پرسش و پاسخ های داغ در برنامه پاسخ:

دکتر آشوبی: گسترش حوزه درمان گیلان نیازمند بودجه و همکاری نمایندگان است

دکتر آشوبی: گسترش حوزه درمان گیلان نیازمند بودجه و همکاری نمایندگان است
پایگاه خبری، رسمی گیلان 24: صدا و سیمای گیلان " شبکه باران" مدتی است ، برنامه ای مطالبه گرانه تحت عنوان " پاسخ" را در دستور کارش قرار داده که الحق در میان سایر برنامه های این رسانه با طرفداران زیادی مواجه شده است.www.gilan24.ir

 چهارشنبه هفته جاری مهمان این برنامه دکتر محمدتقی آشوبی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بود و پرسش های امید عزتی مجری برنامه ی به گونه ای بود که انگار رئیس علوم پزشکی روی صندلی داغ قرار گرفته است.

پرسش و پاسخ ها بسیار سریع وصریح بود و در بینابین این گفت وگو، دیدگاه ها و نظرات و ارزیابی شهروندان مناطقی از استان گیلان در باره شرایط بهداشت و درمان استان، رفتار پزشکان، دریافت های رو میزی و خارج از مقررات ، کمبود اعتبارات و امکانات و تجهیزات و برخورد های کادر پزشکی در برخی مراکز درمانی و حتی مطب ها و بیمارستانهای خصوصی پخش شد.

سه مهمان " رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان و نماینده مردم فومن و شفت ، نماینده تالش در مجلس و مدیر کل تامین اجتماعی گیلان در جریان این برنامه حضور پیدا کردند و دیدگاه ها و انتظارات  خود را در برابر سئوال های مجری مطرح کردند.

برای آنکه  افکار عمومی مسائل  و مشکلات و تعاریف خود را در این برنامه بیان کنند و از نظر روان شناسی جامعه  به گونه ای تخلیه شوند و از سوی دیگر مسئولان مرتبط  پاسخگو باشند، برخی مسائل البته  امید بخش نبود ، ولی  برای یک جامعه پویا و مطالبه گر این تریبون به نظر بسیار  ضروری است.

به تولید کنندگان برنامه پیشنهاد می شود، در راستای اجرای برنامه و تداوم آن یک تیم مجری با افکار و شیوه های گوناگون در دستور کار قرار گیرد که از لحاظ منظر و تنوع برای مخاطب تداوم پخش پاسخ یک نواخت نباشد و تازگی بیشتری داشته باشد، اگر چه باید اذعان کرد  جناب عزتی مجری بسیار توانا و با تدبیری است.

از سویی لازم است ، هر از گاهی فضا و دکوراسیون  برنامه " گرچه  هزینه دارد ، ولی  تغییرات مخاطب پسند  شود زیرا فضای برنامه ، مجریان، نوع پرسش ها و محتوای آنها ، تغییرات در شکل اجرا و  حتما دعوت از مهمانان از مسائل فوق العاده با اهمیت در این عرصه به شمار می رود که انشاء الله در دستور کار قرار گیرد.

اما آنچه در این برنامه مطالبه گر، پر مخاطب در قالب پرسش  و پاسخ مطرح شد -  به صورت اجمال به شرح زیر است:

 

س- وضعیت بیمارستان ها و مراکز استان چگونه است و از نظر شما چه اقدامات موثری برای بهبود شرایط انجام شده است"؟

پاسخ: امکانات خوبی برای بیمارستان ها فراهم کرده ایم و به عبارتی سر جمع  در بعضی رشته هایی مثل بیهوش، اطفال، فوق تخصص جراحی قلب و نظایر آن کمبود داریم.

با این وجود در دوسال مسئولیتم، از لحاظ جذب کادر درمان، پزشکان متخصص، جذب اعتبارات برای بیمارستان 421 تخت خوابی جنرال ، تامین تجهیزات برای بیمارستان های شهری و مراکز جامع سلامت در  روستاها گام های بلند برداشته شده است.

شایسته است، نمایندگان مردم سراسر استان در خانه ملت نسبت به تامین بودجه برای تکمیل بیمارستان جنرال رشت و دیگر مراکز درمانی شهرستان ها و روستاها در کنار مدیران اجرایی و علوم پزشکی مساعی بیشتر داشته باشند.

مجری: چرا در همین شهر رشت و در بیمارستانهای دولتی مانند پورسینا، رازی و حتی بیمارستان های خصوصی مشکل متخصص و به ویژه فوق تخصص کم است و مردم در این خصوص مطالبه دارند.

