌های گوناگون مدیریتی را از دیگر کارهای تحسین برانگیز دولت خواندند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فعالیت‌های دولت در بخش سیاست خارجی از جمله سیاست ارتباط با همسایگان را بسیار خوب خواندند و گفتند: باید با هیچ همسایه‌ای مناقشه‌ای نداشته باشیم و اگر مناقشه‌ای هم هست،‌ تبدیل به همکاری شود که گام‌هایی در این زمینه برداشته شده که باید ادامه یابد.

ایشان ارتباط با همه دولت‌هایی که مایل به ارتباط با ایران هستند (به جز استثنائاتی معدود) را از دیگر سیاست‌های درست دولت سیزدهم برشمردند و گفتند: عضویت در دو پیمان بین‌المللی نیز کار بسیار مهمی بود که نشان می‌دهد کشور در وضعی قرار دارد که مؤسسان پیمان‌های بین‌المللی راغب و گاهی مُصرّ به ارتباط با ایران هستند و بر اساس محاسبات خود و با توجه به واقعیات ایران، ارتباط با کشورمان را لازم می‌دانند.

ایشان با اشاره به ضرورت افزایش کمّی و کیفی کارهای خوب دولت در بخش فرهنگی، با اشاره به یک نکته مهم گفتند: فاصله بین واقعیت‌های کشور و عملکرد دولت و تلقّی مردم از واقعیت‌ها، خیلی زیاد است که باید با استفاده از کارشناسان خبره، این فاصله را کم کنید.بخش سوم سخنان رهبر انقلاب در دیدار با رئیس جمهور و هیأت دولت به بیان تذکراتی مهم اختصاص داشت.

رهبر انقلاب بار دیگر اولویت اصلی کشور را اقتصاد و فرهنگ خواندنند و درباره شعار سال گفتند: مهار تورم هم با رشد تولید حاصل می‌شود بنابراین رشد تولید مهمترین کار است و باید در صدر توجهات باشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حمایت از تولید و برداشتن موانع سر راه تولیدکنندگان را دو راهکار اساسی برای رشد تولید بیان کردند و افزودند: حمایت‌های قانونی، سهل شدن فعالیت‌های تولیدی، حمایت‌های مالی و تأمین منابع در حدی که وظیفه دولت است و حمایت فرهنگی یعنی ترغیب مردم به استفاده از محصولات داخلی مهمترین راههای رشد تولید است.

ایشان افزودند: البته باید مراقب بود که بر خلاف برخی دوره‌های گذشته، منابع ارزی و ریالی اختصاص داده شده به تولید سر از کارهای دیگر درنیاورد و برخی اشخاص "بازیگر با مسائل و اطلاعات اقتصادی" با استفاده از گریزگاه‌ها، سودهای کلان نامشروع به جیب نزنند.

رهبر انقلاب، پشتیبانی تجارت خارجی از تولید داخلی را از دیگر راههای مهم رشد تولید دانستند و گفتند: یک بخش تجارت خارجی به تنظیم بازار مربوط می‌شود اما در بخش دیگر باید کاری کرد که تفاهم‌ها و قراردادها با کشورها در نهایت، باعث صادرات تولیدات داخلی و واردات سرمایه یا کالاهای اساسی به کشور سرمایه‌ای شود.

ایشان تشخیص بموقع نیازهای کشور را هم کاملاً ضروری خواندند و گفتند: اگر نیاز کشور به یک کالا بموقع تشخیص داده نشود و نزدیک مرحله بحرانی به ناچار و دستپاچه شروع به واردات کنیم، طبعاً دچار مشکل می‌شویم.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با ابراز خرسندی از خرید بیش از ۱۰ میلیون تن گندم در سال جاری افزودند: اگر از تولیدکنندگان دیگر اقلام کشاورزی و تولیدکنندگان صنعتی- معدنی و خدماتی هم حمایت شود، قادرند نیازهای کشور را تا حد فراوانی تأمین کنند.

رهبر انقلاب در تذکر بعدی با اشاره به تکالیف دولت در برنامه هفتم، از دولت خواستند در همه کارها و تصمیم‌های اقتصادی چند نقطه مهم و قابل سنجش مانند عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، ثبات بازار، کاهش تورم، ثبات نرخ ارز و رشد تولید را مراقبت و رعایت کند و تصمیم‌های اقتصادی با توجه به تأثیر آنها بر روی این شاخص‌ها گرفته شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای مساله معیشت مردم را مساله‌ای بسیار مهم برشمردند و افزودند: مشکلات معیشتی مانند گرانی مسکن و اجاره‌خانه باعث می‌شود همه کارهای خوب و پر زحمت دولت تحت‌الشعاع قرار گرفته و از چشم‌ها دور بماند.

