تحلیل روز

نابودی جنگلهای هیرکانی گیلان - پیشگیری یا برخورد!؟

نابودی جنگلهای هیرکانی گیلان - پیشگیری یا برخورد!؟
بیش از نیم قرن است که در سراسر کشور از جمله در گیلان دستگاههای مسئول در منابع طبیعی، محیط زیست ، نیروی انتظامی و دیگر سازمان های مسئول اعلام می کنند - امروز ، این هفته و امسال این میزان چوب قاچاق از سودجویان و قاچاقپیان کشف و ضبط کرده اند ...!!؟؟

مجید محمدپور - مدیر مسئول

سئوال جدی از دستگاههای مسئول این است که برخورد با متخلفان و نابود کنندگان جنگل و محیط زیست ارزشمند اولویت دارد یا آنکه در راستای پیشگیری ها و حفظ این منابع قوانین متناسب تدوین و سازمان های مربوطه در این جهت همت و سرمایه گذاری داشته باشند.؟

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان در این باره گفت: هزار و ۱۳۴ مترمکعب چوب قاچاق امسال در استان کشف شده است

 مازیار رضوی که به تازگی به این مسئولیت منصوب شده است، اول اسفند ماه 1403 در نشست خبری باخبرنگاران اظهار کرد: این میزان چوب قاچاق در قالب هزار و ۴۰۴ فقره پرونده کشف شده‌است.

وی با بیان اینکه امسال ۱۰ نیروی منابع طبیعی استان توسط قاچاقچیان چوب مصدوم شدند، بیان کرد: بیشترین قاچاق چوب در شهرستان‌های تالش، رضوانشهر و شفت انجام می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان اضافه کرد: تاکنون هزار و ۷۸۲ نفر دارای سابقه قاچاق چوب در استان شناسایی شده است؛ مجازات‌های بازدارنده و برخورد قاطع با متخلفان نقش مهمی در کاهش قاچاق چوب دارد

 

تحلیل:

به راستی در حفظ محیط زیست ، جنگل ها ، منابع اب و خاک سرزمینی پیشگیری باید کرد یا آنکه اجازه بدهیم همه این مواهب رو به نابودی رفته و سازمان ها و دستگاههای مسئول با بخش حفاظت و حراست و تقاضای امکانات سخت افزاری همه تلاش و همت شان را به برخوردها معطوف بدارند.

بیش از نیم قرن است که نویسنده بعنوان یک گیلان دغدغه محیط زیست استان زیبایم را دارم و در تمام این سالها به مدیران و مسئولان هشدار داده ایم " در راستای حفظ و حراست از جنگل ها و پیشگیری ها اقدام کنید.

اجازه ندهید منابع آبی استان شامل نهرها، رودخانه ها، تالاب ها و سواحل دریا نابود شود ، اما زهی گفتار مکرر بی نیتجه و آنچه عاید عاید مردم استان و کشور و محیط زیست سرزمینی شده است ، تخریب و نابودی است و متاسفانه قوانین کشور هم در این حوزه کامل نیست.

در همین راستا دست دستگاه قضایی براساس مفاد قاانونی بسته است چرا که افراد سودجوی بی شمار شبانه روز در جنگل های هیرکانی چهل میلیون ساله درختان بسیار ارزشمند را قطع و چوب آنها را به حراج می گذارند و درمقابل با هر بار دستگیر از سوی یگان انتظامی در گذرگاهها یا ماموران جنگلبانی و محیط زیست در محیط جنگل این افراد با اندک جریمه آزاد شده و به اقدام های نابود کننده خود ادامه می دهند.!؟ - به راستی چرا و اساسا چرا قانون در این بخش اصلاح نمی شود.؟

حتی در مقوله سرقت ها از باغ های میوه شمال و گیلان ، منازل مردم ، شرکت ها و موسسات، حتی کابل های برق فشار قوی هم قوانین کنونی دچار نقص بسیار شدید هستند و سارقان " به اظهار ماموران و مسئولان" چند ساعت بعد از دستگیری و دریافت اندکی جریمه نقدی آزاد می شوند.

اقایان و خانم های قانون گذار باید به سرعت و تا تمام محیط تالاب ها ، رودها، جنگل ها شمال و گیلان کامل از بین نرفته قوانین متناسب و به معنای واقعی بازدانده تصویب و اجرایی کنند.

کسانی هم باید این قوانین را بنویسند که با این تخریب ها و نابودی در شمال و جنوب و شرق و غرب  اشنایی کامل داشته و قدرت تدوین و تصویب  قوانین را داشته باشند.

