تحلیل روز،

مطالعات 2 طرح بزرگ در گیلان استارت خورد

مطالعات 2 طرح بزرگ در گیلان استارت خورد
پایگاه خبری، رسمی گیلان 24: استان گیلان در هفته ای که گذشته شاهد آغاز طرح مطالعات طرح های خط آهن رشت به شهر مرزی آستارا و میدان نفتی خزر یا همان سردار جنگل در منطقه ی ساحلی شهرستان رودسر در شرق گیلان بود.

استاندار گیلان  اعتقاد دارد ، این دو طرح  کلان و مهم کشوری طی روزهای اخیر در شرق و غرب استان آثار  گسترده‌ای در استان و منطقه در بخش های اقتصادی، اشتغال، مناسبات تجاری، تولید نفت از دریای خزر  دارد

هادی حق شناس عنوان کرد: اتصال راه آهن رشت به آستارا حلقه مفقوده و گمشده ترانزیت شمال به جنوب کشور است و ما تمام تلاش خود را انجام می دهیم که این مسیر ۱۶۰ کیلومتری در همین دولت به بهره برداری برسد.

رامان ولادیمیروویچ استاروویت در ارتباط ویدئوکنفرانسی با مراسم تحویل اراضی تملک‌ شده پروژه راه‌آهن رشت – آستارا، با اشاره به توافق روسای جمهور ایران و روسیه برای توسعه حمل و نقل بین المللی در مسیر کریدور شمال به جنوب، اظهار کرد: تکمیل راه آهن رشت – آستارا اهمیت ویژه ای دارد.
وی با بیان اینکه در دیدار رئیس جمهوری روسیه با رئیس جمهوری ایران در سال ۲۰۲۵ بر سر تکمیل راه آهن رشت – آستارا توافق شد، گفت: این مسیر ۱۶۲ کیلومتر طول دارد و هشت ایستگاه و ۵۶ پل راه آهن هوایی و ۳۵ روگذر ماشین رو دارد.

وزیر حمل و نقل فدراسیون روسیه راه آهن رشت – آستارا را لازمه حمل و نقل ترکیبی و مولتی مودال دانست و بیان کرد: در سال ۲۰۲۴ میزان حمل بار روسیه بالغ بر ۲۰ میلیون تن بود که ۹.۵ میلیون تن آن توسط حمل و نقل دریایی جابه‌جا می‌شد. در سه ماهه سال ۲۰۲۵ میزان حمل بار در روسیه سه میلیون تن بود که ظرفیت افزایش از طریق راه آهن رشت – آستارا را دارد

استاندار گیلان در باره میدان نفتی در شرق گیلان یاد آور شد: طی این روزها پروژه اکتشاف نفت در سواحل رودسر هم آغاز شده که امید است در نهایت این اکتشاف منجر به استخراج نفت از سواحل رودسر شود.

به عقیده کارشناس های هر دو حوزه ، شروع این طرح های که هزینه های خاص خود را دارد و زمان بر هم هست ، به سرعت و با شتاب اجرایی و عملیاتی نخواهد شد و پس از شروع عملیات اجرایی و میدانی برای برداشتن برخی موانع از سر راه طرح ها به زمان طولانی تر نیاز دارد.

حالا با توجه به شرایط کشور و استان گیلان در عرصه نیاز به اعتبارات ملی برای اجرای طرح ها و تنگناهایی که دولت در حال حاضر دارد ، بسیاری الزامی است که نمایندگان استان گیلان " 13 نماینده" و همه افراد صاحب نفوذ به این جریان ورود کرده و اجرا و بهره برداری طرحها را جلو بیندازند.

مساله دیگر اینکه ، مسئولان استان به ویژه استاندار بومی گیلان که به یقین حواس شان هست، حواسشان باشد که پس از بهره برداری از دو طرح بزرگ  و ملی نیروهای کار از استان و بومی باشند که محاسن متعددی به همراه دارد.

در گام نخست ، بخش قابل توجهی از اشتغال سراسر استان با این طرح ها سرگیر می شود  و جوان هایی که شاغل می شوند امکان ازدواج پیدا می کنند و میزان زاد آوری در استان خواه نا خواه افزایش خواهد یافت، استانی که هم اکنون در سیاه چاله جمعیتی قرار گرفته و کمترین میزان موالید در کشور را دارا بوده و براساس اظهارات وزیر بهداشت و درمان اولین استانی که  میزان مرگ و میر با تعداد تولدها برابر شده است.!؟

در گام بعد، ورود نیروهای غیر بومی موجب می شود با توجه به حضور طولانی مدت شان در منطقه بر روی فرهنگی جامعه گیلانی تاثیر بگذارند  ، استانی که مانند  مازندران در این دو دهه با شتاب شاهد مهاجران غیر یومی و اغلب از نواحی مرکزی کشور است

در مرحله سوم - استان گیلان که در چهار دهه گذشته همیشه شاهد عدم ثبات مدیریت ها به خصوص در سطوح بالای مدیریتی  استانی بوده و در این مدت نزدیک به بیست استاندار غیر بومی و بومی و برای مرکز استان شهر رشت بیش از پنجاه شهردار عقب ماندگی ها فراوانی را شاهد بود.

اکنون زمان آن فرا رسیده است که با حضور دکتر حق شناس و جدیت هایی که به خرج می دهد و کمک های نمایندگان مردم گیلان در خانه ملت که باید به دهها برابر افزایش پیدا کند ، شرایط اقتصادی و اجتماعی استان تغییر کرده و یک تحول اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در گیلان رقم بخورد.

خانواده های گیلانی اظهار می دارند، یکی از دلایل مهمی که تمایلی به فرزند آوری ندارند و با یک فرزند پرونده موالید را می بندند ناشی از فقر زیاد و پنهان در استان است و چنانچه فرزندان بیشتری به دنبال بیاورند ، نمی دانند به چه شیوه ای باید آنها را اداره کنند.

استانی که در سیاهچاله جمعیتی قرار دارد و انقراض نسل این منطقه زیبا را تهدید می کند و غیر بومی ها با مهاجرت های پیاچی  به استان فرهنگ و سنت ها را نابود می سازند، باید شاهد نهضتی در عرصه اقتصاد خانواده و حفظ و حراست از فرهنگ و سنت های خوبش باشد.

شکی نیست که این مسئولیت خطیر بر عهده همه مدیران و مردم شهر و  روستا است و کوتاهی در این خصوص به هیچ وجه پذیرفتنی نخواهد بود.

مدیرانی که در گذشته آمدند و بدون کارنامه رفتند ، امروز باید به مردم گیلان پاسخ بدهند که در مدت مدیریت شان چه گلی بر سر مردم این سامان زدند.

گیلان به موازات کمترین درصد زاد آوری در کشور و اولین استانی که مرگ و میر و تولد در آن برابر شده است هم اکنون هم بالاترین خانواده ها و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند بهزیستی و کمیته امداد " امام" را دارد  و بزرگان و تصمیم گیران و مدیران استان باید با دقت و دغدغه به این امور توجه کنند.

توجه کنند که: بار دیگر با راه اندازی خط آهن رشت ، استارا و میدان نفتی خزر که این طرح دوم اشتغال بالایی را دارد ، شاهد نیروهای غیر یومی و مهاجر نباشیم.

نظر شما مردم گیلان و مسولان و هموطنان دیگر در این خصوص چیست ؟

برای ما بنویسید ، با تشکر

مدیر مسئول - مجید محمدپور - جمعه 26 اردیبهشت ماه 1404