ایشان هدف اصلی از تحریم‌ها را معیشت مردم و گروگان گرفتن آن دانستند و گفتند: در زمینه رفع تحریم‌ها کارها و مذاکراتی در حال انجام است که در جای خود درست و محفوظ است اما به موازات آن باید خط خنثی کردن تحریم‌ها دنبال شود که مهم‌ترین شاخص آن، کاهش تورم است

*****

با این بیانات روشنگر، محکم، دلسوزانه، بسیار عالمانه و راهگشا و پدرانه رهبری به یقین وظیفه رسانه ها و روابط عمومی ها بسیار سنگین تر شده  است و باید قدرت درک و اجرای آن را داشته و همه موارد را با جان و دل عملیاتی سازند. !

روابط عمومی های سراسر کشور به جای اخبار تشریفاتی، دید و بازدیدها، آمار سازی های واهی و ضد اعتماد عمومی ، شعارها و پیام ها و بیانیه ها  و انتشار اخبار و گزارش های دستوری برخی مدیران که متاسفانه تعداد زیادی از رسانه ها  و پرتال روابط عمومی همه موارد  را برای هدف خاصی از جمله تملق و در آمد زایی ناصواب منتشر می کنند – باید همت و تلاش و انرژی خود را با چشمانی باز و در راستای منافع ملت  و به صرف بیان علمی و دقیق دستاوردهای مهم نظام در هر منطقه ای  کنند.

در این مسیر حتی روستاها نیز نباید از نظر دور نگه داشته شوند و دهیاران و بخشداران  وارد عرصه اطلاع رسانی اصولی شده و از برنامه های توسعه ای ، سرمایه گذاری ها و پیشرفت محله ها و بخش ها " به وسیله رسانه ها"به مردم اعلام دارند و در این انتشار عملکرد و دستاوردها مردم را به مشارکت دعوت کنند. ( مردم را به مشارکت در امور دعوت کنید تا احساس مالکیت بر سرزمین و ادامه حیات داشته باشند).

همه ما از سرزمین عزیز ایرانیم و وطن دوستی و حفظ منافع ملی، بر خورد و افشای هر گونه نارسایی و یا تخلفات مورد توجه باشد و بیش از آن به دستاوردها متمرکز شویم و بر روی این دستاوردهای دولتی و نظام، محتواهای مناسب تولید و منتشر کنیم.

مدیران متوجه باشند ، تهیه و تولید محتواها، گزارش ها و یادداشت ها و بیان دستاوردها به زبان علمی بسیار ارزشمند است و باید ارزش گذاری  و تولید کنندگان را مورد توجه قرار دهند و آگاه باشند که از مسیر این گونه اطلاع رسانی دقیق است که امکان بازتاب دستاوردهای کشور ممکن می شود.

هرگاه مدیران اجرایی، مجلس و قضایی به این مهم نرسند و قدرت و  جایگاه قلم و اندیشه نویسندگان و تولید کنندگان را ندانند، افراد اهل قلم و اندیشه و صاحبان ایده به یقین صحنه را ترک می کنند، افراد غیر حرفه ای وارد صحنه شده که هزاران افسوس در موارد بسیاری  چنین بوده است.!

 
واقعیتی انکار ناپذیر،

اغلب روابط عمومی ها در تهران واستان ها باید  بازسازی کامل شوند

باورش بسیار سخت و تاسف بار است که در سرزمین گهر بار و پر از ثروت و توانایی ایران زمین با وجود همه نارسایی ها، مشکلات، تحریم ها، محرومیت ها، رانت خواری ها و ضعف ها در بعضی بخش ها، بیان صحیح و گسترده خدمات قابل توجه نظام و دولت مغفول مانده و این درد کهنه به مرحله ای  رسیده که رهبر معظم انقلاب مشروح به این مهم اشاره صریح و به حق تاکید موکد داشتند.

نظر به اینکه روابط عمومی ها قلب ارتباط میان سازمان و افکار عمومی هستند و از مسیر رسانه ها با مردم ارتباط برقرار می کنند، بسیار ضروری است برای روابط عمومی های کشور یک برنامه مدون اتخاذ و این حوزه ها به درستی احیا و بازسازی شوند.