پاسخ: الان دیگر پزشکان ما  برای فوق تخصص علاقه ای نشان نمی دهند و به عنوان مثال در همین سال جاری با وجود اعلام عمومی و در خواست از پزشکان عمومی هیچ فردی برای فوق تخصص برای رشته های جراحی قلب و .... داوطلب  نشد و این مشکل اساسی علوم پزشکی است.

از نظر کادر درمانی شامل پزشک و پرستار و متخصصان بیهوشی و .... با مشکلاتی مواجه هستیم و هم اکنون درسراسر استان 504 نفر پزشک نیاز داریم و برای  1700 نفر مجوز شامل پزشک و پرستار و کارمند ردیف های خالی وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه 18780 نیرو در علوم پزشکی استان گیلان داریم، بسیاری از مسائل و مشکلاتی را که شما مجری مطرح می کنید نیاز به بودجه کافی و به هنگام دارد و ما باید

بخش در آمدی داشته بیشتر و بالاتری داشته باشیم.

در همین حال بسیاری از کارها و خدمات انجام شده را که  سند می زنیم و به بیمه ها می دهیم به موقع پرداخت نمی شود و در حال حاضر  1200 میلیارد تومان مطالبه بیمه ای  داریم .

گر چه نباید عنوان کنیم ، ولی می گویم که پزشکان و پرستان در برف و باران کار کند و به علت عدم به موقع اعتبارات لازم 6 تا 8 ماه حقوق شان را با تاخیر پرداخت می کنیم و معلوم است که با این روحیه معلوم است که گاهی خدمات خوب ارایه نمی شود.

***

اسلامدوست نماینده مردم  تالش، رضوانشهر و ماسال در مجلس شورای اسلامی در برنامه پاسخ اظهار کرد: کمبود اعتبارات  بیمارستان تالش یک بخش بعهده دانشگاه علوم پزشکی و یک بخش بعهده ما هست.

وی تصریح کرد: این بیمارستان  در حد و اندازه نام خودش نیست، ار چه  در این مدت  زحمات زیادی کشیده شد و از دکتر آشوبی تشکر می کنیم، ولی  در حوزه کادر درمان و پزشکان متخصص و متبحر و دستگاه های ام آر آی و دیگر تجهیزات نیازهایی داریم.

مجری : اقای دکتر متاسفانه در جامعه پزشکی مانند برخی جاهای دیگر دریافت زیر میزی به رو میزی تبدیل شده است، پاسخ شما چیست؟.

پاسخ : در بخش  تصادفات بیمار نباید مسائل مورد نیاز درمان را  از بیرون خریداری کند. مجری: درجریان هستید که درمانگاه بیمارستان پورسینا مدتی است تعطیل است.!

پاسخ: اطلاعاتی که به شما داده شده مربوط به چند ماه پیش است و این درمانگاه فعال است

مجری: با توجه به اینکه نظارت ها با دانشگاه علوم پزشکی است – در بخش خصوصی نوبت دهی ها رعایت نمی شود یا پارتی بازی می شود و یا همزمان 50 بیمار در یک سالن کوچک کنار هم قرار می گیرند و باید ساعت های  طولانی " گاه تا 5 ساعت" در نوبت بنشینند.!؟

هم چنین در رشت رایج شده که در  بعضی مطب ها پزشکان پر مشتری " بیمار" سه اتاق تو در تو دارند و برای ویزیت مریض هر چند دقیقه  در یک اتاق معاینه را انجام می دهد.

ویزیت این پزشکان متخصص جراح یا فوق تخصص حداقل 250 و حداکثر 350 هزار تومان است و شاید 50 نفر و بیشتر بیمار باید در مدت 4 بعد از ظهر تا 10 شب و برخی تا یک بامداد بیمار را ویزیت می کنند.!؟

 پاسخ : نظارت انجام می گیرد و هم اکنون در سراسر استان 2965 مطب پزشکی خصوصی و دولتی داریم و در جریان نظارت ها،  سال قبل 27 مورد تذکر و 51 مورد به دادگاه تحویل داده شد، بنابراین اینگونه نیست که نظارتی نمی شود.

در دانشگاه علوم پزشکی گیلان مانند دیگر استان ها  یک واحد درمان و نظارت بخشی داریم که در 9 ماه اخیر 16 مورد تذکر کتبی صادر و دو  بیمارستان فامیلی و توتونکاران رشت را به ناچار تعطیل کردیم .

