در سال اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل مطرح شد:

ایجاد پایانه صادراتی برنج در شمال کشور هزینه ساز است+نگاه رسانه

عضو هیت رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه ما نیازمند کاهش سرانه مصرف برنج در کشور هستیم، گفت:ایجاد پایانه صادراتی برنج در شمال کشور هزینه ساز است.

علی وقف چی در گفت و گو  با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت درباره وضعیت  تولید  برنج در کشور،گفت:سبزیجات و میوه جات در صنعت کشاورزی جایگزین های مناسبی برای محصول همچون برنج  به شمارمی آید بنابراین باید با برنامه ریزی کارشناسی شده مشخص شود،بطور دقیق  میزان مصرفی ما به محصولی همچون برنج  چقدر است.

 نماینده مردم  زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در کشور مشکلات منابع آبی وجود دارد،بنابراین باید محصولاتی را  به زیرکشت برد که برای ما از منظر منابع آبی نیز مقرون به صرفه باشد،تصریح کرد:نباید نفت را  صرف  تولید برنج  کنیم ،بلکه  باید با کاهش سرانه مصرف برنج  دیگر محصولات کشاورزی  را  در این عرصه جایگزین کنیم .

 وی ادامه داد:وزارت  بهداشت و درمان با ورود قاطع  بررسی  و مشخص کند که  آیا  نسبت به هزینه های تولیدی که برای برنج  پرداخت می کنیم؛ایا این هزینه خروجی مناسبی  از منظر سلامتی  برای مردم کشورمان داشته است. 

 نماینده  مردم زنجان و طارم  در مجلس،تصریح کرد: آیا  مصرف محصولات جایگزین  در این عرصه بهتر  از مصرف محصولی همچون برنج نیست،بنابراین  ما نیازمند  یک برنامه کارشناسی شده  با در نظرگرفتن  شرایط و هزینه تولید در این  راستا هستیم.

 وقف چی افزود: ایجاد پایانه های صادراتی در شمال کشور نمی تواند عملکرد مناسبی  تلقی شود؛زیرا   بدیهی است که هزینه های بالایی  صرف ایجاد چنین  پایانه صادراتی می شود و در این راستا  نیز  سوالی  مطرح می شود پس اگر ما  ظرفیت صادرات برنج را داریم،چرا کوچه، پس کوچه و بازارهای ما پر از  برنج خارجی  است.

 عضو هیت رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه  ما نیازمند کاهش سرانه  مصرف برنج   در کشور هستیم ،یادآورشد:ایجاد پایانه صادراتی برنج در  شمال کشور  هزینه ساز  است. /



*** نگاه رسانه به اظهارات این نماینده مجلس به شرح زیر است و قضاوت را می سپاریم به خوانندگان محترم:

کشت برنج از دیرباز یکی از ارکان اساسی اقتصاد کشاورزی و برنج یکی از اساسی ترین مواد غذایی مردم ایران زمین به ویژه در استان های گیلان و مازندران بوده است.

در فرهنگ مردم این سرزمین به خصوص در فرهنگ های محلی مناطق برنج خیز شمال کشور، برنج و برنجکاری انعکاسی بسیار وسیع داشته و جایگاه ویژه ای یافته است.

برنج به همراه گندم یکی از دو کالای استراتژیکی و مهم غذایی است، سیاستگذاران و برنامه ‌ریزان هرکشوری اغلب برای این دو کالای اساسی جایگاه ویژه ‌ای در اقتصاد کشاورزی و توسعه اقتصادی در نظر می ‌گیرند.

برنج  کالای استراتژیک و مهم غذایی است

 با توجه به حساسیت‌ موضوع دولت از تولید برنج و گندم حمایت می‌ کند. به یقین سیاست های حمایتی نیاز به ابزارهایی دارد که ازآن جمله اطلاع از وجود مزیت نسبی است، آگاهی از مزیت نسبی می ‌تواند جهت و میزان سیاست های‌ حمایت های دولت را مشخص کند. در مورد اهمیت کشت برنج در گیلان باید گفت که اقتصاد این استان بر پایه کشاورزی با محوریت کشت برنج استوار است. خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از اهداف ملی‌ تلقی شد.