مگر می شود که یک اداره کل و یک بانک و  شهر و  شهرک صنعتی  و یک منطقه آزاد و نهاد و ارگان انقلابی بدون روابط عمومی با روابط عمومی بسیار ناکارآمد مواجه باشد  و انتظار  بیان دستاورد آن مجموعه را هم داشته باشیم.؟

 

اطلاع رسانی علمی و اصولی دشوار است؟


گرچه اغلب مدیران کشوری و استانی از اهمیت و جایگاه اطلاع رسانی، بیان دستاوردها، پیشرفت های کشور، ضرورت گزارش دادن به افکار عمومی  زمانی که از اهمیت مساله توضیح داده می شود، حداقل در ظاهر آگاهند ولی خلاف تایید هایی که دارند و گاهی قول و تعهداتی که می دهند اراده ای برای اصلاح این شرایط نداشته و یا به کلی  به آن باوری ندارند.

مساله روابط عمومی ها در جامعه ما مصداق این بیت شعر است که ،

 " شیر بی یال و دم اشکم که دید                                    این چنین شیری خدا کی آفرید؟

 

به عنوان فردی که در طول سالهای خدمت در رسانه های رسمی و معتبر کشور و در حوزه ریاست دستگاه قضایی ، رسانه ملی ، چندین خبرگزاری و روزنامه های معتبر خدمت کرده  و بارها در باره ( نظارت دقیق بر امور جامعه ، گزارش دهی شفاف و مستمر  به مردم که صاحبان اصلی انقلابند، رصد ماهانه و سالانه ثروت و املاک مدیران در همه سطوح ) در یادداشت ها ، تحلیل ها و گزارش ها تاکید  داشته ام ، در این مسیر با دقت نظر در امور روابط عمومی های کشوری و استانی  به جرائت می توان اعلام کرد،   در امر اطلاع رسانی و شفافیت ها و بیان دستاوردهای نظام به کارآمدی و تربیت نیروهای حرفه ای  نیاز داریم.

بسیاری از مقام های کشوری و استانها تصور می کنند اگر به عنوان مثال دو دقیقه در اخبار شبانگاهی یک شبکه تلویزیونی  و یا شبکه استانی در طی هفته و طول ماه  ظاهر شوند و یا اخبار مربوط به  نشست های را منعکس کنند به بیان دستاوردهای نظام  و دولت عمل کرده است!!.

آنها  توجه ندارند که جهان امروز ، جهان پیشرفت فن آوری ها نوین است و بیشتر جمعیت هر جامعه در همین فضاهای مجازی و فن آوریها با اخبار و اطلاعات  " به شکل خبر، فیلم، ویدیو، پادکست، موشن ، نقد و تحلیل، گزارش و مصاحبه های فراوان " ، مرتبط هستند و به موازات حضور در صدا و سیما ، به صورت روزانه و هفتگی فعالیت ها مهم و تاثیر گذاری و امید بخش را از طریق ابزار نوین به آگاهی جامعه برسانند و مدیران و کارکنان روابط عمومی برای تحقق این مقوله فوق العاده مهم ایفاگر نقش اصلی هستند، مشروط بر آنکه خود شان حرفه ای و متبحر بوده و با کاربرد ابزار فن آوری و تنوع آنها آگاه داشته باشند و برای بیان دستاوردها علم و انرژی لازم را اعمال کنند..!

 شکی نیست ، برگزاری جشنواره های کیفی موثر است  ولی  کاربردی کردن و پیگیری خروجی این جشنواره ها و برگزاری دوره های آموزشی موثر و کاربردی به جا و شایسته است، به شرط آنکه برگزارکنندگان چنین خواست و توانایی را داشته و خود به آن عامل  باشند.

ادعا نمی کنیم ، دولت کنونی مشکلات انبوه برجای مانده از  دولت های  پیشین را به طور کامل مرتفع ساخته ، اما این موضوع برای همه آشکار است که دولت سیزدهم بخشی از آن مشکلات به ویژه پدید آمده از دوران دولت تدبیر! را به درستی مدیریت و حل کرده است .