اخطارهای لازم را می دهیم و بعضی بیمارستان کاهش درجه داده ایم و همه چیز را نمی شود رسانه ای کنیم و در این مسیر اولویت ما مردم  و امید بخشی در جامعه است.

بیمارستان رودسر بعد از 30 سال سقف اش درست شد و در اعتبار بخشی درجه یک شد و امسال تمدید شد.

واقعیت این است که ، تعرفه واقعی نیست و خواست ما و سازمان نظام  پزشکی این است که رابطه مالی و پزشک و بیمار قطع شود و بیمه ها بیایند وسط و  با یک تعرفه واقعی این چرخه را کنترل کنند.

وی افزود: 80 – 90 درصد پزشکان و اغلب پزشکان عمومی  امورات شان نمی گذرد  -

پزشکی به شهر مرزی آستارا فرستادیم  که حقوقش 14میلون  و 500 هزار تومان است و می توانم ادعا کنم که با این حقوق ها و شرایط  زندگی 30 تا 40 درصد پزشکان عمومی اساسا طبابت نمی کنند.

اعتقاد داریم که ، بیمه ها باید نقش شان را به درستی  ایفا کنند و وقتی بیمه ها بدهی شان  را نمی پردازند و بودجه هم محدود است و سطح حقوق پایین ، باید از کجا پزشک بیاورم و با همه این اوضاع وضعیت استان گیلان بهتر از جاهای دیگر است.

متعقدم ، تا زمانی که تعرفه واقعی نشود وضع همین است – یک پزشک 2 شب به بیمارستان فراخوان می شود و صد هزار تومان دریافت می کند، در حالی که پول اسنپ " رفت و برگشت"  پزشک 200 هزار تومان است.

به مدیران کشور گفتم  به استان گیلان ظلم نکنید – وقتی ایام تعطیلات به زحمت شیر خشک استان را از استان های همجوار تامین می کنیم باید برای این همه مسافر و گردشگر دارو، شیر خشک و تجهیزات کافی وارد استان شود.

مجری: اقای دکتر وقتی نمی توانید خدمت بدهید چرا تبلیغ فرزند آوری  می کنید.؟

گفته شده که در یک بیمارستان همزمان سه کودک بیمار روی یک تخت بستری شدند و ممکن است حتی سرم ها را اشتباه ترریق کنند – چه کسی پاسخگو است.؟

پاسخ : در بیمارستان اطفال ما سی تی اسکن نبود ، تامین کردیم – بیمارستان 120 تختخوابی 17 شهریوراز بهترین بیمارستان های ما هست و تجهیزات خوبی دارد .

برای نظارت از این مرکز درمانی و دیگر بیمارستان ها ، هر روزصبح حتی در ایام برف و باران در بیمارستان بودم و باید اعتراف کنم که  مردم راضی هستند.

 

معصومی رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان:

در باره وضعیت بهداشت و درمان ، واقعیت این است که در مورد بهداشت دو جنبه پیشگیری  ودرمان باید در نظر گرفته شود و برنامه ریزی داشته باشیم و آنچه مهم است پیشگیری است، چون بهتر از درمان است.

خانه های بهداشتی  روستایی و درمانگاه هایی داریم که الان تعطیل شده اند و نظام ارجاع ما در روستاها به درستی عمل نمی شود.

این که گفته می شود، نافی زحمات دکترآشوبی نیستم اما در حوزه سلامت گیلان مشکلات زیادی داریم و اینکه همه تقصیرها را بگوییم بر عهده مدیر استان است،  درست نیست.

باید یک نظام جامع سلامت که بر مبنای آن برنامه هایی درپیش بگیریم که  متاسفانه نظام پیشگری و درمان نداریم.

واقعیت این است که بیمارستان های ما در استان حال و روز و شرایط خوب و امکانات خوبی ندارند. بخش زیر ساخت ها و نیرو و امکانات نیز همین طور است.

مجری- اقای دکتر آشوبی اظهار کردند ، مشکل اعتبارات داریم  تا بیمارستان ها را مجهزتر کنیم.

معصومی – در این مدت در مجلس با وزیربهداشت و دیگر وزرا جلساتی داشتیم و برای بیمارستان تالش 10 میلیارد و برای بیمارستان فومن 2 میلیارد تومان بودجه گرفتم و تخصیص یافت،  -  اما بعد از چند ماه این اعتبار به فومن تزریق نشده است.