 با توجه به تنوع آب و هوایی و تنوع کشت در ایران وجود خاک حاصلخیز و سایر موارد توجه‌ بیشتر به بخش کشاورزی و برنامه ‌ریزی طولانی‌ مدت و اساسی، برای رشد و توسعه مستمر این بخش‌ ضرورت دارد.

به هر ترتیب سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و توسعه کمی و کیفی کشت در کشور در میان مدت به خودکفایی‌ غذایی خواهد انجامید، آنچه مسلم است برنامه ریزان باید باتوجه به سلیقه و ذائقه مصرف کنندگان ایرانی که گندم و برنج غذای اصلی آنها را تشکیل می‌دهد در برنامه‌های خود توجه خاص به‌ این محصول مبذول دارند.

اقتصاد استان گیلان بر پایه کشاورزی با محوریت کشت برنج استوار است

برنج پس از گندم دومین غذای عمده  و اصلی مردم را تشکیل می ‌دهد و تغییر ذائقه مصرف‌ کننده‌ در کوتاه مدت ممکن نیست به این لحاظ در انتخاب‌ تنوع محصول کشاورزی قابل کشت مسلما گندم و برنج جایگاه اصلی دارند.

بدون شک  برنامه‌ ریزان و مسئولان کشور بیشتر باید به‌ یاری بهره‌ برداران، کشاورزی برخیزند و خط مشی ‌های اساسی و برنامه عملی و علمی برای‌ رسیدن به خودکفایی در تولید مواد غذایی به‌ خصوصی برنج را تهیه و تنظیم کنند. مهمترین مناطق کشت برنج در ایران استان های گیلان و مازندران هستند به طوری که‌ ۸۰ تا ۸۵ درصد محصول برنج کشور از این دو استان‌ به دست می‌آید. عمده ‌ترین عواملی‌ که تاکنون مانع تحولات اساسی در زیرساخت بخش‌ کشاورزی به ویژه برنج شده را شامل آب، خاک، مالکیت، بذر، تکنولوژی، نظام بهره ‌برداری و مدیریت است و خوشبختانه در سال های اخیر اقدامات خوبی در این زمینه ها انجام شده است.
 با توجه به اینکه ۷۰ درصد از واحدهای بهره‌ برداری‌ در زراعت برنج استان زیر یک هکتار قرار دارند، و همچنین افزایش تولید این محصول با افزایش سطح زیر کشت، بکار گیری ماشین‌ آلات کشاورزی‌ مدرن، کودهای شیمیایی، بذور اصلاح شده و واریته‌ های‌ پرمحصول و نیز انجام عملیات سمپاشی حاصل می شود.
از آنجاییکه  مهمترین نواحی برنج ‌خیر کشور استان های گیلان‌ و مازندران است، لذا بهترین نوع برنج به دلیل‌ شرایط اقلیمی و مرغوبیت آب و خاک در این خطه از شمال ایران به عمل می‌آید. برنج گیلان که عطر و طعم خوبی دارد در اکثر کشورهای اروپایی و حتی ژاپن که خود تولید کننده‌ عمده برنج است دارای طرفداران زیادی است.

لزوم ایجاد نظام جامع‌ کشت صحیح برنج 

در حال حاضر یکی از اموری که باید مورد توجه‌ مسئولان کشاورزی قرار گیرد ایجاد نظام جامع‌ کشت صحیح برنج است ضمن آنکه تحقیقات به‌ عنوان مبنا برای افزایش تولید برنج باید از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد.

مسئولان ذیربط باید اطلاعات کامل و مطمئن‌ آموزشی و ترویجی در اختیار کشاورزان قرار دهند تا با حمایت از کشاورزان بتوان به خودکفایی دست‌ یافت.

همچنین به منظور حمایت از تولیدات داخلی‌ واردات برنج خارجی باید محدود و نیاز برنجکاران اعم از کود، سم ماشین ‌آلات و لوازم‌ یدکی به قیمت مناسب راحت و به موقع تامین‌ شود.

