در برنامه " پاسخ" شبکه باران،

رئیس سازمان چای کشور پاسخگو نبود!

رئیس سازمان چای کشور پاسخگو نبود!
پایگاه خبری، رسمی گیلان 24: برنامه ی موفق و مطالبه گر " پاسخ" دیشب همانند هفته های قبل از ساعت حدود 9 شب بار دیگر بر روی آنتن رفت و دست اندر کاران این برنامه موفق موضوع صنعت چای کشور را موردبحث و بررسی و ارزیابی قرار دادند.

به گزارش گروه رسانه ای ایران " گرا" ، در این برنامه رئیس سازمان چای کشور که مرکزیت این سازمان در شهر زیبای لاهیجان است، به معنای واقعی پاسخگوی مطالبات نماینده  هیات مدیره  اتحادیه چایکاران شمال ، نماینده هیات مدیره سندیکای چای مجریان توانمند و دیگر شرکت کنندگان از جمله دو نماینده استان گیلان در خانه ملت  نبود که به قول یکی از دوستان در این برنامه مسئولان سازمان چای و معاونان وزارت جهاد کشاورزی شسته شدند.!

اولین نکته ای که مهندس هادی امیدی بی بالان در این برنامه  بر آن تاکید بسیاری داشت این بود که، چرا مصوبات و قوانین در سازمان چای که به  نفع چایکاران است  به درستی اجرا نمی شود.

امیدی با اشاره به درد کهنه تولید کنندگان در دریافت مطالبات خود  خطاب به حبیب جهاساز رئیس چای کشور اعلام کرد: شما چرا  نامه ای که در راستای منافع تولید کننده و چایکار بود و باید در اردیبهشت ماه امسال اعلام و اجرا می کردید به شهریور ماه و در روزهای پایان فصل برداشت برگ سبز چای موکول شد؟

وی یادآور شد: هر ساله برای قیمت گذاری تضمینی برگ سبزچای به جای آنکه در لاهیجان مرکز چای و درسازمان چای جلسات کارشناسی با حضور دست اندرکاران و چایکاران تشکیل شود، جلسه در تهران با شرکت مسئولان سازمان چای برگزار و نرخها تعیین می شود که مورد پذیرش چایکاران، اتحادیه چای، سندیکا و دیگر عوامل با توجه به هزینه های کاشت، داشت و برداشت این محصول نیست..

موضوع مهم دیگر در این گفت وگوی شفاف سازی مربوط به بازاریابی و صادرات چای خشک معطر و مرغوب ایرانی بود که سازمان چای و  وزارت جهادی کشاورزی هیچ برنامه ای برای آن ندارند و در مقابل معاون مربوطه حوزه باغذاری و چای  وزارت جهاد مکرر و مصرانه بر واردات تاکید دارد و از وارد کنندگان در هر شرایطی حمایت عجیبی می شود.!؟

مهندس امیدی تصریح کرد: ما چایکاران در صورتی که اندک حمایتی از سوی دولت و نماینده اش سازمان چای داشته باشیم و هر سال گرفتار عدم خرید چای داخلی ، بی برنامگی در صادرات، اجرا نشدن بخشنامه ها و قوانین مرتبط، تامین نهاده ها و مهم تر از آن پرداخت به موقع مطالبات چایکاران نباشیم -  با جان به تولید ادامه خواهیم داد.

مهندس جهاساز   رئیس سازمان چای کشور با اشاره به اینکه تاکنون 78 درصد مطالبات چایکاران پرداخت شده است  بر واردات بی رویه و عدم برنامه ریزی برای فروش  و صادرات محصول چای با کیفیت تاکید داشت و اینکه ساز و کارهای مناسب برای این زمینه ها موجود نیست.

عسگری رانکوهی از هیات مدیرن سندیکای چای هم در ارتباط تلفنی با جدیت و شفافیت بر عدم همکاری وزارت جهاد کشاورزی در سالهای اخیر و به خصوص معاونان این وزارت خانه تاکید کرد و افزود: از نظر ما امسال هیچ گونه کمبود چای در کشور نداریم و هم اکنون 10 تا 15 هزار چای خشک مرغوب در کارخانه ها موجود است که با حجم واردات گذشته   به اندازه کفایت چای در انبارها موجود داریم، اما برای فروش و صادرات محصول مازاد هیچ فکری نشده است.

وی با اشاره به اینکه مسئولان در سازمان چای و وزارت جهاد فقط وعده می دهند -  از پرداخت  مطالبات کشاورزان  و عدم رسیدگی به فعالان کارخانه های چای در شمال " گیلان و مازندران " انتقاد شدیدی داشت و خواهان رسیدگی به این مسائل از سوی مدیران اجرایی و سازمان های مسئول و ناظر شد.

