اینکه دولت سیزدهم در مدت حدود چهار ماه زمامداری به درستی نتوانسته به فوریت شرایط اقتصادی را سامان دهد ، البته با وجود تحریم های ظالمانه جای پرسش و نقد دلسوزانه دارد.
شایسته است به موازات انتقاد و پرسش های متعدد و بعضا فضا سازی های غیر منصفانه و انتقام جویانه، اغلب سیاه نمایی و لجوجانه، انصاف را هم درنظر گرفته و متعهدانه نقد کنید، به ویژه آنکه دولت آنچه در هفته های پایانی تابستان امسال تحویل گرفت یک زمین سوخته در عرصه اقتصادی، کاهش شدید ارزش پول ملی و البته همزمان با افزایش تورم و بیکاری فزاینده در جامعه بود.
چهرهای سیاسی، اقتصاد دان ها، برخی نماینده های مجلس و درکنار آنها مخالفان باید بین خود و خدایشان شرایط کشور را در نظر گرفته و به شیوه ای اظهار نظر کنند که موجب ناامیدی بیشتر نشود.
اینکه گاهی ، حتی برخی معاونان رئیس جمهوری و وزرای دولت بی محابا حرف هایی ناامید کننده و به دور از واقعیت و تنها براساس شنیده ها و تحلیل های افراد معلوم الحال می زنند و اطلاع رسانی در دولت دقیق و علمی انجام نمی شود درست ، اما اظهارنظرهای این دسته از افراد را نباید به حساب مجموعه دولت نوشت.
دولت جدید در حالی مسئولیت را قبول کرد که بیکاری و تورم به حد نهایت رسیده و کشور برای واکسن کرونا درگیر کمبود شدیدی بود و از نظر سیاست خارجی در قهقرایی شدید قرار داشتیم " به عبارتی اقای رئیسی شرایط نابسامان اقتصادی همراه با اختلاس ها ، حقوق های نجومی، رانت خواری ها و باند بازی ها و .... را از دولت دوازدهم تحویل گرفت.
تردیدی نیست که برای اصلاح و بهبود یک زمین سوخته در حوزه اقتصادی و به تبع آن سایر بخش ها ابتدا به یک سری اصلاحات جدی و مستمر نیاز است تا این شرایط برای کشت مجدد فراهم شود، حتی اگر لازم باشد خاک آن زمین به طور کامل تعویض شود.
دولت سیزدهم در حدود چهار ماه که پشت سر گذاشت بیش از 110 میلیون انواع واکسن وارد کشور کرد و در حالی که تا مرداد ماه معطل 100 هزار واکسن " دز" بودیم ، اکنون در پایان فصل پاییز کادر درمان به دنبال کسانی هستند که واکسن کرونا تزریق نکرده اند.
در این مدت بنا به آمارهای جهانی و داخلی روند رشد اقتصادی رو به بهبود است ، فروش نفت بهتر از ماههای قبل جریان دارد، واردات دلار و دیگر ارزهای خارجی به کشور جریان دارد و شرایط ارزی کشور نسبت به یکی ، دو سال قبل خیلی بهترشده است، اما شبکه های ماهواره ای و برخی رسانه های خاص " بخوانید معاند یا کج فهم" داخلی این شرایط را به دلایل گوناگون وارونه تعریف می کنند!.
متاسفانه درهمین حال نماینده مردم شهرستان لنگرود در مجلس گفته است: تاکنون هیچ برنامه حل کننده مشکل مردم از وزرا ندیدهایم!
پرویز محمدنژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس می گوید، متاسفانه وزرا تنها در مجلس حاضر شده و گزارش های کلیشهای ارائه میکنند و ما تاکنون هیچ برنامهای که مشکل مردم و کشور را حل کند، از وزرا ندیدهایم.
به گفته وی ، تاکنون یک عدد دقیق برای نرخ تورم به مجلس ارائه نشده است و دولت برنامه خود را برای مهار آن اجرایی نکرده است.
اقای نماینده به درستی می داند که کشور شرایط خاصی دارد و تحت تحریم های ظالمانه قرار داشته و فساد و رانت به مرور در مسیر کاهشی قرار دارد، اما برای بهبود شرایط به زمان نیاز هست. از یک سو دولت امور کشور را در شرایط بسیار بد و نابسامان تحویل گرفته است و از سوی دیگر فشارهای خارجی و تحریم های آزار دهنده به مبارزه شدید با فساد، مدیریت ، برنامه ریزی و زمان نیاز دارد . .....