در دو سال و چند ماه گذشته احیای بیش از چهار هزار واحد تولیدی تعطیل شده ، نیمه راکد و راکد، بازپرداخت انبوه بدهی های دولت یازده و دوازده،  فراهم کردن زمینه های لازم برای رشد اقتصادی، تعامل با جهان خارج به خصوص با کشورهای همسایه،  رشد تولیدات در بخش های صنعتی و کشاورزی و خدمات، رشد فوق العاده دانش بنیان ها، فعالیت های عظیم در حوزه های هسته ای ، هوا فضا ، پرتاب ماهواره ها، بخش های دفاعی ، گسترش قابل توجه زیر ساخت ها در سراسر کشور از جمله در روستاها، تحولات بزرگ  در حوزه دارو و درمان ، صنعت و صدها زمینه دیگر، بخشی از این خدمات و دستاوردها به شمار می رود.

آیا سزاوار است که رسانه ها با هر نوع تفکر و گرایشی برای سهم خواهی یا کج اندیشی ناشی از دریافت شایعات و اطلاعات نادرست بعضا ساخته ذهن خودشان از درون یا اغلب خارج از کشور و بازنشر آنها فقط به نقاط منفی و انجام نشده توجه کنند و همنوا با تعدادی از چهره های خبری و دانشگاهی نوکر صفت  حاضر درشبکه های ماهواره ای  برای رسانه های بیگانه آتش تهیه فراهم کرده و آنها را تغذیه کنند.؟

رسانه های ایران براساس شرافت و حیثیت  و نگاه حرفه ای باید در خط مقدم مقابله با رسانه های معاند مشهور آمریکایی و اروپایی و فارسی زبان ها به جای پراکندن بذر ناامیدی، منفی بافی ها، اخبار مایوس کننده در فضایی که گرانی و تورم و بیکاری جامعه را دچار فشار و استرس کرده ، به خاطر وجود تحریم های ناجوانمزدانه و برخی بی مدیریتی ها  آب به آسیاب شان نریزند.

 

نقش صدا و سیما در این راستا چیست؟

بدون تعصب باید اذعان کرد، صدا و سیما نقش بزرگی در اطلاع رسانی کشور به خصوص در مناطق روستایی بیش از شهرها ایفا می کند و این اطلاع رسانی و بیان دستاوردها زمانی حرفه ای و علمی می شود که این سازمان بتواند از همه ی دیدگاههای مثبت و خیراندیش  حتی اگر نقدی بر عملکرد مدیران و مسئولان در تهران و استان ها دارند، بهره بگیرد.

خبرهای بسته بندی شده فرمایشی، دستوری، روزمره و اخباری که در زندگی روزمره مردم نقش چندانی ندارند، به یقین نباید هدف این سازمان عریض و طویل با بودجه های کلان باشد.

صدا و سیما باید پس از گذشت 44 سال از پیروزی انقلاب اسلامی یک پوست اندازی جدی را در دستورکار قرار دهد به این معنا که ، با بهره مندی از نیروهای تحصلکرده و کارآمد جوان متعهد همچون دیگر رسانه های معتبر خارجی اخبار و گزارش ها و مستند های تحلیلی و محتوایی را مورد توجه قرار داده  و در هر بخش از این نوع اطلاع رسانی از دیدگاه های صاحب نظران، کارشناسان، اهل فن و عالمان به درستی استفاده کند.

از سویی ، آنچه صدا و سیما باید در این ارتباط جدیت فراوانی کند، ساختن فیلم ها و سریال های امید بخش به جای صرفا سریالهای سرگرم کننده  با هدف خنداندن مخاطبان ، توجه به اطلاع رسانی دقیق تر و حرفه ای تر، ارتقاء سطح فرهنگی عمومی باحضور کارشناس های دانشگاهی و رسانه ای و چهره های شاخص جامعه در برنامه های گوناگون است که در بیان دستاوردها و جهاد تبیین راهگشاست..

در این شرایط خاص در انتخاب چهره ها هم باید با دست باز اقدام شود، چرا که این سازمان بنا ندارد این چهره ها و کارشناس ها  را در درون مجموعه خود استخدام کنند و سخت گیری هایی در این مقوله توجیه چندانی ندارد، بلکه فقط باید در قبال پرسش هایی مرتبط پاسخ های مناسب دریافت و پخش شود..