منابع و مراکز پرداخت وام به کشاورزان تسهیلات‌ بیشتری برای آنها قائل شوند تا دلالان قادر نباشند از دسترنج آنها سوء استفاده کنند و سپس‌ محصول خریداری شده را به قیمت گرانتر بفروش رسانند. امنیت غذایی یکی از مهمترین مسائل کشورهای در حال توسعه و ایران بوده که روز به روز با افزایش تقاضا اهمیت آن بیشتر می شود. در این میان برنج در نزد خانوارهای ایرانی بعد از نان ( گندم ) به‌عنوان مهمترین‌ ماده غذایی مطرح است بنابراین باید در جهت افزایش تولید این محصول تلاش شود.

عملکرد مزارع شالیکاری با بهبود کارآیی تکنیکی  افزایش می یابد

بهترین‌ روش برای افزایش عملکرد برنج در واحد سطح بالا بردن کارآیی تکنیکی واحدهای تولیدی است بطوری‌ که با بهبود کارآیی تکنیکی مزارع می ‌توان بدون هزینه اضافی عملکرد را افزایش داد و بخش کشاورزی در بین فعالیت های اقتصادی از نظر تولیدی و اشتغال در سطح کشور و به ویژه استان گیلان دارای اهمیت ویژه‌ای است.

 با توجه به اینکه بخش کشاورزی به اعتبار شاخص های مهم اقتصادی به درستی محور توسعه کشور تلقی شده و از مهمترین راه های دستیابی به اهداف مورد پیش بینی در سند چشم انداز است، لذا در این رهگذر مدیریت دانش و دانایی محوری، اصل کلیدی و تعیین کننده آغاز و تداوم این راه است.

برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار در بخش کشاورزی به ویژه تولید محصول راهبردی برنج راهی جز حرکت براساس علم و فناوری وجود ندارد. دانش محوری باعث شناسایی موارد موثر در بروز پدیده‌ها در جامعه، برنامه‌ریزی براساس فاکتورها و متغیرهای حاکم است. کشاورزی زمانی توسعه یافته است که بهره ‌ور باشد یعنی از نظر فنی دارای کارآیی و از سویی دیگر اثر بخش باشد.

نظام بهره‌ برداری از منابع تولید، آب و خاک از مسائل بنیادی کشاورزی استان گیلان است

نظام بهره‌ برداری از منابع تولید، آب و خاک یکی از مسائل بنیادی کشاورزی استان گیلان است، همچنین افزایش سریع جمیعت،‌ تغییر الگوی تغذیه و استفاده از مواد کشاورزی به عنوان مواد خام مورد نیاز بخش صنعت‌ ضرورت بهره ‌برداری صحیح و اصولی از ظرفیت های موجود آب و خاک کشور در تولید مواد کشاورزی را به صورت اصولی و اقتصادی مورد تاکید قرار می ‌دهد.

پدیده پراکندگی اراضی و به همراه آن عدم تجهیز و نوسازی اراضی باعث بروز مشکلاتی‌ و تا حد زیادی موجب پیدایش آثار منفی در جریان تولید و توسعه کشاورزی استان شده‌ است.

نظر به آنچه گذشت اهمیت یکپارچه‌ سازی و تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری به‌ صورت نظری بر کسی پوشیده نیست اما بررسی های عملی با توجه به در نظر گرفتن واقعیت های‌ منطقه می ‌تواند آثار اقتصادی یکپارچه‌ سازی اراضی شالیزاری را به مراتب بیشتر از آنچه‌ مشهود و قابل درک است برای کشاورزان به عنوان افراد ذینفع و دست ‌اندرکاران در امور سیاستگذاری و برنامه ‌ریزی کشاورزی بیش از پیش روشن کند.

به هر حال برنج از عمده ‌ترین اقلام سبد مصرفی خانوارهاست که بعد از گندم بیشترین مصرف را در بین غلات دارد، برنج در ایران به عنوان یک کالای اساسی و استراتژیک شناخته شده و مصرف آن در بین مردم افزایش یافته است به طوری که در حال حاضر در رژیم غذایی خانوارها (شهری و روستایی) از اهمیت بالایی برخوردار است.

منبع : Gilan24.ir

تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است