در همین راستا وب سایت رادیو فردا در تحلیلی، ضمن اذعان به اینکه «درآمد صادرات غیرنفتی ایران افزایش یافته است»، نوشت: دیپلماتهای ایرانی در وین این روزها در هتلهای پنجستاره مواضعی سخت و حداکثری اتخاذ میکنند و هم زمان همکاران شان در تهران به سرعت مشغول گسترش برنامه هستهای هستند( سخن آنهاست و تعریف ما نیست ).
سعید قاسمینژاد از عناصر ضدانقلاب و از طرفداران علنی تحریم ایران در این تحلیل مینویسد: بخشی از اعتماد به نفس جمهوری اسلامی در شاخ و شانه کشیدن در مذاکرات نتیجه بهتر شدن وضع خزانه دولت رئیسی است. برای مثال رسانههای ایرانی به نقل از مقامات جمهوری اسلامی اعلام میکنند، صادرات غیرنفتی جمهوری اسلامی طی هفت ماه
به 27 میلیارد دلار رسیده که 47 درصد نسبت به سال 1399 رشد دارد.
برخی نماینده های مجلس و دیگر سخنران های محافل و مجالس داخلی و شبکه های اجتماعی و چهره های دانشگاهی که از سفره انقلاب خوردند و برده اند و امروز علیه نظام سخن فرسایی می کنند، به درستی آگاهند ، وضعیت ایران به این منوال نمی ماند و بهبود شرایط در ماههای آینده آشکارتر خواهد شد و باید به هر علت و عللی که همه می دانیم با امید بخشی به افکار عمومی و دادن اطلاعات درست و دقیق و در عین حال مقابله با اختلاس و رشوه و تخلفات گوناگون روحیه جامعه را افزایش دهیم
شکی نیست که همه دلسوزان به کشور و نظام باید با همفکری و هم اندیشی و بهره مندی از دانش و پژوهش ها به دولت ، مجلس و دستگاه قضایی کمک کنند و برای برون رفت از این شرایط ایده های نوین و قابل انجام و اجرا ارایه دهند..
در این راستا نقش اهل سخن و قلم و رسانه جز این نیست و خدای ناکرده نباید برای مطرح کردن خود، دیده شدن و خودشیفتگی های فردی و جناحی و حزبی و سیاسی کردن و انتقام و کینه ورزی اوضاع و احوال اقتصادی کشور را سیاه و نا امید کننده تصویر و ترسیم کرده و آب به آسیاب دشمنان بریزند.
به واقع در این راستا رسانه ها با هر نوع نگاه و اندیشه و سیاستی نقشی اساسی دارند که از یک سو باید پاسخ اظهار نظرهای سطحی و انتقادهای غیر اصولی و غیر علمی را بدهند و از سوی دیگر افکار عمومی را شفاف و واقعیت ها با علت و علل صحیح و دقیق به مردم گفته شود تا آرامشی در جامعه حکمفرما شود.
.
دولتی ها به مفهوم عام " دولت و دستگاه قضایی و مجلس " باید با هوشمندی اخبار امید بخش و آنچه در حال انجام هست ( به دور از شعار و وعده های فضایی غیر قابل اجرا با توجه به شرایط کشور) را به مردم گزارش دهند و اجازه سو استفاده به احدی داده نشود.
رئیس کل بانک مرکزی دولت سیزدهم در آخرین گزارش خود اعلام کرد: از ابتدای امسال تا آذر ماه 36 میلیارد دلار ارز برای تامین کالاها تامین شده است که بیانگر افزایش عرضه نسبت به تمام سال قبل است.
علی صالح آبادی گفت: از ابتدای امسال برگشت ارز حاصل از صادرات غیر نفتی در سامانه نیما ۲۲.۴ میلیارد دلار بوده است و اکنون از 36 میلیارد دلار فراتر رفته است. به راستی چرا عده ای تلاش دارند به شیوه ممکن برای تطهیر دولت های گذشته ، این دولت " دولت ، مجلس، دستگاه قضایی" را ناتوان جلوه دهند.!؟.