نماینده های فومن و لاهیجان در مجلس و رئیس سازمان بازرسی گیلان هم در تماسهای جداگانه تلفنی در ارتباط با " پاسخ " توصیحاتی دادند  و یکی از اشکالاتی که در این گفت و شنودهای بود- این بود که هیچ یک از نمایندگان استان گیلان با توجه به اهمیت محصولات راهبردی مانند چای و برنج در گیلان و مازندران در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی عضویت ندارند و به  طور طبیعی هم نمی توانند به درستی در این عرصه ها پیگیری و مطالبه گری کنند.!

براساس آخرین آمارهای اعلامی از سوی سازمان چای کشور، امسال بیش از 27 هزار تن چای خشک از 22 هزار هکتار باغ چای در شمال ایران تولید شده است و با وارداتی که از نیمه دوم سال گذشته تاکنون  صورت گرفته ، بیش از یکصد هزار تن چای داخلی و خارجی در انبارهای موجود است.

نیاز جمعیت ایران با توجه به سرانه مصرف 700 گرم در سال رقمی حدود 65 هزار تن است و این سخن بدان معنا است که حتی برای سال آینده هم نزدیک به 25 هزار تن چای خشک موجود داریم، با این وجود واردات همچنان ادامه دارد و به آن ارز تعلق می گیرد

فصل زراعی چای کشور در گیلان و مازندران هر ساله از اواسط فصل زمستان با آماده سازی باغها شروع و برداشت برگ سبز چای از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت ماه آغاز و نیمه مهر هر سال به پایان می رسد..

در این برنامه در خصوص تکلیف قانونی اخیری که برای وارد کنندگان تصویب شده مطلبی عنوان شد که براساس آن  هر وارد کننده موظف است به ازای هر یک کیلوگرم صادرات دو کیلوگرم چای وارد کند و خارج از این چارچوب امکان واردات میسر نیست ، اما این مصوبه هم با دستکاری در حواله ها و صحنه سازی به درستی اجرا نمی شود و بازار چای کشور فقط شاهد واردات با ارز نیمایی است.

به نظر نویسنده، همین نوع مدیریت بر صنعت چای کشور چه در تهران و چه در شمال ایران و در شهر لاهیجان مقر استقرار  مسئولان سازمان چای کشور موجب شده است تا صنعت چای در چهار دهه  اخیربا شتاب  به سمت نابودی پیش برود و سطح باغهای چای شمال در این زمان از 34  هزار هکتار به رقمی کمتر از 20 هزار هکتار برسد ، گر چه مسئولان آمار سازی های خاص خودشان را برای خوب  جلوه دادن فضای صنعت چای نزد  مسئولان بالا دستی دارند

برخی از نمایندگان مجلس در شبکه باران میزان واقعی باغهای چای شمال را رقمی حدود 12 تا 15 هزار هکتار اعلام کرده اند..

نویسنده که خود از خانواده چایکار است و به علت عدم صرفه اقتصادی دیگر در این خانواده و فامیل از چایکاری خبری نیست ، اعتقاد استواری دارد : تا زمانی که از آمار سازی ها، گزارش های نادرست به مدیران کشوری، بی توجهی به صنعت چای ، پرداخت نکردن مطالبات چایکاران و پرداخت قطره چکانی و طولانی مدت مطالبات که جان تولید کننده را به لب می رساند - بی توجهی و عدم برنامه ریزی به امر فوق العاده مهم صادرات چای و تقویت بنیه صنعت چای کشور، پرداخت تسهیلات کافی به چایکاران و تامین به موقع و ارزان نهادهای زراعی  و دیگر امور مرتبط توجه و دقت نشود - اش همین آش و کاسه همان کاسه است.

اقایان وزارت جهاد و سازمان چای چنانچه در ارتباط با برنامه سازان و طراحان شیوه های درست و علمی صادرات  در داخل و خارج از کشور به خصوص کشورهای متقاضی چای ایران از جمله کشورهای آسیای میانه و گرم کردن بازار فروش چای داخلی در کشور و موظف کردن دستگاههای اجرایی مبنی بر خرید چای داخلی " استانداری ها و فرمانداران و دیگر مسئولان" اقدام فوری نکنند- به قطع و یقین طی چند سال آینده باید پیکر نیمه جان صنعت چای در شمال ایران تشییع شود .

مدیران اجرایی در کشور و شمال ایران و  مسئولان سازمان چای با تدبیر و دور اندیشی و برنامه ریزی دقیق و درست در این مسیر قرار گیرند تا این همه به صنعت چای کشور بی توجهی و ظلم نشود.

صنعتی که یکصد سال ریشه در شمال ایران دارد و کشاورز هر قدر تلاش می کند ، تولید با کیفیت ، بدون رنگهای مصنوعی و عطریات  را با چنگ و دندان حفظ کند - اما چون حمایت عملی نمی شود به ناچار و با شتاب در حال رها کردن این تولید مهم است.

نظرات شما مردم و مسئولان بسیار مهم است - اعلام نظر بفرمایید.

مجید محمدپور - نویسنده و استاد علوم ارتباطات

گروه رسانه ای ایران " گرا" - ( گفتمان سازی، روشنگری، امید آفرینی )

یا علی مدد- 10 آبان 1403 - رشت ، گیلان

"