مجری – وضعیت بیمارستا نهای ما در استان خوب نیست و افتتاح بیمارستان جنرال خیلی تاثیر گذار است و چرا نمایندگان کاری برای  تامین اعتبارات نمی کنند.

معصومی – این بیمارستان متعلق به همه استان است و باید با وفاق این مساله را دنبال کنیم.

من  از این برنامه قول می دهم یکی از کارهای  عملیاتی ما همین خواهد بود که با وزیر بهداشت به زودی جلسه ای برگزار و اعتبارات لازم را تامین کنیم.

وی که علاوه بر رئیس مجمع  نمایندگان استان گیلان ، نماینده مردم فومن و شفت هم هست ، افزود: بیمارستان شفت از چند ماه قبل شروع به کار کرد، چند ماه قبل تعطیل شد.

مجری – دکتر آشوبی ناراحت نشوند – بیمارستان شفت به واقع بیمارستان نیست بلکه  یک درمانگاه است.

معصومی – در آنجا چند دستگاه پزشکی ، درمانی و کمبود نیرو داریم و از آقای دکتر تقاضا می کنیم که این مسائل تامین شود.

یک شهروند سیاهکلی: در دیلمان بیمارستانی وجود ندارد و بیمارستان غدیر شهرستان سیاهکل نیز هیچ امکاناتی ندارد – وقتی مسئولان از تهران می آیند بلافاصله امکاناتی را  می آورند و وقتی رفتند،  بر می دارند.!

این بیمارستان از بدو تاسیس هیچ امکانات رفاهی نداشت و حتی یک پانسمان اینجا انجام نمی  شود و بلافاصله به رشت  ارجاع می دهند. هیچ رفاهیاتی ندارد و تنها چیزی که دارد بخش دیالیزی  است که در طبقه بالا و اهدایی مردم است و فعال است. حتی یک پزشک متخصص اطفال و قلب و ..... نداریم.؟

 

 

 

مجری – بیمارستان دولتی غدیر سیاهکل که اتاق عمل آن بعد از  25 سال راه اندازی شد، آیا فعال است.؟

این بیمارستان و مراکز درمانی مشابه آن در  مناطقی مانند شفت، ماسال و .... متاسفانه هشت مورد بیمارستانی دارای ظرفیت کمتر از 60 تختخوابی هستند . در این جا ها فراهم کردن امکانات سخت است .  به تازگی اقداماتی انجام داده ایم و رئیس این  بیمارستان متخصص طب اوژانس " فوریت های پزشکی " است.

در رشته های بیهوشی ، اطفال ، فوق تخصص های  قلب و جراحی  در استان پزشکی کم داریم  و استقبالی هم از این رشته ها نمی شود

در باره رتبه بندی مراکز درمانی ، بیمارستانی که از 100 نمره 65 را دریافت کند درجه یک می شود  و خدماتی که می دهند مشخص است.

این درجه بندی در آمدها  را بیشتر می کند – در همین بحران های اخیر بیش از 35 هزار مراجعه کننده در مرکز استان و دو هزار نفر در بیمارستان  رودسر داشتیم.

***

در این بخش برنامه کارشناس مجری برنامه با نشان دادن جداولی از سال 1399 وضعیت بیمارستان های سراسر استان شهرستان به شهرستان و مراکز جامع درمانی در روستاها و تعداد تخت ها در هر شهرستان را توضیح داد.

 

پس از آن  دوربین شبکه باران " پاسخ " بار دیگر به میان شهروندان در چند شهر رشت و مردم مطالبی را عنوان کردند.!

مراجعه کننده  - برای در مان مفصل پای مادرم  از دکتر در مطب  در باره میزان هزینه .سئوال کردیم، گفت از منشی بپرسید

منشی برگه ای داد که 28 میلیون تومان اینجا واریز و 5 میلیون به حساب دیگر و یک برگه هم 15 میلیون به این حساب واریز کنید. حساب ها به نام اشخاص بود .

بیرون کارت کشیدیم :  28 میلیون برای شرکتی که مفصل را بیاورد – 5 میلیون برای فردی که با کیف سامسونت مفصل را  از تهران منتقل کند و 15 میلیون تومان به حساب دکتر جراح واریز شود.

گفتم ، این 15 میلیون برای چیست و ما در بیمارستان هستیم و مگر هزینه بیمارستان را پرداخت  نمی کنیم  - گفتند چون مبالغ کم است، اینجا مبالغی را دریافت می کنیم که برای پزشک و همکارانش است و اگر پرداخت نمی شد کار انجام نمی شد.