رئیس کل بانک مرکزی در مصاحبه تلویزیونی با بیان این که عرضه ارز صادرکنندگان در سامانه نیما در این مدت ۲۰ میلیارد دلار بوده است، اظهارکرد: تامین ارزی که در کشور در خصوص تمام کالاها صورت گرفته ۳۶ میلیارد دلار بوده که بخشی از آن در سامانه نیما و بخشی هم از طریق سامانه بانکی تامین شده، بنابراین نسبت به کل سال گذشته عرضه ارز افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه در سال جاری دسترسی این بانک و در مجموع دسترسی سیستم اقتصادی کشور به منابع ارزی بهبود قابل ملاحظهای داشته است. از نظر ورود ارز به کشور در شرایط بسیار خوبی هستیم و پیش بینی من این است که در آینده نزدیک اوضاع رو به بهبود خواهد رفت.
وی با بیان اینکه، سال 1399 تورم بسیار بالایی را تجربه کردیم، گفت: دولت جدید کار خود را در نرخ های تورم بالا آغاز کرد ولی خوشبختانه در دو ماه اخیر نرخ تورم نقطه به نقطه در حال کاهش است. البته این به معنای آن نیست که تورم نداریم، بلکه به این معناست که رشد تورم کاهشی است.
براین اساس در مهر و آبان تورم نقطه به نقطه ۱۳.۹ درصد کاهش داشته و نرخ تورم دوازده ماهه نیز نزولی شده است و ۲.۵ واحد درصد کاهش در تورم سالانه رخ داده است.
وی درخصوص رشد پایه پولی عنوان کرد: رشد پایه پولی در سال قبل ۳۰.۱ درصد بوده است که سهم خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی در رشد پایه پولی ۳۴.۸ واحد درصد بوده است. به این معنا که بیش از کل رشد پایه پولی، رشد سهم خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی رخ داده است که در واقع به این معناست که بانک مرکزی ارزهایی را با نرخ نیمایی به دولت پرداخت میکرده است، در حالی که در بازار به نرخ ۴۲۰۰ یا ترجیحی عرضه می کرده است.
بانک مرکزی برنامهای را در جهت کنترل تورم دارد که یکی از این موارد کنترل رشد مقداری ترازنامه های بانکهاست که این مهم از برنامه های جدی بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ است. رشد ترازنامه برای بانکهای تجاری ۲ درصد در ماه و برای بانکهای تخصصی ۲.۵ درصد در ماه است. بانک مرکزی نیز به صورت ماهانه این امر را رصد میکند و بانکهایی که این امر را رعایت نکنند، با افزایس سپرده قانونی مواجه میشوند. لذا یکی از مواردی که باید بر آن نظارت و کنترل صورت گیرد، کنترل خلق پول توسط بانکهاست که یکی از موضوعات مهم در خصوص تورم است.
وی خاطرنشان کرد: لذا برای کنترل تورم، رشد مقداری ترازنامه بانکها را دنبال میکنیم که این امر در همان مصوبه و در همان محدوده کنترل شود توسط بانک مرکزی به جد دنبال می شود.
افکار عمومی مشاهده می کنند که روند اقتصادی و پولی کشور روند رشد تدریجی را در این زمان کوتاه داشته و دولت کنونی به زمان بیشتری برای تغییر شرایط اقتصادی و اجتماعی و بهبود احوالات کشور نیاز دارد.
طبیعی است ، باید به دولت جدید حداقل شش ماه تا یک سال فرصت داده شود تا بتواند ضمن اصلاح و ساماندهی شرایط بد و بحرانی دولت های قبلی اقدامات لازم را در راستای کاهش تورم و گرانی و همزمان افزایش ارزش پول ملی و تثبیت بازار هم چنین گام برداشتن در زمینه بهبود معیشت طبقات کم درآمد به انجام برساند.
کلام آخر آنکه ، هم اکنون اگر نقدی هست ، سازنده و دلسوزانه و راهگشا باشد و به گونه ای عمل نشود که دشمنان شاد و آتش تهیه علیه ایران و ایرانی و نظام اسلامی از سوی رسانه های معاند داخلی و خارجی فراهم شود.
نظر شما چیست ، برای ما و در رسانه ها منعکس کنید
.
مجید محمدپور – نویسنده، کارشناس ارشد رسانه و استاد علوم ارتباطات.
منبع :
گیلان 24
برچسب ها :
دولت نقد دلسوزانه اقتصاد تورم بیکاری بهبود شرایط تحریم ها رسانه ها نماینده های مجلس امید بخشی