نمایندگانی که در مرکز ایران و در یزد و کردمان زندگی می کنند، بعید به نظر می رسد نسبت به جنگل هیرکانی و ارزش های اقتصادی، زیست محیطی ، بقای جانواری و گیاهی و تغییرات آب و هوایی اشنایی داشته باشند، لذا باید افراد آگاه و مرتبط در این عرصه ورود کنند و آنچه تدوین و تصویب می کنند به راستی بازدارنده باشد.

نویسنده بسیار ممنون خواهد شد ، نمایندگان مجلس و مدیران حوزه محیط زیست ، سازمان جنگل ها ، جهاد کشاورزی و دیگر افراد مرتبط در این بخش موضع گیری و روشنگری کنند.

متاسفانه برخی بر آورده های کارشناس های محیط زیست و جنگل های ایران و شمال کشور حکایت از آن دارد که ، اگر روند تخریب جنگل ها و تالاب ها و رودخانه ناشی از قطع درختان، تعرض به تالاب و برداشت های اغلب شبانه از حاشیه و کف رودخانه ها  به صورت مجانی ادامه داشته باشد - تا سال 1450 دیگر از جنگل و تالاب  در شمال ایران خبری نخواهد بود

 

خبر خوب.....

مدیر کل منابع گیلان  با اشاره به اهمیت صنوبرکاری برای تامین نیاز کارخانجات سلولزی و اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت اظهار کرد: تاکنون صنوبرکاری در ۳۵ هزار هکتار از مستثنیات اشخاص و نیز در سطح ۱۷ هزار هکتار از اراضی ملی انجام شده‌است.

با بیان اینکه منابع طبیعی و آبخیزداری برای صنوبرکاری با بانک کشاورزی تفاهمنامه دارد، اضافه کرد: متقاضیان صنوبرکاری برای دریافت تسهیلات به بانک کشاورزی معرفی می شوند که بازپرداخت آن پس از برداشت چوب انجام می شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با اشاره به اهمیت صنوبرکاری برای درآمدزایی خانواده‌ها اظهار کرد: این کشت در مدت پنج تا هشت سال درآمد خوبی برای فعالان این عرصه دارد

 

 

تحلیل:

تا اینجای مساله خبر خوبی است که سرانجام به موازات نابودی جنگل ها ، دست هایی در کار است تا درخت کاری کرده و بخشی از چوب مورد نیاز جامعه را تامین کنند.

همه ما آگاهیم که ، بین چوب جنگل های هیرکانی چند میلیون ساله با صنوبر یک تا سه سال تفاوت از زمین تا کرات بسیار دور است و مسئولان کشور و حفظ منابع طبعی نباید به این مسائل تمرکز کنند.

آنچه وظیفه و رسالت مسئولان این حوزه است، پیشگیری از تخریب و نابودی منابع طبیعی سرزمین است ودر امتداد آن بخشی از منابع طبیعی که به علت حوادث طبیعی از بین رفته یا نیاز کشور به چوب افزایش یافته نسبت به تولید درخت و چوب همت کنند.

خانم ها و اقایان در مجلس و دولت و دستگاه قضایی آگاه باشند که مسئولیت تنها به رفع و رجوع مساله نیست بلکه باید مسائل را مانند مشکلات اقتصادی کشور و تورم و گرانی و بیکاری و امثال آن ریشه ای حل کرد و هرگز این امور را به گردن دیگر کشورها و سازمان خارجی و داخلی نیندازید اگر چه  اقدام ها مخرب آنها تاثیر گذار است ، ولی مدیریت در همین زمان ها به درد جامعه می خورد.

مدیر که فقط برای تشکیل جلسات نخ نمای تکراری و سخنرانی و فرمایش کردن و دستور دادن در اقتصادی و مسائل فرهنگی و حوزه ورزش و امنیت نیست بلکه باید مانند بسیاری از چهره های شاخص کشور که تعدادشان زیاد نیست  به طور مستمر و با درک درست و اقدام به هنگام در صحنه حضور داشت و اجازه تجاوز و تعدی به دشمنان خارجی و دشمنان داخلی و بدخواهان و نابود گران منابع طبیعی و بازار و اوضاع اقتصادی و نظایر آن نداد.

نظرات خود را برای ما در راستای روشنگری و شفاف سازی ارسال فرمائید

گروه رسانه ای ایران " گرا" - - گفتمان سازی، روشنگری، امید آفرینی

مجید محمدپور  - نویسنده، کارشناس ارشد رسانه و استاد علوم ارتباطات

.