 

مراجعه کننده دیگر به یک بیمارستان اعلام کرد:  پزشک برای عمل اعلام کرده است مابه التفاوت نا مشخص را باید واریز کنید.

الان اکثر پزشکان در همه شاخه ها مبالغی را از حداقل 5 تا 25 میلیون تومان غیر از هزینه های بیمارستان و بیمه از مریض دریافت می کنند.

این پول به حساب شخص دیگری غیر از خودشان باید پرداخت شود و چون   اغلب بخش خصوصی و آزاد است قابل پیگیری نیست و پزشکان جایی پاسخگو نیستند.

جالب آنکه تجهیزات برای عمل را باید مریض بدهد که 25 میلیون تومان خواهد بود.

این بیمار افزود: بیمارستان های دولتی هم آن ابزار و مواد را دارند ولی  کم کیفیت هستند و معمولا بیمار، مراجعه نمی کند و در بیمارستان خصوصی  وسایل خریداری شده  را روز عمل به دکتر تحویل می دهند و مواد و وسایل را کسی نمی بیند.!!//

پاسخ: استان گیلان چند چالش دارد که یکی  از مهم ترین آن تعداد تخت نسبت  به بیمار مناسب نیست در عین حال در لاهیجان و تالش و انزلی بیمارستان جنرال داریم.

مجری – پس چرا بیماران را به رشت می آورند.؟

پاسخ دکتر آشوبی: اکثر پزشکان در تالش مقیم ولی در فومن و صومعه سرا به علت نزدیکی به مرکز استان ممکن است در رشت ساکن باشند  و د ر رودسر و لنگرود ساکن هستند . برای سکونت پزشکان دولتی هم هزینه اجاره را پرداخت یا خانه های پزشک در اختیار را واگذار می کنیم.

 

 

 

 

 

 

وی در بخش های پایانی این گفت و گو اظهار کرد:  برای بیمارستان بزرگ 421 تختخوابی جنرال رشت که تاثیر زیادی در بهبود درمان و پذیرش بیماران دارد ، دو سه کار را ما باید انجام بدهیم و بقیه مربوط به دیگر دستگاهها مانند گاز و برق و راهداری  است و یک هزار نیرو در حال جذب برای این مرکز درمانی بزرگ هستیم.

مساله افتتاح این بیمارستان به همکاری مدیران استانی بستگی دارد – نیازهای تجهیزانی  و تامین زمین برای پست برق و شبکه انتقال گاز و راه تا ورودی 1500 متر  و 2 بانده که در روز تا هفت هزار نفر تردد خواهند داشت و  تقاضا داریم مسئولان همکاری کنند.

اشوبی تصریح کرد: باید بین مردم امید ایجاد کنیم – وضعیت ما نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است.

مجری – اقای دکتر وضعیت بیمارستان های شما مشخص است ،چگونه می گویید کارهای زیادی شده است. زمانی مردم امید وار می شوند که در مراکز شما درمان شوند.

پاسخ : سال گذشته 300 هزار نفر مراجعه کننده داشته ایم – و طی 9 ماه امسال  247 هزار نفر آمده اند و خدمت گرفته اند و هم اکنون به ازای هر یک هزار نفر 1/1 تخت داریم.

امید داریم با بهره برداری از بیمارستان جنرال رشت با 421 تخت که 120 میلیارد تومان تجهیزات برای این مرکز وارد و انبار کرده ایم و افزایش تخت های بیمارستان جنرال بندر انزلی انتظار داریم در ماههای آینده و بهار سال آینده شرایط به مراتب بهتر شود.

رسانه ها  نمایندگان افکار عمومی و آئینه جامعه است و باید شفاف باشد.

در این راستا تلاش داریم ، تلاش ها و زحمات همه تلاشگران از جمله علوم پزشکی و دیگر بخش ها را اطلاع رسانی کرده و اگر در جاهایی به هر علت کم و کاستی هایی به هر علت و علل وجود داشته باشد- مطالبه گری صورت گیرد و به مدیران اجرایی، فرهنگی، اجتماعی ، ورزشی و به خصوص نمایندگان مردم در خانه ملت و استاندار و فرماندارها انگیزه بدهیم .

به زودی به سراغ فرمانداران در شهرستان ها خواهیم رفت ، ولی منتظر آخرین تغییر و تحولات در این حوزه هستیم.

نظرات تان را برای ما ارسال بفرمایید.

گروه رسانه ای ایران " گرا"  - ( گفتمان  سازی، روشنگری، امید افرینی )