اگر قرار باشد صدا و سیما از بین یک هزار چهره ی دانشگاهی ، رسانه ای و هنری به فرض 10 نفر را در تهران یا هر یک از استان ها هدف قرار دهد، تردیدی نیست که در این مسیر هرگز موفق نخواهد بود و افکار عمومی به برنامه ها اقبال نشان نمی دهند، ضمن آنکه آمارهای درصد بینندگان هم باید واقعی و از طریق یک مجموعه در بیرون این سازمان رصد و اعلام شود.

به قول  حاج آقا قرائتی مهم این است که فرد چه سخنی می گوید و اگر این سخن موجب افزایش امید درجامعه و اصلاح امور و برطرف کردن ناپاکی ها باشد ، باید اجازه گفتن و مجوز پخش داشته باشد.

وقتی در تهران و استان ها هر روز مانند دیگر رسانه های جهانی و حتی فارسی زبان ها در هر زمینه ای از کارشناس های مرتبط استفاده شود، برنامه متنوع شده، سطح آگاهی افکار عمومی ارتقاء یافته، دستاوردهای بیان و در واقع بخشی از جهاد تبیین به درستی صورت می گیرد و جامعه با راهنمایی ها شایسته به سمت آگاهی سوق پیدا می کند.

 
نقش دانشگاه ها در اطلاع رسانی و روشنگری افکار عمومی

در جامعه ما  در دانشگاه های کشور میزان اطلاع رسانی محدود، ضعیف ، سطحی و دچار روزمرگی است و بخش های دانشگاهی و در صدر آنها وزارت علوم با یک انقلاب در عرصه اطلاع رسانی ،می تواند این ضعف بزرگ را تقویت کند.

نگاهی به پرتال های دانشگاه های بخش دولتی و خصوصی در کشور و استان ها گواه این ادعا است که آنها بیشتر اخبار تشریفاتی، بازدید ها ، شرکت در مراسم ها و جلسات قانونی و موظفی آن هم بدون ارایه اطلاعات درست و کامل توجه دارند که به واقع هیچ چیزی دستگیر افکارعمومی نمی شود ( بیان دستاوردها و جهاد تبیین صورت نمی گیرد).

به عنوان مثال در شمال ایران که دانشگاه های  بزرگ و معتبر باید در موضوع اشتغال، محیط زیست ، تالاب ها، دانش بنیان ها، ارتباط با صنایع و دستاوردها در این عرصه ، سرمایه گذاری،  پیشرفت های علمی و کاربردی در بخش غذایی، خدماتی، دفاعی ، فرهنگی ، بهداشت و درمان و سلامت مردم، تغذیه سالم و مقابله با انواع بیماری ها و ...حضور در فعالیت های اجتماعی ، ارتباط بین سنت و فرهنگ و فن آوری تلاش و اطلاع رسانی کنند ، کمتر در این بخش های با جامعه ارتباط دارند.

 از سویی برخی دانشگاههای بزرگ شاید در روز یک یا دو خبر و در هفته چند خبر تشریفاتی و موظفی را بازتاب  دهند که هرگز این گونه اخبار نخ نما برای رسانه ها قابل بازنشر نیست و اگر رسانه ای بازنشر کند، رسانه نیست و افکار عمومی به این گونه خبرها اعتنایی ندارند..!

به عبارتی می توان این گونه بیان کرد ، متاسفانه معلوم هم نیست  بخش های علمی ، دانش بنیان ها، دانشگاههای معتبر ، بخش صنعت و شهرها و شهرکهای صنعتی  و ....  آیا سکوت و عدم بیان دستاوردهای را ترجیح می دهند.

به اظهار یکی از کارشناس های رسانه، گویا با اجرای این سیاست ها هم خودشان راحت تر هستند و عواقب و تبعات بعد از انتشار اخبار حرفه ای و موثر برای افکار عمومی را ندارند و از سوی دیگر مدیران اداره های دولتی ، نهادها، روسای دانشگاه ها و بخش صنعت و ..... انتظاری ندارند و در حقیقت موافق این سیر حرکتی هستند.

 دو تن از مدیران در یک استان می گفتند: واقعا شما خبرنگارها چرا این قدر به دنبال چالش و مطالبه گری و فضا سازی هستید ، بگذارید ما کارمان را بکنیم و مردم هم  به یک طریقی متوجه کارها و تلاش ها می شوند.!!

به راستی این گونه است ؟

بازنشر سرمقاله  فوق بدون ذکر منبع مانعی ندارد..

مجید محمدپور- نویسنده ، کارشناس ارشد رسانه و استاد علوم ارتباط
ات